Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Napia 21:02, 19 lut 2016

Naprawdę pięknie i elegancko.
Przypomniałaś mi o cięciu powojników Ostatnio jestem w ciągłym niedoczasie, więc przypomnienie tym bardzoj cenne. W sezonie się okaże, o czym zapomniałam
ryska 21:28, 19 lut 2016

Karol, Asia dzięki
Agnieszko Tobie również Jakie masz powojniki? Bo wiesz ja zakochana w Twoim domku, werandzie i tawułkach, że powojniki Twoje chyba przegapiłam
jankosia 21:49, 19 lut 2016

Oj Renia, bo jak ty byś miała na fb taką fotę jak masz tutaj na forum to oczywiście że bym cię poznała, tutaj jesteś bardziej do siebie podobna Pamiętam bo ty taka onieśmielona byłaś... Tak pamiętam
Powojniki u mnie nie chcą rosnąć Wiesz że moim pierwszym był Stolwijk Gold którego chcesz nabyć? Byłam wtedy łasa na nowości a ten jako jedyny na rynku miał żółte listki i mój ukochany pojechał po niego do Poznania- biedny ten mój małżonek Przez trzy lata zarósł całą siatkę a potem było już tylko górze i gorzej, słabł w oczach Wszystkie moje dotychczasowe powojniki były z tych podstawowych, najłatwiejszych w uprawie a i tak poszły na zmarnowanie Same alpejskie i takie z gr. atragene. Jak ty to robisz że twoje takie bujne i piękne?
A powiedz, wiesz może jak powojniki reagują na odmładzanie? Wspomnianego żółtaska wykopałam już na jesieni ostatecznie. Ścięłam nisko i do doniczki. Jest myślisz szansa że odbije? Na kwitnienie nie liczę ale jakby się pozbierał to byłoby miło
Ostatni trzymający się jeszcze jest takim zwykłym najzwyklejszym alpejskim ale i on słabnie coś Obwiniam świerki przy których rosną /rosły. Dobrze obstawiam? To takie pijawy przecież są. Z drugiej strony u tylu osób widziałam wspinające się na świerki i dawały radę więc to pewnie moja wina

Ja to się zawsze napiszę Wrrr
sylwia_slomc... 21:50, 19 lut 2016

Aleś tych cebulek i kwiatuszków nasadziła
lojalna_ 21:53, 19 lut 2016

Reniu taka biel to ja kocham robi wrazenie
ryska 22:44, 19 lut 2016

jankosia napisał(a)
Oj Renia, bo jak ty byś miała na fb taką fotę jak masz tutaj na forum to oczywiście że bym cię poznała, tutaj jesteś bardziej do siebie podobna Pamiętam bo ty taka onieśmielona byłaś... Tak pamiętam
Powojniki u mnie nie chcą rosnąć Wiesz że moim pierwszym był Stolwijk Gold którego chcesz nabyć? Byłam wtedy łasa na nowości a ten jako jedyny na rynku miał żółte listki i mój ukochany pojechał po niego do Poznania- biedny ten mój małżonek Przez trzy lata zarósł całą siatkę a potem było już tylko górze i gorzej, słabł w oczach Wszystkie moje dotychczasowe powojniki były z tych podstawowych, najłatwiejszych w uprawie a i tak poszły na zmarnowanie Same alpejskie i takie z gr. atragene. Jak ty to robisz że twoje takie bujne i piękne?
A powiedz, wiesz może jak powojniki reagują na odmładzanie? Wspomnianego żółtaska wykopałam już na jesieni ostatecznie. Ścięłam nisko i do doniczki. Jest myślisz szansa że odbije? Na kwitnienie nie liczę ale jakby się pozbierał to byłoby miło
Ostatni trzymający się jeszcze jest takim zwykłym najzwyklejszym alpejskim ale i on słabnie coś Obwiniam świerki przy których rosną /rosły. Dobrze obstawiam? To takie pijawy przecież są. Z drugiej strony u tylu osób widziałam wspinające się na świerki i dawały radę więc to pewnie moja wina

Ja to się zawsze napiszę Wrrr

A bo ja taka nieśmiała jestem ale jak się rozkręcę to zyskuję na wartości
Ciekawie opisujesz swoje doświadczenia z powojnikami. Rozwiązań Twoich problemów nie mam Specjalista ze mnie żaden wiem tylko co lubią moje dwa najstarsze. Rosną jakby schowane przed słońcem za studnią ale i tak w nogach mają rośliny posadzone. Miały wykopane dużą dziurę, na dno wiadro żwiru, mój kompost, na to kora, bo u mnie glina wszędzie glina.
Nie odmładzałam ich drastycznie, przycinam na pół metra najczęściej pod koniec lutego i to wszystko. Nie daję nawozów specjalnych ale niedaleko są róże i jakaś pokrzywowa gnojówka albo inne biohumusy mogą tam docierać przypadkiem.
Blisko też rośnie chora gruszka sąsiada i winogron chory sąsiada a tym nic nie jest.
A tego Stolwijk Gold to gdzie w tej doniczce trzymasz? On nie potrzebuje obcinania, więc w tej sytuacji to wóz albo przewóz Ale to pewnie wiesz Aha w czasie upałów podlewałam tak jak róże- rzadko ale dużo i nie po liściach.
Drzew na działce nie mam więc też trudno mi się odnieść do zależności.
Jakie Ci padły?
ryska 22:54, 19 lut 2016

Sylwia, Jola 100 cebulek narcyzów tam było posadzonych, teraz podglądam i wszystkie mi się jeszcze nie odliczyły a liczyłam na cudowne rozmnożenie
Dla Was
jankosia 22:57, 19 lut 2016

Padł mi jeden alpejski, jeden... Nie pamiętam jaki ale na pewno z tej grupy atragene bo nie kupowałam innych i jeden mi gdzieś zginął... Tj kopałam w tym miejscu co rósł i albo też poszedł do doniczki albo już zasila kompost. Same zwyczajniaki które miały być nie cięte i miały zarastać wszystko a one tak się na mnie wypięły i o! Co im zrobisz? W tym roku dostałam od Bogdzi też zwykłego ale bylinowego (Rectę). Jeśli przetrwa zimę w tej donicy co rośnie to już przy świerkach nie posadzę na pewno. U ciebie glina a u mnie piaseczek Jak oglądam u kogoś to tak mi się podobają że mam ochotę jeszcze zaryzykować, ale potem patrzę na siatkę a tam takie resztki nieszczęsne... Skutecznie mi się odechciewa
Teraz spojrzałam skąd jesteś, miałam na studiach dobrą koleżankę z Radomska
AnnaCh 22:58, 19 lut 2016

Renia, czyli jesienią muszę ze 100 cebulek posadzić
ryska 23:16, 19 lut 2016

Ja mam takie historie z surfiniami. w ubiegłym roku znów się skusiłam, tym razem na zielono-różowy i rosły może z miesiąc zanim je wyciepałam do kosza.
Stawiam na ziemię, bo jednak powojniki lubią umiarkowanie wilgotne, zdrenowane. Najmniej wymagające są te z Grupy Tangutica, bo lepiej od innych znoszą gorszą glebę i suszę.