Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Mgduska 20:19, 30 sty 2019

Hej - a co dalej z tym heliotropem; ja kiedyś wysiałam, coś tam wylazło, ale nie doszło do powstania sensownych sadzonek, teraz nie pamiętam, ale chyba wszystkie szlag trafił; dotąd nie wiem, gdzie tkwił błąd - a kocham heliotropy!
inka74 20:23, 30 sty 2019

ryska napisał(a)

Dam znać
Nigdy u Ciebie nie byłam, zajrzałam do wizytówki a tam tak pięknie.
Jak znajdę czas to się zapoznam z wątkiem
Za dużo jest ogrodów, by wszystkie znać. Nie ma po co wątku przeglądać. W większości marudzenie Wizytówka to ogród w pigułce.
ryska 21:29, 30 sty 2019

Mgduska napisał(a)
Hej - a co dalej z tym heliotropem; ja kiedyś wysiałam, coś tam wylazło, ale nie doszło do powstania sensownych sadzonek, teraz nie pamiętam, ale chyba wszystkie szlag trafił; dotąd nie wiem, gdzie tkwił błąd - a kocham heliotropy!

U mnie zawsze sukces w wysiewach(początek lutego) i potem w dekoracji balkonu.
Dlatego dziwię się, że o nich zapomniałam w tym roku.
Fotki z 2015 (z żółtymi petuniami drobniutkimi)

A tu styczeń 2016 i próby przechowania matecznika. Udane

I latem (były z begoniami białymi zwisającymi)

ryska 22:32, 30 sty 2019

inka74 napisał(a)
Za dużo jest ogrodów, by wszystkie znać. Nie ma po co wątku przeglądać. W większości marudzenie Wizytówka to ogród w pigułce.

Wizytówka to przedsmak, ja lubię wiedzieć z kim piszę, jakie ma ogrodnicze marzenia, upodobania...Tylko krucho z czasem a ogrodów pięknych tutaj mnóstwo.
Margerytka40 22:43, 30 sty 2019

Nie wiem czemu ale ja dopiero w zeszłym roku zakochałam się w heliotropie. Rosły w donicach na tarasie. Hmm, mogłabym go posiać sobie ale też nasion nie mam. Mus się wybrać na zakupy
Milka 08:09, 31 sty 2019

To wielki sukces z matecznika przechować. Ja co rok kupuję gotowe, ale sadzę do gruntu, niesamowicie wtedy się rozrastają
ryska 18:52, 03 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
Nie wiem czemu ale ja dopiero w zeszłym roku zakochałam się w heliotropie. Rosły w donicach na tarasie. Hmm, mogłabym go posiać sobie ale też nasion nie mam. Mus się wybrać na zakupy

Oczywiście nasiona zamówiłam, lada chwila przyjdą
ryska 19:00, 03 lut 2019

Milka napisał(a)
To wielki sukces z matecznika przechować. Ja co rok kupuję gotowe, ale sadzę do gruntu, niesamowicie wtedy się rozrastają

Sprawdziłam, nie miałam w zeszłym roku, bo mi się matecznik z poprzedniego roku nie przechował. Ten ze zdjęcia jest z jeszcze wcześniejszego roku. Także nie zawsze ten sukces jest
Sprawdzałam dzisiaj rośliny w pralni i: brugmansje puszczają liście, begonie też, hortensje dla Asi wypuściły nowe listki na których siedzą jakieś robaki, chyba mszyce. Muszę popryskać czymś, bo je zjedzą. Pelargonie różowe w zasadzie nie zakończyły sezonu i kwitną całą zimę. A tak je ciasno stłoczyłam w tej doniczce 80 cm, 30 sztuk dorodnych. Jednak ciepło tam mają koło 15 stopni i widno. Wilgotność też wysoka, bo suszę tam pranie.

A na parapecie w kuchni wyszła już jedna biała pelargonia na świat
Gruszka_na_w... 19:48, 03 lut 2019

Wypatruję w sklepach stacjonarnych nasionek heliotropa, a potem sadzonek na lokalnym ryneczku - niestety bez sukcesu. W zeszłym roku pocieszałam się żeniszkiem (ale to nie to!)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
gosika67 20:01, 03 lut 2019

Cześć kwiatki heliotropa podobne trochę do budlei, z tym,że budlei są stożkowate.
Miałam dawno dawno temu.