Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Urszulla 00:27, 05 mar 2014

Twoje cenny rady czytam....na bieżąco..na powojniki i róże czas nadszedł ?
w środę ma śnieg sypać i w przyszłą też pewnie szybko stopnieje,ale ...też mam mieszane uczucia na tegoroczne anomalie.
jotka 05:11, 05 mar 2014

Cebulki wiosenne były co prawda dla Agnieszki, ale i ja bez uszczerbku dla niej pooglądałam ciesząc oczy kolorami.
Kompendium o cięciu róż świetne - lubię takie w pigułce

A domowy sposób na uwiąd - trzeba sobie zapisać na "wsiaki słuczaj"
SaraDaria 10:23, 05 mar 2014

Alinko skarbuniu
Cudowne wiosenne kwiatuszki. Szafirki mam, ale ja moje sadziłam rok temu i w dodatku pojedynczo z nadzieją że szybko się rozrosną. Na cebulnicę (ja ją nazywam 'Panienka' ... jako dziecko znalazłam je przy ruinach starego domu i tak je miałam długie lata... aż w końcu wyginęły )
jestem bardzo chętna
Milka 12:23, 05 mar 2014

Czekam na taki wzrost mojej Flamentanz, cięcie zrobiłam, myślę, że dobre
jak zdrówko? ok?
Rench 15:08, 05 mar 2014

alinak napisał(a)

Ewka ja już dzisiaj obcięłam wszystkie róże ....są szkoły , przepisy , ale nie dla mnie ..uwielbiam ciachać wszystko jak leci na ok 25-30 cm ...szukam oczka i nad nim z ok. 1,5 cm i po skosie żeby woda nie siedziała w gałązce , bo grzyb złapie ....
te które mam w tyle to trochę wyżej tnę a te z przodu nisko ....zwłaszcza młode to mus dobrze przyciąć bo się rozkrzewią ....

jednak wiem że ty jesteś perfekcjonistka , więc wstawiam skopiowane regułki z forum ...chyba od Madzenki

ZASADY CIĘCIA RÓŻ POWTARZAJĄCYCH KWITNIENIE

- róże okrywowe, rabatowe powtarzające przycinamy nad 5-8 oczkiem licząc od podstawy, w zależności od siły wzrostu krzewu. Im więcej pozostawimy pąków, tym szybciej i obficiej zakwitną krzewy ale kwiaty będą mniejsze. Im mocniej przytniemy, tym kwiaty będą większe ale zakwitną nieco później. Słabe krzewy, o cienkich pędach tniemy zawsze mocniej;

- róże miniaturowe przycinamy nisko na 3-5 oczek od podstawy;

- róże herbatnie, wielkokwiatowe przycinamy nad 2-6 oczkiem od podstawy;

- róże krzaczaste, parkowe przycinamy lekko, skracając do 1/3 długości pędów, utrzymujemy kształt krzewu;

- róże pnące – pędów głównych nie skracamy; pędy boczne przycinamy nad 3-5 oczkiem.

- róże pienne (sztamowe)- przycinamy zwykle krótko na 3-5 oczek, wg metody cięcia danej odmiany.

Róże niepowtarzające kwitnienia (głównie blisko spokrewnione z dzikimi, ramblery) tniemy dopiero po kwitnieniu w czerwcu/lipcu wycinając u podstawy najstarszy pęd i skracając pędy boczne, które przekwitły.

Muszę zapisać te porady wasze
AgnieszkaW 18:53, 05 mar 2014

alinak napisał(a)
cebulki wiosenne ...dla Agnieszki ...

Nie wiem, dla której Agnieszki, ale ja w imieniu swoim i imienniczek dziękuje za "cebulki"
alinak 20:27, 05 mar 2014

Tess napisał(a)

No ładnie. Gapciowi kwadratowemu (znaczy mła) pomerdały się proporcje... Te litry.
Chyba powojników nie wypaliłam do cna, co?

Alinko, czytałam, że masz rozdrabniarkę do gałęzi. Podziel się doświadczeniami, proszę.
A konkretnie interesuje mnie jedno: czy można w niej rozdrabniać uschnięte drewno, czy tylko świeże?

Teresa mam rozdrabniarkę Stiga moc silnika 2500 wat . rozdrabniacz wałowy ...dzisiaj kupiłabym z rozdrabniaczem tarczowym....dlatego że tarcze tną na zrębki a wał mieli drzewo .z różnym skutkiem ...cieniutkie witki np. wierzby przelatują jak spod maszynki .zgniecione a nie ścięte . jak ustawisz na cieniutkie to zaś grube patyki mogą zablokować wał . generalnie to to co wychodzi z tego rozdrabniacza nadaje się tylko na kompost ...a spod piły masz cieniutkie zrębki . wiem że i tak do ściółkowania musi być przekompostowane żeby azotu roślinom nie zabierało ..ale mimo wszystko

uschnięte drzewo najlepiej i najdokładniej się rozdrabnia , bo nie trzymają łyka zielone .

Ważna jest moc silnika , bo od tego zależy jak grube gałęzie zachowają się w rozdrabniaczu , jak mała moc to grubsza gałąź zablokuje .. 2500 wat -to minimum ,
Tess 20:37, 05 mar 2014

Dzięki, Alinko.
Pytałam, bo jutro wynajmuję rozdrabniarkę spalinową.
Potrzebuję nią rozdrobnić głównie suche patyki, które leżą w moim lesie już jakiś czas. I zgłupiałam, bo facet w wypożyczalni powiedział, że suche są za twarde, nie należy ich rozdrabniać, bo noże popękają...

Gabriela 20:39, 05 mar 2014

Czytam o nadmiernym wysiłku, przekopywaniu frontu ogrodu, cięciu róż, poradach wszelakich. Tyś szatan nie kobita.
Zostaw sobie miejsce na czerwone marcinki i pamiętaj że są wysokie.
Mala_Mi 20:47, 05 mar 2014

No to serba nie ma.... ciekawe gdzie teraz jest