Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

malgorzata_s... 15:49, 29 maj 2014

No pisałaś mi że się spotykać będziesz i przyleciałam na fotki Fajnie było na pewno
Pozdrawiam całe towarzystwo
alinak 17:26, 29 maj 2014

Gosiu bo jak już pisałam wszystko było at hot ....na gorąco ....ale takie są najlepsze .....

ostatni rodonek zakwitł .....ale na full

agatanowa 21:53, 29 maj 2014

alniak, zawiodło mnie do Ciebie od Gosi cioci z zapytaniem o tą nastawkę ze skrzypu, którą radzisz róże pryskac na maczniaka. Czy podasz może przepis? Z góry dziękuję.

edit: ja coś takiego znalazłam:"0,5kg skrzypu polnego moczymy w 5l wody przez dobę. Następnie gotujemy przez godzinę, a po ostudzeniu pryskamy rozcieńczoną z wodą cieczą (1:5)."

Trzyma się to kupy?
Madzenka 23:44, 30 maj 2014

Alinko jesteś dusza towarzystwa. Tryskasz humorem i energią !
Aneczka 23:57, 30 maj 2014

O to chyba ten sam rodek co u mnie Nova Zembla co? bo moja też właśnie teraz kwitnie, gdy reszta już przekwitła.
alinak 15:38, 31 maj 2014

dziewczyny nazwy wreszcie zidentyfikowane .jak przyjadę to wstawie.
Marzenka. a to Ty nie wiesz że dobry humor leczy?.......powinnaś wiedzieć i śmiać się trzeba z byle czego .
Anita.........to nowa zembla ...
.teraz już. wiem..

Viola 22:25, 31 maj 2014

Alinko, mam pytanie z "innej beczki". Przeglądałam ponownie wątek o kompostownikach. Zauważyłam tam zdjęcie Twojego kompostownika dwukomorowego. Proszę napisz jakiej jest wielkości. Długość, szerokość, wysokość (tylna ścianka). Mój kompostownik nie zdał egzaminu - mimo, że duży, drewniany, ale niestety jednokomorowy, a mam 900 mkw. trawy super szybko rosnącej - po skoszeniu i zrzuceniu do kompostownika zgniła mi. Muszę zbudować większy - miejsce mam, ale pomyślałam, że podpowiesz wymiary. Pozdrawiam.
alinak 23:11, 01 cze 2014

agatanowa napisał(a)
alniak, zawiodło mnie do Ciebie od Gosi cioci z zapytaniem o tą nastawkę ze skrzypu, którą radzisz róże pryskac na maczniaka. Czy podasz może przepis? Z góry dziękuję.

edit: ja coś takiego znalazłam:"0,5kg skrzypu polnego moczymy w 5l wody przez dobę. Następnie gotujemy przez godzinę, a po ostudzeniu pryskamy rozcieńczoną z wodą cieczą (1:5)."

Trzyma się to kupy?

Agata to się trzyma kupy ...tak robią . ja pryskam gnojówką . te robię na oko . pół wiadra skrzypu zalewam wodą żeby go przykryło i kiszę z 4-5 dni . potem pryskam roztworem pól na pół ale to na jakieś lekkie zbrązowienia , rdzę , plamitość ...jednak mączniaka niestety traktuję chemią .
ten drań ciężka sprawa , tu potrzeba wojny a nie podjazdów ...i to jeszcze za dwa opryski na raz tzn co 7 dni i powtórka w sierpniu wrześniu znowu dwa , choćby objawy ustąpiły .. to gwarancja że nie wróci na drugi rok .
alinak 23:19, 01 cze 2014

Viola napisał(a)
Alinko, mam pytanie z "innej beczki". Przeglądałam ponownie wątek o kompostownikach. Zauważyłam tam zdjęcie Twojego kompostownika dwukomorowego. Proszę napisz jakiej jest wielkości. Długość, szerokość, wysokość (tylna ścianka). Mój kompostownik nie zdał egzaminu - mimo, że duży, drewniany, ale niestety jednokomorowy, a mam 900 mkw. trawy super szybko rosnącej - po skoszeniu i zrzuceniu do kompostownika zgniła mi. Muszę zbudować większy - miejsce mam, ale pomyślałam, że podpowiesz wymiary. Pozdrawiam.

Viola dzisiaj już tej konstrukcji nie polecam . mam nowe doświadczenia .nawet jeszcze przed rokiem ich nie świadoma teraz będzie u mnie inna konstrukcja . te komory tak są fajne , ale przód jednak żeby był otwierany , żeby można swobodnie przerzucać pryzmę i pobierać od spodu .to raz ...dwa to jednak komory powinny być oddzielnie i stać każda samodzielnie na swojej konstrukcji ( jednak ścianami musza się stykać z wiadomych względów ). chodzi o to że co kilka lat trzeba kompostowniki naprawiać uzupełniać ściany itp . i wtedy nie trzeba całej konstrukcji ruszać tylko można mieć jedną komorę pełną , podczas gdy z drugą można robić remont ......koniec wykładu .
wielkość komory to każda po 2,30 m.czyli w sumie cały ma 4,6.
Mala_Mi 23:37, 01 cze 2014

spotkania.. fajne som