Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje początki- i brak doświadczenia :)

Moje początki- i brak doświadczenia :)

IzaK 09:39, 08 maj 2015

Matylda napisał(a)
Iza: Dzięki, choć niestety u mnie to bardzo malutkimi krokami- także na efekt jeszcze będzie trzeba bardzo długo poczekać.

Jak u większości początkujących i rozpoczynąjących pracę z ogrodem... jedyne co nas uratuje to cierpliwość
Matylda 12:10, 08 maj 2015

Witaj Asia, dzięki za odwiedziny. Właśnie zrobiłam zamówienie na gracilimus, długo się zastanawiałam, ale jednak się zdecydowałam. Niestety muszę zamówienie zrobić przez neta, bo tam gdzie byłam w szkółkach nie znalazłam. W tym miejscu, co nie wiem co posadzić, tak jak piszesz idealnie pasowałaby mi czerwień- tylko nie jestem pewna co do żurawek, czy mi tam dadzą radę, na razie wszędzie mam słońce, nie potrafię sobie tego wyobrazić, gdzie będzie cień jak będą rośliny. Myślałam już o żurawkach, ale czy nie przypali mi ich słońce? Właśnie tego nie wiem.
Matylda 12:13, 08 maj 2015

IzaK napisał(a)

Jak u większości początkujących i rozpoczynąjących pracę z ogrodem... jedyne co nas uratuje to cierpliwość

No właśnie ale z tą cierpliwością to u mnie ciężko, bo niestety nie posiadam tej cechy, choć uczę się jej, bo życie do tego zmusza. Ja wszystko bym chciała od razu, już i teraz.
Asiuniaa 13:16, 08 maj 2015

Matylda napisał(a)
Witaj Asia, dzięki za odwiedziny. Właśnie zrobiłam zamówienie na gracilimus, długo się zastanawiałam, ale jednak się zdecydowałam. Niestety muszę zamówienie zrobić przez neta, bo tam gdzie byłam w szkółkach nie znalazłam. W tym miejscu, co nie wiem co posadzić, tak jak piszesz idealnie pasowałaby mi czerwień- tylko nie jestem pewna co do żurawek, czy mi tam dadzą radę, na razie wszędzie mam słońce, nie potrafię sobie tego wyobrazić, gdzie będzie cień jak będą rośliny. Myślałam już o żurawkach, ale czy nie przypali mi ich słońce? Właśnie tego nie wiem.

Z trawami w większości to tak jest, że niestety w jednej szkółce nie mają wszystkiego. Co do żurawek myślę, że spokojnie możesz sadzić odmiany np. Georgia Peach preferują co prawda półcień ale jak zadbasz o wodę będzie ok.
Masz tu link do artykułu Danusi o żurawkach - rozwieje on Twoje wątpliwości
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow
Matylda 13:34, 08 maj 2015

Ooo super, biorę się za czytanie. W sumie to mało o żurawkach czytałam tylko tyle, że lepiej cień więc na razie za nimi się nie rozglądałam. Także może to będzie myśl.
magdziam 12:06, 13 maj 2015

Matylda napisał(a)
U mnie szału nie ma, brakuje mi jeszcze roślin- szałwii nie mogę nigdzie dostać, no i muszę zamówić miskanty.

No i dalej nie wiem co dać w z prawej strony, gdzie teraz mam postawione 3 doniczki

skończyłaś już rabatę, pokaż jak wyszło
Matylda 12:15, 13 maj 2015

Nie jeszcze nie, bo dziś mi mają przyjść miskanty. Czekam już z niecierpliwością. No i ciągle poszukujemy z Lindsay80 odpowiedniej szałwii. Jedynie z prawej strony przed limki wsadziałam hosty. Miałam kilka większych to je podzieliłam. Zobaczymy czy mi w tym miejscu wytrzymają, jak nie to przesadzę i dam coś innego.
magdziam 15:56, 13 maj 2015

Jak natkne sie gdzieś na szałwię to dam Wam znać. A jakiej szukacie:białej, rozowej czy fiolet?
Matylda 17:48, 13 maj 2015

To dzięki, szukamy tej deep blue. Miskanty wreszcie dotarły ale malusieńkie. Także jak je wsadzę do ziemi to i tak ich nie będzie widać. Nic trzeba poczekać na efekt.
Efffa 00:33, 18 maj 2015

Dorotka napisz na prive gdzie kupowałaś miskanty?