Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

asiach 08:14, 19 sie 2014

kosolka napisał(a)
Zuza... A ja z czym zaczynam? A ilu jeszcze tu takich jak ja?? Daj spokój!
Dnia miłego wzajemnie!

Ja co prawda moje bytowanie na O. zaczęłam z innego pułapu ale ogród był pierwszy niż forum ale gdybym teraz zaczynała pokazała bym od zera
Robaczek 08:26, 19 sie 2014

kosolka napisał(a)
Mają mączniaka i plamistość. Robiłam oprysk dwa razy, ale teraz codziennie pada i nie mogę. Czytałam zeby usuwać chore liście i pąki. I stąd moje pytanie - czy obrywać? Czy może uciąć cały pęd który jest zarażony? one nie są jeszcze jakoś strasznie chore, to początek (mączniaka). No ale pewnie będzie się rozwijać po deszczu.. Plamistość najmocniej ma róża która pokazałam kilka stron wczesniej - taka różowo-biała, nie znam nazwy. Ona jest bardzo malutka jeszcze, tez nie wiem co z nią począc. Czy tylko liście poobrywac?

Olu, najlepiej obetnij cały pęd i to szybko, mączniak szybko się rozprzestrzenia.
Jak zetniesz niżej (zawsze 1cm nad liściem) to róża zdąży wypuścić nowe pędy i jeszcze zakwitnie we wrześniu.
Oprysków nie ma sensu juz robić (chyba że ekologiczny z mała z mydłem potasowym).
Chore liście (plamistość) oberwij, albo zetnij, jesli chorych jest więcej.
Powodzenia!
kosolka 08:28, 19 sie 2014

Dziękuje Kasiu! Zaraz dzis to zrobię!
kosolka 08:48, 19 sie 2014

Zrobiłam w końcu tabelę z bylinami, cebulami i różami, porozpisywałam wzrostem, teraz jeszcze kolorami poukładam jakoś, terminami kwitnienia.. I będę miała podstawę. Ufff! Może jednak jakiś rysunek spłodzę Chociaż plamkami co gdzie..
agatanowa 08:52, 19 sie 2014

asiach napisał(a)

Ja co prawda moje bytowanie na O. zaczęłam z innego pułapu ale ogród był pierwszy niż forum ale gdybym teraz zaczynała pokazała bym od zera

Asiu, masz rację. Wszak tu nie chodzi tylko o pokazywanie, co to się już nie ma, ale w dużej mierze o uzyskanie i wymianę informacji, porad, wiedzy tajemnej od wprawnych i doświadczonych ogrodników takich, jak np. Ty, Bogdzia, Ania-Monte, etc. Przecież pomimo lat doświadczeń, Wy też szukacie czasem jakiś informacji. To jest świetna sprawa Dodatkowo to miejsce na dokumentację, jak się zmieniał ogród. Sporo jest tu takich, którzy zaczynali z O.,a teraz mają ogród (czy rabatę) nie do poznania. Sami cofają się w swoich watkach do poczatków i się dziwią (ewa004, ana-art, kondzio, itd itp). No i po trzecie, gdy wstawia się tu zdjęcie rosliny i ją opisuje, to też działa jak notanik - można później odkopac nazwę, która umknęła z pamięci. A inni mogą poznać nowe rośliny i się czegoś o nich dowiedzieć.

Oczywiście przy okazji zachwycamy się tym, co nas zachwyca: roslinami, kompozycjami, aranzacjami, całymi ogrodami i dzielimy sie tymi naszymi sukcesikami i radościami

Także nie ma się czego wstydzić, czy czymkolwiek krępować.

Ło matko, ale elaborat o oczywistościach Olka, zaśmiecam ja Ci ten watek, oj zaśmiecam. Ale szybciej 2-setki zrobisz
kosolka 08:56, 19 sie 2014

Gadaj Agata, ja tu dosyć sama sobie gadam
agatanowa 08:58, 19 sie 2014

kosolka napisał(a)
Mają mączniaka i plamistość. Robiłam oprysk dwa razy, ale teraz codziennie pada i nie mogę. Czytałam zeby usuwać chore liście i pąki. I stąd moje pytanie - czy obrywać? Czy może uciąć cały pęd który jest zarażony? one nie są jeszcze jakoś strasznie chore, to początek (mączniaka). No ale pewnie będzie się rozwijać po deszczu.. Plamistość najmocniej ma róża która pokazałam kilka stron wczesniej - taka różowo-biała, nie znam nazwy. Ona jest bardzo malutka jeszcze, tez nie wiem co z nią począc. Czy tylko liście poobrywac?

Ola na szczęście u mnie nic nie widzę, ale dawno nie oglądałam ogródka, od soboty. Zwykle, gdy widzę jakies chhoróbsko od razu obrywam liść. O mączniaku prawdziwym wiem natomiast w kontekście floksów, moje przepadły z kretesem, nie uratowałam ich, zezarte aż pył leci.

Zapytaj jeszcze Ani-Monte, koniecznie! Ania coś zaleci, na jesień mówi, że trzeba ziemę odkazić przed sezonem, ale co ad hoc na różę dać - pytaj jej.

Ja mogę tylko wkleić linka ze strony rosarium: http://rosarium.com.pl/porady#16
Kasial 08:58, 19 sie 2014

kosolka napisał(a)
Zrobiłam w końcu tabelę z bylinami, cebulami i różami, porozpisywałam wzrostem, teraz jeszcze kolorami poukładam jakoś, terminami kwitnienia.. I będę miała podstawę. Ufff! Może jednak jakiś rysunek spłodzę Chociaż plamkami co gdzie..

Ale Ci dobrze. Ja nie mogę swojej dokończyć.
Spłódź rysun, jestem ciekawa
Kasial 09:03, 19 sie 2014

Agatanowa dobrze gada z porad różanych ja też korzystam. Plamistość dopadła i moją różę.
agatanowa 09:06, 19 sie 2014

kosolka napisał(a)

Fajnie, ja też muszę excela uzupełnic. W ogóle mam w plecy: bo juz części nazw roślin nie pamiętam, albo zgaduję, bo trudno mi mieć pewność, że dobrze identywfikuję. Np. mam taką hortkę, chyba drezwiastą i za Chiny nie wiem, co to jest. Myślałam, ze Million Dollar, ale takiej chyba nie ma, więc moze to Silver Dollar, ale - jak patrzę na zdjęcia w necie - to nie ona. A może po prostu Tardiva. Nie wiem, zgaduję, dlatego fajnie, że sobie info zbierasz i grupujesz