Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 17:39, 21 mar 2015

Uporałam się z cienistą rabatą. Znaczy - kształt jest (zostawiłam póki co bordery, zawsze mogę wyciągnąć) i hortensje przesadziłam na własciwe miejsca. Teraz mają prawidłowe odległości Zabrałam z niej kolejnych kilka roślin do donic i thuję sunkist przenioslam na inną rabatę. Te hort takie wielkie i ciężkie że umieram. Największą zostawiłam eMowi, ledwo dźwignął. Zostało jeszcze parę roślin które muszę wykopać, potem posadzić tawułki, hosty i zawilce i później pozostanie "tylko" dokupować sukcesywnie nowe - trawy, cisy itd.

Zaczęłam zmieniać rabatę przy tarasie, ale nadal nie jestem usatysfakcjonowana.. Ale ona mnie męczy!!

Była piękna pogoda, a od nocy miało padać. Dopiero o 16 zaczęło kropić. Zapowiadają nadal przymrozki w nocy. Okryłam morelę, magnolia też w kokonie i hort które przesadzałam też z powrotem ubrałam.

Nie wiem czy azalię okrywać? Ma duże pąki.
JoannA 17:44, 21 mar 2015

Olu, ja nic nie okrywam bo mam nadzieję że dużych mrozów już nie będzie. Musiałam dzisiaj przyciąć trawy bo już ruszyły i o nie najbardziej się martwię.
Ale u Ciebie rewolucja w ogrodzie, nie dziwię się że padasz ze zmeczenia.
pozdrawiam
Sabina76 17:44, 21 mar 2015

Ha! Wiedziałam, że nie przepuścisz dzisiaj takiej pogody Zrobiłaś jakieś zdjęcia? A ile zostawiłaś miejsca między hortensjami? Zawsze mam z tym problem.

Ps. Jak temp.spadnie do - 5 st.to będę zastanawiać się nad okryciem róży piennej i grujecznika, a tak - niech sobie radzą
kosolka 17:48, 21 mar 2015

Nie zrobiłam zdjec, bo skonczyłam gdy zaczęło padac. Zresztą, nie wygląda to za ciekawie z tymi otulonymi hortensjami
Nie mierzyłam odległości miarą, tylko na kroki Dwa takie normalne Myślę ze akurat, już teraz mam nauczkę, przedtem miałam co 50cm chyba ..
kosolka 17:50, 21 mar 2015

O magnolię pisałam że się trzęsę, bo to jej pierwsze kwitnienie.. A u nas takie wypiź...jewo Morela poszalała, jest różowa więc też zarzuciłam. Hort- wiadomo ze wrażliwe. A poza tym - co będzie to będzie.
kosolka 17:51, 21 mar 2015

Chmury wiszą ciężkie, pada mocniej - i bardzo się cieszę!!! Bo juz suchawo było..
Kasya 17:52, 21 mar 2015

co z morelą ? chyba nie kwitnie jeszcze ?
Sabina76 17:57, 21 mar 2015

Ups - 2 kroki czyli ok 1,5 m. To mam za blisko. O cholewka. Jak ja nie lubię przesadzania.
beata_kulesza 18:20, 21 mar 2015

Olka , piszesz że te hortki takie ciężkie czy to znaczy że były bardzo duże i długo już u Ciebie rosły? Przed przesadzeniem jaką miały odległość że je przesadzałaś ? Czyżby miały za ciasno ?
kosolka 18:25, 21 mar 2015

Hortensje były duże - trzy. Rosły wczesniej kilka lat u mojej babci, u mnie dwa lata. Trzy pozostale hort mniejsze. Posadziłam jedną przy drugiej na początku - tak dosłownie.. Taka zielona byłam jak ogórek Rosły dosłownie "na kupie"

Kasya - jutro postaram sie pstyknąć fotkę moreli. Inne owocowe jeszcze daleko, a ona szaleje. Dlatego okryłam. Pewnie przesadzam, ale to jej pierwszy raz