Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

BusyBee 21:29, 22 mar 2015

kosolka napisał(a)
O, zadowalająca, pełna odpowiedź. Dzięki Wykonam

A ja poczytałam wszyściutko dokładnie .......i też wykonam

...oby jak najwięcej takich konkretnych dyskusji...

Pozdrowionka
Sabina76 21:38, 22 mar 2015

Olu,ja wychodzę właśnie trochę z takiego założenia jak Waldek, tzn. jeśli w ubiegłym sezonie nie zauważyłam robali i szkód przez nich wyrządzonych,to nie pryskam niczym oleistym bo i na co? Co ma podusic z zeszłego sezonu? Jak odpukac pojawią się w tym roku,to uruchomię oprysk a w przyszłym pewnie oleisty Na razie mam wszystko w miarę małe,więc jakoś ogarniam temat czy coś na nich nie "siedzi". Tak myślę albo przynajmniej mi się wydaje
rozark 21:44, 22 mar 2015

kosolka napisał(a)
Reniu - słońce mam do 11. Miskanta planuję variegatusa i ML. Wiem że będą tu rosły trochę inaczej niz w pełnym słońcu. O ile będą po prostu niższe - będę zadowolona
Co do oprysku - ten wątek mam na bieżąco Teorię już też wykułam, tylko muszę jeszcze opanowac wprowadzanie jej w życie.. Wiem, ze w tym roku już promanal nie pójdzie w ruch. Modrzewie za dwa-trzy dni puszczą igiełki. Niektóre już puściły Róże - pokazywałam. Musze je tylko przyciąć. W poniedzialek albo wtorek, jak pogoda się unormuje.
Pocieszona zostałam że miedzian ważniejszy, więc już sie nie stresuję. Będę działać dopiero gdy coś postanowi zamieszkać na moich roślinkach..
Pozdrawiam Reniu!!

To masz taki półcień bo jednak w lecie słońca będzie z 6 godz.

A promanalem można pryskać bo nie ma jeszcze kwitnienia przecież.
Sama się zastanawiam czy pryskać bo jednak sporo liści było nadgryzionych w zeszłym roku na różach. I chyba wole teraz opryskać niż potem zbierać ręcznie albo martwic się z czym i jak mam walczyć.
Luckaa 16:52, 24 mar 2015

Chyba tez powinnam przejrzec temat oprysków, u nsa ochojnik zaatakował lac świerkowo modrzewiowy i klops, drzewa sa już duże i nie dam rady pryskać.
kosolka 18:18, 24 mar 2015

Przyszły dwie przesyłki

Wczoraj dzdzownice od Waldka- całe i zdrowe, no i zapewnie głodne, więc od razu siup do kompostownika

Dziś - pierwsza z serii roślinnej. Powojniki.
kosolka 18:23, 24 mar 2015

Jutro przyjdą róże. A w przyszłym tygodniu trawki

Dziś kolejny pracowity dzień. W koncu tak nie wiało! Więc sama przyjemność
Wykopałam z cienistej irgę i derenia, wsadziłam na obrzeżu hosty i zrobiłam pas z tawułki. Posadziłam wrzosy w zimozielonej. Nadałam ostateczny kształt rabacie przy tarasie i posadziłam tam pierwsze róże - the fairy i giardinę, od razu z przemalowaną pergolą. Kolejnym etapem będzie wykopanie z tej rabaty sześciu giardin (miały tworzyć ścianę, ale zmiana koncepcji), przekopanie z obornikiem i nasadzenia.
Poprzycinałam róże.
Spocznij
kosolka 18:28, 24 mar 2015

Sabina76 napisał(a)
Olu,ja wychodzę właśnie trochę z takiego założenia jak Waldek, tzn. jeśli w ubiegłym sezonie nie zauważyłam robali i szkód przez nich wyrządzonych,to nie pryskam niczym oleistym bo i na co? Co ma podusic z zeszłego sezonu? Jak odpukac pojawią się w tym roku,to uruchomię oprysk a w przyszłym pewnie oleisty Na razie mam wszystko w miarę małe,więc jakoś ogarniam temat czy coś na nich nie "siedzi". Tak myślę albo przynajmniej mi się wydaje

Sabinko, ja na modrzewiach nie miałam nic w ubiegłym roku. Na brzozach były mszyce. Na różach mszyce i te małe gąsieniczki co obżerają listki.. szukam nazwy..o, śluzownica to podobno była. Bukszpany też nosiły ślady czegoś. Więc pewnie nie zaszkodzi pstryknąć..

Nastawiam sie na jutrzejszy dzień. Mam nadzieje ze nic nie pokrzyżuje nam planów.
kosolka 18:31, 24 mar 2015

Taki kształt ma teraz rabata cienista. Bajzel
Kasya 18:32, 24 mar 2015

Powojniki....mmm...śliczne, tez muszę kupić
W zeszłym roku kupiłam jakieś nędzne i 2 chyba nie bedą Juz rosły
W tym tyg piowinnam dostać 4 przesyłki z roslinkami
Viola 18:33, 24 mar 2015

Olu, cudowne powojniki, pisałaś jakie to odmiany? Ja M. wysłałam do wędkarskiego po dżdżownice, ale on powiedział, żebym sama poszła, to sprzedawca mi wybierze najładniejsze, same różowe. To taki dowcip chyba miał być, ale suchar wyszedł