Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 14:46, 25 lip 2014

Pytałam wczesniej o zbiór nasion lawendy. Ścięłam kwiatostany. Teraz wyczytałam że trzyma sie je ok dwóch m-cy w temp.0-3stopni. Czyli mam je włożyć do zamrażarki? I wysiać dopiero we wrześniu? I one na wiosne wykiełkują?
Kasial 14:55, 25 lip 2014

Olu ja też nie byłam przekonana do kulek i wszelkich roślin formowanych geomerycznie w ogrodzie. Napatrzyłam się na O. i teraz poważnie zastanawiam się czy sobie takich nie zrobić w przyszłości i najbardziej podobają mi się na żwirku lub na soczystej zielonej trawie
asiach 15:01, 25 lip 2014

kosolka napisał(a)

Asiu, chodziło mi o to że będzie znowu kwitł Listkom nic nie jest, brudne są po prostu.

I tak też zrozumiałam , że to o kwiat chodzi. U mnie zakwitły magnolie
Tylko pomyślałam, czy te listki są git?
Ale jeżeli tak to super
asiach 15:09, 25 lip 2014

katiaxx napisał(a)
Ola, ja tez nie byłam przekonana - myślałam sobie - a co naturze rośnie w Kulkę i nie brałam pod uwagę nic co kuliste, wydawała mi się sztuczne i nienaturalne a teraz je uwielbiam , podobnie żurawki, pokazała mi je koleżanka cała w zachwytach : myślę sobie co ? zwykłe kolorowe listki, niektóre w kolorze spranej ścierki, bez przesady z tymi ochami i achami a teraz je uwielbiam odmienia mi się ciągle

: Nic co kuliste - a eliptyczne???? w kształcie wazonu - donicy z kwiatami???

Moje pierwsze kulki były spowodowane brakiem miejsca dla rozrastającej się rośliny. A później posżło z góry
Pierwsze cięcie miało miejsce ok. 10lat temu - czyli nie było jeszcze takiej mody.
Nie mam takich roślin za dużo ale są.
Miłego dnia Wszystkim
16:22, 25 lip 2014
Moje kanciku Kosolku z 2009 roku też przed Ogrodowiskiem i już szpadelek wtedy miałam.Mąż się pytał..po co ci takie coś...a ja,że do trawy,będę ją wyciepywać Ale w bukszpanach zakochałam się dopiero jak zobaczyłam je na forum,czym prędzej przesadzałam z niewidocznych miejsc na takie by móc je podziwiać.Kulek nie mam ale takie siedzące bezy,łatwiej mi się je przycina A w drugim miejscu planowany niski żywopłot.
Miłego dnia

p.s.Na zdjęciu to mój gródek z 2009 roku ale kanciki już były..a co

kosolka 16:42, 25 lip 2014

Hmmm.. To wizualizacja rabaty.. Z przodu trzmielina, dalej hortensje, za nimi krzewuszki (ale musiałam tu dac Pink Prince bo nie było mojej Rumby), alej tawuły. Dodałam cisy, żywotniki i cyprysiki. Po prawej dereń elegantssima, po lewej też ale go nie widac Jak te iglaki się mają do tej rabaty?
kosolka 16:47, 25 lip 2014

Aniu - dla mnie wiele rzeczy jest nowością, mimo że od kilku lat kupowałam ogródkowe gazety, szperałam w internecie i zapisywałam zdjęcia które mi się podobały.. Jakąś wizję w głowie mam, na O.jest kilka ogrodów (albo i kilkadziesiąt tylko jeszcze ich nie znalazłam) dla mnie idealnych. Mój ogród ma mieć zakątki, miejsca "intymne" - takie otoczone krzewami, drzewami, ma być ogrodem romantycznym, trochę naturalistycznym, angielskim miejscami.. Mają być bylinowe rabaty.. Ale to wszystko ewoluuje..
17:11, 25 lip 2014
Najważniejsze,że już wiesz jak ma wyglądać Twój ogród a to połowa sukcesu.Reszta pójdzie już łatwiej
kosolka 11:51, 26 lip 2014

Dzień dobry Całą noc padało! Uffff!! Dziś też pada. Wszystko odżyje. Zwłaszcza trawa! Przygotowałam okrągłą rabatkę wokół magnolii w przedogródku. Myślę że wokół magnolii dam jakoś trawkę, póżniej coś kwitnącego- jeszcze myślę co, potem lawenda albo kocimiętka, żeby pasowała do rabaty pod domem, a obrzeże z bukszpanu.
asiach 01:02, 27 lip 2014

kosolka napisał(a)
Hmmm.. To wizualizacja rabaty.. Z przodu trzmielina, dalej hortensje, za nimi krzewuszki (ale musiałam tu dac Pink Prince bo nie było mojej Rumby), alej tawuły. Dodałam cisy, żywotniki i cyprysiki. Po prawej dereń elegantssima, po lewej też ale go nie widac Jak te iglaki się mają do tej rabaty?

Mnie się bardzo podoba. Nie ma monotonii a i zimą będzie na czym oko zawiesić
Olu, miłego weekendu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies