Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

Toszka 21:40, 14 lis 2014

eda napisał(a)
kurcze ja to do tyłu jestem z takimi dobrociami na zimę jak krucho z okryciem to mieszam czyli mieszanka piasek +popiół ( z węgla drzewnego i drewna ) + i jak mam to trociny i sypię wszystko co w tym roku na świeżo posadzone i słabsze okazy no i jakoś tam rośnie mam nadzieję że nie szkodzę

Eda o popiole poczytaj tu http://ogroody.com/jak-wykorzystac-popiol-z-kominka/ (co będę siem produkować jak inni już to zrobili)

Jednak muszę zaznaczyć jedna rzecz - popiół nie zawiera w ogóle azotu, a ten jest niezbędny to przekompostowania się trocin. Bo trociny chciał, niechciał będzie się kompostować z upływem czasu. I taka mieszanka "kradnie" azot z gleby. A to szybko doprowadzi do jego niedoborów.
Lepiej by było abyś założyła kompostownik - przecież dobra na kompost znajdziesz w okolicy rancza - liście, trawa, słoma, krowie placki, kartony, resztki z kuchni...
Lepszy do okrycia, ściółkowania na zimę jest dojrzały kompost. A na wiosnę można taki pracujący jeszcze (szybciej ogrzeje glebę).
Do ochrony na zimę użyj stroiszy/gałązek iglakowych z choinek świątecznych (mój eM kilka już razy zgarnął spod śmietnika )
Można tez obłożyć słomą. Kostki można dostać od rolników za darmo, lub za grosze. Na wiosnę w takich kostkach można sadzić pomidory, ogórki, dynie....
lojalna_ 21:40, 14 lis 2014

Iwka idz kochana jutro Ci streszcze .....a kapiel cudna sprawa
eda 21:41, 14 lis 2014

A dziewczyny sadziłyście francuską ? to nie żart na serjo bo ja mam i jak kupiłam bo tak na nią chorowałam to dowiedziałam się że jednoroczna beeee a taka śliczna jest może znajdę zaraz to wkleję ...
lojalna_ 21:42, 14 lis 2014

Toszka moj folder z ogrodowiskowymi waznymi informacjami ma tytul....

Toszkowa kieszen .... Pierwsze które przekleiłam były Twoje

Wklejam wiec kolejne
Toszka 21:45, 14 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Toszka moj folder z ogrodowiskowymi waznymi informacjami ma tytul....

Toszkowa kieszen .... Pierwsze które przekleiłam były Twoje

Wklejam wiec kolejne

Jolu, zawstydzasz mnie...
lojalna_ 21:46, 14 lis 2014

Ten kompost to mi sie po nocach sni juz pisałam na urodziny moge nawet dostac, taki to skarb. Ja nie mam miejsca na kompostownik ale moze kiedys cos wymysle ....
lojalna_ 21:47, 14 lis 2014

Toszka to Ty mozesz zawstydzac wiedza ...bo pokazujesz jaka ja niedouczona ignorantka na wazne i podstawowe info. Linie rabat to nie wszystko niestety....
eda 21:47, 14 lis 2014

Toszka dzięki kochana ale numer no to ja tak co drugi rok broję raz do kompostownika sypię a raz na warzywniak no i co jakiś czas okrywam właśnie tak jak pisałam muszę się poprawić dobrze że w tym roku azali nie trzasłam tak się jakoś ustawiło dałam kory i igliwia kompostownik był wcześniej muszę zapisać dzięki
siakowa 21:55, 14 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Ten kompost to mi sie po nocach sni juz pisałam na urodziny moge nawet dostac...

buahahahahahahahahahaha widze ze masz lepsze sny niz ja
lojalna_ 21:57, 14 lis 2014

Kasia zawsze towar deficytowy na wage złota po nocach sie sni