Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

Ewa777 23:12, 14 lis 2014

Ale lekturę przygotowałaś dziś, Jolu. Na cały wieczór

Gratulacje z okazji 200 Miło u Ciebie można się rozgościć
Iwk4 23:31, 14 lis 2014

Popieram ten kompost. Nie ważne, w czym, ważne co z tego masz. Wiesz, ile worow ziemi zaoszczędzić można? Kompostowa próchnica zastąpi ją i bedzie lepsza, bo z mikroelementami. Ja w tym roku dodatkowo starą darń zrywałam, też dodałam odwróconą w sierpniu, prawie już gotowa, ale z góry ją przerzuciłam jeszcze i zmieszałam z resztą kompostu - z pryzmy na drugą pryzmę
jazzy 01:50, 15 lis 2014

Matko z corka! A dopiero razem 100 stron swietowalysmy, a Ty juz 200 dawno temu przekroczylas! Dzieje sie u Ciebie
Doslownie lawendowy zawrot glowy!
Buziaki i gratki
zawitka 07:27, 15 lis 2014

A w lawendowym kompostowy hurgot ------ Jola dopiero seta a tu już 200 gratulki .kompościk cudna rzecz latem jak mam gdzie to kopię dołki pod roślinką zmieszam odpadki z ziemią dobrze i pod roślinkę udepczę i już rosną Pozdrawiam tyż kompostowo bo kopałam 3dni temu Chyba nikt się nie obrazi za ten hurgot --ale to tak sympatycznie nie brzydko
Mala_Mi 10:52, 15 lis 2014

Toszka napisał(a)
Jolu, miejsce na kompost zawsze się znajdzie - przecież można wykopać dół na 30-40cm głęboki, na tym postawić elegancka skrzynię, a na niej położyć blat i będzie ławeczka. Kompost nie śmierdzi i nikt nawet nie będzie wiedział na jakiej skrzyni złota siedział będąc u ciebie w gościach.

Nie mam zamiaru nikomu wytykać ignorancji - prawda jest taka, że na wszystkim nie można się znać.

Nie śmierdzi pod warunkiem, że nie sypie się do niego świeżo skoszonej trawy.
Bo trawka taka śmierdzi gorzej niż gnojówka.. i pięknie płynie jak gnojówka.
Kompostownik stoi, ale trawę skoszoną wywożę na kompostownię
boguslawa_ma... 11:00, 15 lis 2014

Macham
Iwk4 11:30, 15 lis 2014

Ja trawę wysypuje na kompost, ale ławeczki na pryzmie nie mam.
Toszka 13:05, 15 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)

Nie śmierdzi pod warunkiem, że nie sypie się do niego świeżo skoszonej trawy.
Bo trawka taka śmierdzi gorzej niż gnojówka.. i pięknie płynie jak gnojówka.
Kompostownik stoi, ale trawę skoszoną wywożę na kompostownię

O tak, Mała Mi ma świętą rację!!! Ale można tę trawę lekko podsuszyć (a nawet więcej niż lekko). Podczas takiego podsuszenia wycieka masę "soków" a to niemal czysty azot.

Ja trawę też daje na kompost, ale trawniki u mnie to raczej symboliczna symboliczność, a są po to by zmienić optykę, a nie po to bo muszę mieć trawnik. Tak więc trawy ci u mnie mało i kompostownikowi to nie przeszkadza. Często sypię trawę skoszoną jako ściółkę pod krzaki.
eda 19:14, 15 lis 2014

Toszka napisał(a)

Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast

cofam i cofam się bo to też przydatne dla potomności i mus przepisać
agata19762 19:34, 15 lis 2014

witaj Jolu
pięknie masz front cudowny !!! prostota i taka elegancja ...

wieczorowe fotki superaśne
wysyłam pozdrówka