Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 16:52, 29 sty 2016

Kasya napisał(a)

musisz na miejscu w terenie ocenic
bo na zdjeciach to nie do konca wyglada tak jak w rzeczywistosci

No właśnie, tak teraz patrze z okna i jednak do tej brzozki to jest daleko.. nie wiem czy by pasowało...
Karol99 16:53, 29 sty 2016

MirellaB napisał(a)
To masz trzy opcje:
* połączyć i przejście z obu stron
* połączyć wszystko aż do tujek
* zrobić kółka pod drzewami - moja opcja

Chyba rabaty odpadają, zastanawiam się jeszcze nad kółkami albo łezką, bardziej widzę łezkę. Na obwodke niskie berberysy, w środku werbena patagonska, może Bergen i jakieś niskie trawki, tylko nie wiem jakie... może turzyce "Evergold"?
MirellaB 17:00, 29 sty 2016

Rabaty też mi się wydaje, że nie.

Łezka jak chcesz też może być. Trawki może soczyste np. carex elata albo everillo jest niższa, albo hakone.

A gdyby kółka i lawendę z czosnkami główkowatymi?
Iwk4 17:01, 29 sty 2016

Ja bym w trawniku podsadziła hacone. Tylko małe kółeczka i w to trawki
kachat 17:11, 29 sty 2016

Może coś w tym stylu? Można by pociągnąć dwie linie, jedną (czerwona) - rabaty krzewów (wyższych jak np. pęcherznica oraz niższych jak np. tawuła japońska), które by zasłoniły smętny mur tujowy i stanowiły wesołe tło dla innych roślin, oraz linię (pomarańczowa) niskich roślin okrywowych kwitnących wiosną i latem (krokusy, szafirki, macierzanki...) z wyższymi trawkami w tle.

Powstałaby wtedy wijąca się radosna ścieżka pomiędzy istniejącymi rabatami z jednej strony, a nowymi przed tujowym murem z drugiej. Podsadzona z obydwu stron niskimi kwiatuszkami.
Karol99 17:12, 29 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Rabaty też mi się wydaje, że nie.

Łezka jak chcesz też może być. Trawki może soczyste np. carex elata albo everillo jest niższa, albo hakone.

A gdyby kółka i lawendę z czosnkami główkowatymi?

No właśnie i teraz nie wiem czy dać kółka czy tą łezkę. Musze to przedyskutować z mama.
Na lawende chyba będzie tam za mokro.
Karol99 17:14, 29 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Ja bym w trawniku podsadziła hacone. Tylko małe kółeczka i w to trawki

No właśnie, może bez takiej rewolucji choc z drugiej strony ta łezka tez mi się podoba. Mam już mętlik w głowie
Karol99 17:16, 29 sty 2016

kachat napisał(a)
Może coś w tym stylu? Można by pociągnąć dwie linie, jedną (czerwona) - rabaty krzewów (wyższych jak np. pęcherznica, niższych jak np. tawuła), które by zasłoniły smętny mur tujowy i stanowiły wesołe tło dla innych roślin, oraz linię (pomarańczowa) niskich roślin okrywowych kwitnących wiosną i latem (krokusy, szafirki, macierzanki...) z wyższymi trawkami w tle.

Powstałaby wtedy wijąca się radosna ścieżka pomiędzy istniejącymi rabatami z jednej strony, a nowymi przed tujowym murem z drugiej. Podsadzona z obydwu stron niskimi kwiatuszkami.

Pięknie to narysowalas bardzo mi się podoba ten pomysł. Zastanawiam się tylko czy może jak bym się zdecydował na te rabatę, to dociągnąć ją bezpośrednio do tuji i skończyć niedaleko wiązu. Wtedy nie mieszalbym w to wszystko brzozy, a przejście byłoby z jednej strony. No trudno to nie jest aż tak bardzo uczęszczana strona ogrodu.
Katkak 17:58, 29 sty 2016

Karol, a ja bym poszła po bandzie i zrobiła taką jedną, dużą rabatę .
Katkak 17:59, 29 sty 2016

Karol99 napisał(a)

Pięknie to narysowalas bardzo mi się podoba ten pomysł. Zastanawiam się tylko czy może jak bym się zdecydował na te rabatę, to dociągnąć ją bezpośrednio do tuji i skończyć niedaleko wiązu. Wtedy nie mieszalbym w to wszystko brzozy, a przejście byłoby z jednej strony. No trudno to nie jest aż tak bardzo uczęszczana strona ogrodu.

Wszystko fajnie, ale po co zostawiać wąski pasek trawy przed tujami? Nie lepiej od razu zagospodarować?