Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 13:36, 04 lip 2016

Marzenaka napisał(a)
Karol, obwódka genialna! Świetnie wygląda. Też ciachnęłam moje tawuły i dałam do doniczek. Fajnie jakby się ukorzeniły bo potrzebuję przedłużyć rabatę z tawułami właśnie. Powiedz mi, a na zimę co się robi! Do gruntu wsadzić czy schować do garażu?

Dzięki, przyznam że mi też się bardzo podoba.

Myślę, że jakiś % powinien się ukorzenić, zawsze coś tam się udaje. Ja na zimę nic z nimi nie robię, trzymam w dość zacisznym miejscu. Jak przyszły na chwilę te większe mrozy to schowałem je pod tujowy żywopłot. Wszystkie bez problemu przezimowały.
Karol99 13:36, 04 lip 2016

Dominika11 napisał(a)
ale zachwycajcy przedogródek
odleciałam - pięknie

Baardzo dziękuje.
miskka 13:37, 04 lip 2016

Karol, ja tez sobie zrobię taka obwódkę! Podoba mi sie bukszpan ale choruje, podmarza itp. A skąd tu brać na ciągle dosadzanie, gdy ja muszę w.drzewa inwestować (i w córeczkę ).
Mam w eksponowanym miejscu warzywnik i chcem koniecznie kcem taką obwódkę wokół niego!
Powiedz, czy pozostawione w wodzie ścięte gałązki nie zmarnują się? Wiesz, była impreza w weekend i nie zdążyłam wsadzić
kamila66 13:40, 04 lip 2016

Fajny instruktarz rozmnażania pokazałeś Mam tawułę, małą odmianę przyrasta jakieś 3 cm rocznie, w tym roku spotkała mnie niespodzianka, bo panienka się sama ukorzeniła oderwany nawet nie wiem kiedy patyk przysypany ziemią zazielenił się ostatnio nawet zakwitł
malgorzata_s... 13:54, 04 lip 2016

Ją też nie ogarniam i tylko czasem podglądam. Dzisiaj super trafiłam bo zastanawiałam się nad obwódką i już mam u Ciebie gotowy pomysłMam już naprzemiennie berberys z tawułką ale samej tawułki nieDzięki
Karol99 14:10, 04 lip 2016

miskka napisał(a)
Karol, ja tez sobie zrobię taka obwódkę! Podoba mi sie bukszpan ale choruje, podmarza itp. A skąd tu brać na ciągle dosadzanie, gdy ja muszę w.drzewa inwestować (i w córeczkę ).
Mam w eksponowanym miejscu warzywnik i chcem koniecznie kcem taką obwódkę wokół niego!
Powiedz, czy pozostawione w wodzie ścięte gałązki nie zmarnują się? Wiesz, była impreza w weekend i nie zdążyłam wsadzić

No i świetnie, bardzo polecam. Z bukszapanem właśnie czasami są problemy, ja mam w ogrodzie tylko 2. Bardzo stare egzemplarze, jeszcze od dziadka. Tych nowych holenderskich i innych nie zamierzam kupować, ponoć chorują dużo częściej. Ja uważam, że tak jak i na żywopłot, na obwódkę muszą być rośliny pewne.

Gałązki w wodzie się nie zmarnują, możesz potrzymać. Bez obaw.
Karol99 14:11, 04 lip 2016

kamila66 napisał(a)
Fajny instruktarz rozmnażania pokazałeś Mam tawułę, małą odmianę przyrasta jakieś 3 cm rocznie, w tym roku spotkała mnie niespodzianka, bo panienka się sama ukorzeniła oderwany nawet nie wiem kiedy patyk przysypany ziemią zazielenił się ostatnio nawet zakwitł

Tylko 3 cm rocznie? To jakaś bardzo wolno rosnąca odmiana.
Moja zielona ostatnio wypuściła nowe pędy z odrostów korzeniowych i wczoraj je rozdzieliłem.
Karol99 14:12, 04 lip 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ją też nie ogarniam i tylko czasem podglądam. Dzisiaj super trafiłam bo zastanawiałam się nad obwódką i już mam u Ciebie gotowy pomysłMam już naprzemiennie berberys z tawułką ale samej tawułki nieDzięki

Bardzo polecam, w sumie oprócz cięcia nic przy niej nie robie. Czasami jak dłużej nie pada to podleje.
A nie masz może obwodki z samych berberysów? Chętnie bym zobaczył jak będzie wyglądać moja za parę lat.)
Karol99 14:14, 04 lip 2016

Pochwalę się, że w nabliższym czasie rabata z trawami (ta moja ulubiona) będzie przedłużana, głownie dosadzimy liliowców.
Marzenaka 14:20, 04 lip 2016

Karol, dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze jak sadzisz tawuły na obwódkę to co ile cm? Ja mam jako kuli sadzone, nie stykają się ale jakbym pomiędzy wsadziła to też by się taki ładny wałek zrobił jak u ciebie.