Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 15:59, 02 lip 2016

Kacha123 napisał(a)
I co tam mistrzu siania i ukorzeniania? Jak tam wakacje?

Na razie super. Oby tylko wolno mijały.
Karol99 15:59, 02 lip 2016

Flower1 napisał(a)

Zapisane!

Cieszę się
Pluszakowa 19:07, 02 lip 2016

Piękną instrukcja ja się zgadzam z Mirką ze zdrewniałych jest o tyle łatwiej, że nie trzeba o nich pamiętać. Ale mi też "resztek" szkoda i coś próbuje ukorzenić. Raczej z marnym skutkiem bo nie jestem tam codziennie i często są niepodlane. A tego nie wybaczą.
Gosiek33 19:59, 02 lip 2016

Pluszakowa, dla Ciebie dobry będzie patent - długi prosty pręt (jakoś zakończony łagodnie by dało się go naciskać) - wbijasz takowy głęboko w miejsce półcieniste, np między jakieś krzewy, wyciągasz a w tą dziurkę wpychasz przygotowany przedtem, jak Karol prezentuje pęd. Podlewanie niepotrzebne. Do wiosny 90% się ukorzenia
Karol99 22:18, 02 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Piękną instrukcja ja się zgadzam z Mirką ze zdrewniałych jest o tyle łatwiej, że nie trzeba o nich pamiętać. Ale mi też "resztek" szkoda i coś próbuje ukorzenić. Raczej z marnym skutkiem bo nie jestem tam codziennie i często są niepodlane. A tego nie wybaczą.

Dzięki.

Ze zdrewnialych lubię rozmnażać, jednak mam wrażenie, że to dużo dłużej trwa. Z zielnymi jest właśnie ten problem, że ciągle musi być woda. Mi czasami nawet więdną mimo wilgotnego podłoża.
Karol99 22:18, 02 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Pluszakowa, dla Ciebie dobry będzie patent - długi prosty pręt (jakoś zakończony łagodnie by dało się go naciskać) - wbijasz takowy głęboko w miejsce półcieniste, np między jakieś krzewy, wyciągasz a w tą dziurkę wpychasz przygotowany przedtem, jak Karol prezentuje pęd. Podlewanie niepotrzebne. Do wiosny 90% się ukorzenia

Jak to?? Nie rozumiem tego sposobu
Gosiek33 09:18, 03 lip 2016

Jak przestanie u mnie lać to zrobię fotorelację

ten sposób mojego M ma przewagę nad doniczkami, że nie trzeba pilnować wilgotności, bo na 30cm głębokości rzadko jest totalnie sucho
olga80 09:21, 03 lip 2016

Karol99 napisał(a)
Pokażę Wam dzisiaj jak sporządzić sadzonki z tawuły japońskiej. Dzisiaj przycinałem obwódkę, więc mam dobry materiał do sadzonkowania.

1. Pobieramy sadzonkę o długości ok. 10-12 cm, teraz jest dobry termin bo pędy są średnio zdrewniałe.

2. Obrywamy dolne liście, a pozostałe przycinamy, żeby ograniczyć transpiracje.

3. Sadzimy do donicy z ziemia, obficie polewamy, trzymamy w cieniu (ja chowam na dzień do garazu) i nie dopuszczamy do przesuszenia podłoża.

Życzę powodzenia i udanego rozmnażania. Może moja instrukcja Wam się przyda.
A i jeszcze jedno. Ja nie stosuje ukorzeniacza.

To kawałek mojej dzisiejszej pracy

Karol dzięki przyda mi się ta informacja Miłych wakacji i oby szybko czas nie uciekał
Miłej niedzieli
Karol99 09:26, 03 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Jak przestanie u mnie lać to zrobię fotorelację

ten sposób mojego M ma przewagę nad doniczkami, że nie trzeba pilnować wilgotności, bo na 30cm głębokości rzadko jest totalnie sucho

Okej.

No masz rację, tam ziemia wysycha znacznie wolniej.
Karol99 09:28, 03 lip 2016

olga80 napisał(a)

Karol dzięki przyda mi się ta informacja Miłych wakacji i oby szybko czas nie uciekał
Miłej niedzieli

To cieszę się takim razie.
Mam nadzieje, ze te wakacje będą umykać powoli. Oby tak było.
Pozdrowienia.