Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

GorAna 21:06, 20 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Teraz żonkile dają swój popis.

Ewka, wszystko piękne, ale ten jegomość mnie zauroczył. Muszę jesienią poszukać podobnego, pasowałby na żółtą rabatę.
Ewa777 21:07, 20 kwi 2023

Kasya napisał(a)
Piekna ta rozowa magnolia
Reszta w podobnym stadium jak u mnie
Ciemierniki niesamowite kępy

Ta magnolia to gwiażdzista Leonard Messel. Uwielbiam jej kwiaty
Śliwa wiśniowa Ci już przekwitła, a moja dopiero zaczyna. Taką różnicę zauważyłam.
Ciemierniki najstarsze rosną w największych kępach. Chyba przydałoby się je podzielić, chociaż bardzo mi się podobają takie "grubaski"
Ewa777 21:12, 20 kwi 2023

Nowa12 napisał(a)
Kwiecień mnie też szybko zlatuje zwłaszcza że ze wszystkim jestem do tyłu .
Nawozić by się przydało a ja jeszcze w porządkach wiosennych. I za dużo zaplanowałam sadzenia na wiosnę. A powinno się tak jak ty zrobić piękne zdjęcia kwietniowego ogrodu i budzących się roślin.

No, nie mów, tyle już zrobiłaś. Jestem pełna podziwu.
Porządki na rabatach zrobiłam, ale nie obsypałam jeszcze nawozem i nie posypałam korą. To plan na najbliższy weekend.
Masz tyle roślin posadzonych tej wiosny. Ja z sadzeniem czekam do maja.
Ewa777 21:14, 20 kwi 2023

GorAna napisał(a)

Ewka, wszystko piękne, ale ten jegomość mnie zauroczył. Muszę jesienią poszukać podobnego, pasowałby na żółtą rabatę.

Mam kilka różnych odmian żonkili. Większość jeszcze w pąkach. Lubię te kwiaty, bo nie ma przy nich problemu z zanikaniem cebul jak u tulipanów.
GorAna 21:33, 20 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)

Mam kilka różnych odmian żonkili. Większość jeszcze w pąkach. Lubię te kwiaty, bo nie ma przy nich problemu z zanikaniem cebul jak u tulipanów.

Też mam kilka odmian i bardzo jestem z nich zadowolona, bo nie kapryszą tak jak tulipany i nie dopadają je żadne choroby.
Roocika 22:52, 20 kwi 2023

Mi też kwiecień szybko leci. Śliczna magnolia i reszta kwiatów też.
ewsyg 22:57, 20 kwi 2023

Śliczna jest ta magnolia. Oczywiście reszta kwiecia też czaruje. Coraz milej na sercu jak się patrzy na zieleń i kolorki w ogrodzie.
Ewa777 08:57, 21 kwi 2023

GorAna napisał(a)

Też mam kilka odmian i bardzo jestem z nich zadowolona, bo nie kapryszą tak jak tulipany i nie dopadają je żadne choroby.

Zauważyłam, że coraz więcej odmian żonkili pojawia się na rynku, więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Mniej kapryszą niż tulipany, chyba nie za bardzo smakują nornicom, ale nie zbyt się garną do rozmnażania. Przynajmniej moje.
Ewa777 08:59, 21 kwi 2023

Roocika napisał(a)
Mi też kwiecień szybko leci. Śliczna magnolia i reszta kwiatów też.

Dziękuję Asiu. O wiele za szybko ucieka ten kwiecień. Dziwne - tak dłużył się luty i marzec, a kwiecień śmignął raz-dwa.
Ewa777 09:01, 21 kwi 2023

ewsyg napisał(a)
Śliczna jest ta magnolia. Oczywiście reszta kwiecia też czaruje. Coraz milej na sercu jak się patrzy na zieleń i kolorki w ogrodzie.

Jak na razie w zapowiedziach nie widać przymrozków, więc jest szansa, że będzie się pięknie prezentować. Mąż ją przycina i wygina, więc ma pokrój kontrolowany.