Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 15:58, 13 cze 2023

Alija napisał(a)

Ewuniu, ależ pięknie kwitnie Eden Rose, nie wiedziałam, ze rośnie taka duża. U mnie się jej chyba nie podoba,
co roku była mniejsza, przesadziłam i nie wiem czy to przeżyje.
Zakątek japoński świetnie się prezentował, a teraz jest jeszcze piękniejszy.

Bardzo mi się spodobała ta róża u jednej z naszych forumowych ogrodniczek. Rosła u niej na podporze przy domu. Była ogromnym krzakiem. Moja jest o połowę mniejsza, więc tak - rośnie duża.
Ewa777 15:59, 13 cze 2023

Kasya napisał(a)

Fajne
Leci woda ?

Leci woda Muszę dorobić zdjęć z lecącą wodą
Ewa777 16:00, 13 cze 2023

zbigniew_gazda napisał(a)
Kącik japoński fajny jest - no właśnie czy leci woda? A begonie "babeczki" zrobiły robotę.

Tak, woda leci. Takim małym, wąskim strumyczkiem
Begonie na obwódkach to już stały element mojego ogrodu
Ewa777 16:05, 13 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Dziś rano słuchałam rozmowy z jakimś hydrologiem, mówił że musimy się przyzwyczaić do takiej pogody, że to się nie zmieni, będą susze albo ulewy. Trzeba myśleć o sensownych sposobach retencji wody, i tych mikro czyli w naszych ogrodach, ale też na większą skalę, osiedlach, miastach itd. Cokolwiek, byle jak najwięcej wody zatrzymać na miejscu, nie pozwolić jej spłynąć do rzek i morza.
Ja teraz nie koszę trawnika, a jeśli będę kosić to wyżej, wyższa trawa więcej zatrzymuje wody,
boję się nawet myśleć żeby zmienić rośliny na sucholubne ale może to jest nasza konieczność w przyszłości

Mirko, to brzmi strasznie. Trzeba myśleć o pojemnikach na deszczówkę. W mieście podobają mi sie ogrody deszczowe. Powstały już w kilku miejscach.
Ewa777 16:07, 13 cze 2023

TAR napisał(a)
Piekny i bardzo pasujacy ten nowy element w kaciku japonskim. Bardzo ładnie Ewunia

Dzięki Mi też się podoba. Zawsze to coś nowego w ogrodzie Fajnie szumi woda, gdy włączymy
Ewa777 16:09, 13 cze 2023

anabuko1 napisał(a)

Cudny rodek .
Ech marzenie mieć taki zdrowy, okazały i pięknie ukwieconych
Róże masz śliczne
Bardzo fajny masz ten kącik japoński.
I nowy element ożywia go . Brawo.

Ten rododendron najlepiej rośnie w moim ogrodzie, Reszcie ciagle coś doskwiera, a ten daje radę. Nawet opuchlaki go omijają
Cieszę się, że kącik japoński podoba się nie tylko mi
Joku 17:15, 13 cze 2023

Gdzie w Gdańsku można zobaczyć takie ogrody deszczowe? Popatrzyłabym przy jakiejś okazji co to takiego.
Kasya 20:12, 13 cze 2023

Ewa777 napisał(a)

U nas też susza daje się we znaki. Od środy maja pojawić się jakieś deszcze. Oby sprawdziły się te prognozy.

U mnie właśnie zaczęło padac, rano była tylko mżawka
Ewa777 18:14, 15 cze 2023

Joku napisał(a)
Gdzie w Gdańsku można zobaczyć takie ogrody deszczowe? Popatrzyłabym przy jakiejś okazji co to takiego.

Jolu, jest kilka ogrodów deszczowych. Nazwane są ogrodami, ale to raczej większe rabaty. W sumie zajmują 20 ha.
W Gdańsku znajdują się przy ul. Kaczeńce, ul Zakopiańskiej, ul. Stryjewskiego, placu Bpa. O`Rourke, ul. Azaliowej, ul. Za Murami, ul. Junony, ul. Lastadia, ul. Ugory, skrzyżowanie ul. Radiowej i Radarowej, Za Forum przy ul. 3 Maja, Jar Wilanowska ul. Antoniego Madalińskiego, Toruńska - podwórka w kwartale ul. Toruńskiej, Zielonej i Dobrej.

Ewa777 18:15, 15 cze 2023

Kasya napisał(a)

U mnie właśnie zaczęło padac, rano była tylko mżawka

U mnie zapowiadali deszcz na cały dzień, a padało tylko godzinę rano. Bardzo równy, spokojny deszczyk. Dobre i to