Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 17:39, 15 lip 2026

anabuko1 napisał(a)

Ewo, z tym trawnikiem to prawda dużo pracy macie, ale efekt cieszy. Wygląda elegancko.

Szkoda tej hortensji od Mirki, ale w tym roku mrozy wykończyły sporo. Nic, w przyszłym roku nadrobi z nawiązką! A Rembrant i Eclipse dają radę. Eclipse z tymi czekoladowymi liśćmi to w ogóle gwiazda nawet bez kwiatów.

Wiesz jak to jest — pracy w ogrodzie nigdy nie ubywa.
Znam to.
Wraca się z pracy i tylko na godzinkę a tu nagle zmrok. A innego dnia nie ma czasu na pracę ogrodowe i do soboty trzeba czekać.
Ale to nasza najlepsza odskocznia, prawda?

Pisałam o tej hortensji, bo Mirka o nią pytała. To taka stara odmiana, która kwitnie co roku, a mi w tym sezonie zrobiła psikusa
Z pracą w ogrodzie wygląda dokładnie tak, jak piszesz. Jeszcze do tego, gdy masz czas np. w sobotę, to pda deszcz lub jest tak zimno, że nie da się wyjść. Trzeba łapać te chwile sprzyjających warunków. Bardzo lubię przebywać w ogrodzie.
Magara 21:42, 15 lip 2026

Super ta obwódka begoniowa wygląda. Kupujesz na Renku? Znasz może nazwę?
Ewa777 11:19, 16 lip 2026

Magara napisał(a)
Super ta obwódka begoniowa wygląda. Kupujesz na Renku? Znasz może nazwę?

Kupuję na Renku 96 begonii (nie pamiętam ile to kuwet). Nazwy nie znam po prostu szukam różowych kwiatów z bordowymi listami. Wcześniej sadziłam różowe kwiatki z zielonymi listkami, białe kwiatki z zielonymi listkami i białe kwiatki z bordowymi kwiatkami. Ale ten rodzaj. który teraz mam najbardziej mi się podoba.
Judith 11:26, 16 lip 2026

Też zwróciłm uwagę na tę obwódkę - sporo roboty z sadzeniem każdego roku, efekt wspaniały .
Ja od lat mam begonie w donicach - różowe z zielonymi liśćmi i czerwone z zielonymi liśćmi

Magara, to jest zwykły rodzaj - begonia stale kwitnąca, odmiany różnią się tylko kolorem kwiatów i liści. One są nie do zdarcia i kwitną nieprzerwanie do pierwszych przymrozków.
Ewa777 14:21, 16 lip 2026

Judith napisał(a)
Też zwróciłm uwagę na tę obwódkę - sporo roboty z sadzeniem każdego roku, efekt wspaniały .
Ja od lat mam begonie w donicach - różowe z zielonymi liśćmi i czerwone z zielonymi liśćmi

Magara, to jest zwykły rodzaj - begonia stale kwitnąca, odmiany różnią się tylko kolorem kwiatów i liści. One są nie do zdarcia i kwitną nieprzerwanie do pierwszych przymrozków.

Tak się wydaje, ale sadzi sie bardzo szybko. Rozkładam sobie sadzenie na 3-4 dni w zależności od wolnego czasu.
Te begonie kwitna od maja do przymrozków jesiennych.
ajka 19:20, 16 lip 2026

Nie pomyślałabym, że to begonie. Ja mam u siebie begonie dragon w dwóch donicach. Tylko gdybym posadziłam tyle do gruntu eM by powiedział, że to marnotrawstwo

Nie wiem jak u was ale u nas w dolnośląskim duże judaszowce kosztują już po 700-800zl. Więc stwierdziłam, że już nie ryzykuje. Bo padły mi 3 z 5. Wolę już chyba klona palmowego kupić. O dziwo są tańsze.
Magara 23:14, 16 lip 2026

Setka (prawie) begoniowych sadzonek - no musi robić efekt, nie ma wyjścia
U mnie takie cuda - nie do kupienia.
Mam z tyłu głowy zapisane żeby wiosną 2027 tak zaplanować jakiś nocleg w Gdańsku żeby na Renk dotrzeć po wiosenne doniczki. Chociaż tam sprzedaż w totalnie nie "moich" godzinach się odbywa
Ewa777 12:51, 20 lip 2026

ajka napisał(a)
Nie pomyślałabym, że to begonie. Ja mam u siebie begonie dragon w dwóch donicach. Tylko gdybym posadziłam tyle do gruntu eM by powiedział, że to marnotrawstwo

Nie wiem jak u was ale u nas w dolnośląskim duże judaszowce kosztują już po 700-800zl. Więc stwierdziłam, że już nie ryzykuje. Bo padły mi 3 z 5. Wolę już chyba klona palmowego kupić. O dziwo są tańsze.

U nas judaszowców wcale nie ma w sprzedaży. Przynajmniej ja nie widziałam.
Mojego jedynego kupiłam w Częstochowie Stamtąd wiozłam w samochodzie w drodze powrotnej z urlopu w górach
Ewa777 12:53, 20 lip 2026

Magara napisał(a)
Setka (prawie) begoniowych sadzonek - no musi robić efekt, nie ma wyjścia
U mnie takie cuda - nie do kupienia.
Mam z tyłu głowy zapisane żeby wiosną 2027 tak zaplanować jakiś nocleg w Gdańsku żeby na Renk dotrzeć po wiosenne doniczki. Chociaż tam sprzedaż w totalnie nie "moich" godzinach się odbywa

To też nie moje godziny na zakupy, ale raz w roku mogę się poswięcić
Ewa777 17:43, 26 lip 2026

Kończy się lipiec. Kwitną hortensje ogrodowe.