Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 14:45, 18 lis 2015

Margo napisał(a)

Ja jesienią już od końca sierpnia mam lenia ogrodowego i ograniczam się do niezbędnych prac pielęgnacyjnych. I cieszy mnie ten czas wytchnienia od ogrodu, można przemysleć wszystko, podsumować, poplanować zmiany i cieszyć sie jak wszystko urosło przeglądając starsze fotki. W sezonie nie ma na to czasu...
Co do róż, to nie doradzę. Sama zakupiłam w tym roku kilka odmian i pewna obsadzenia jestem tylko dla tych, które wokół tarasu posadziłam. Marzy mi sie taras otoczony pachnącymi różami. Czy dokonałam dobrego wyboru gatunków czas pokaże. Ja w temacie róż raczkuję, dopiero w tym roku późnym latem dopadła mnie różyczka
Resztę posadziłam tymczasowo, i zimą muszę wymyślić dla nich dobre miejscówki. Wstępnie myślę, że właśnie na rabatach do traw i bylin je wcisnę. Na szczęście czasu na przemyślenia sporo do wiosny zostało , i O. jest cennym zródłem inspiracji

Małgosiu, to u mnie podobny plan Szukam inspiracji na rabatki różano-bylinowe Bardzo mi się podobały takie zestawienia w Pęchcinie. Czas wrócić do tych zdjęć
Ewa777 14:46, 18 lis 2015

Malgosik napisał(a)
storczyki cudniaste
ale że wszystkie na raz Ci kwitną????

Małgosiu, to nowe nabytki Właściwie prezenty Dlatego wszystkie razem kwitną
Ewa777 14:48, 18 lis 2015

jazzy napisał(a)

A potem z tej gałązki wyrastają na boki nowe? Ja zawsze upierdutam przy samej ziemi, a nowy pęd wyrasta od dołu

Tak, dokładnie Z tej gałązki w miejscu oczka wyrastają nowe gałązki z kwiatami Od dołu też rosną nowe, dlatego potem tych gałązek jest więcej i więcej kwiatów W ubiegłym roku na jednym storczyku naliczyłam 50 kwiatów
Ewa777 14:53, 18 lis 2015

Kapibara napisał(a)
Ewuniu pozdrowienia pozostawia,. Nie było mnie więc zupełnie nie w temacie jestem, ale naleweczki wywęszyłam i przepisy zapisałam w kajeciku Niech no tylko moja rajska zacznie jabłuszkować jak należy

Nalewka Różana, dasz przepis???

Witaj, Agnieszko Dawno Cię nie było, super, że jesteś
Nalewkę z dzikiej róży robię z prostego przepisu, bo taki akurat znalazłam. Różyczki jeszcze się moczą, nie zlewałam nalewki, więc nie mogę nic powiedzieć na temat jej smaku .
Przepis mam taki:
NALEWKA RÓŻANA (ŻENICHA KRESOWA)

Składniki:
1 kg dorodnych owoców róży
0,75 l spirytusu 95%
0,5 l wódki 40%
0,5 l miodu wielokwiatowego
0,5 l wody
Przyprawy: 5 goździków, 1 łyżeczka suszonej mięty, 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku

Sposób wykonania:
Dojrzałe, owoce dzikiej róży lub róży pomarszczonej, zebrane po pierwszych przymrozkach (lub przemrożone w zamrażalniku przez 1 dobę), umyć, osuszyć i ponakłuwać szpilką. Owoce razem z przyprawami zalać spirytusem i postawić w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce solidnie wycisnąć i po przefiltrowaniu, wyciśnięty sok dolać do nalewki.
Miód zagotować z wodą, ostudzić, dodać 0,5 litra wódki i połączyć z nalewką. Nalewkę rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez 2-3 miesiące.

Nalewkę tę nastawiano w domach, gdzie były panny na wydaniu - dlatego zwano ją "żenichą".
lojalna_ 15:02, 18 lis 2015

Ewcia sciskam na Neonowke IDE 12 tego grudnia hihihi

Everest w 3D. ok nie byl zly

Nalewka .....ciekawe jaka zima będzie. Lepiej gardlo?
Kasya 15:45, 18 lis 2015

Ewa, ty robisz tylko nalewki czy wina tez ?
Ewa777 16:13, 18 lis 2015

lojalna_ napisał(a)
Ewcia sciskam na Neonowke IDE 12 tego grudnia hihihi

Everest w 3D. ok nie byl zly

Nalewka .....ciekawe jaka zima będzie. Lepiej gardlo?

To ja pierwsza zobaczę Neonówkę, bo idę w najbliższą niedzielę

Myślisz, że zima może być mroźna, skoro tyle nalewek przygotowałam? Nie obserwowałam Indian, a co mówią górale?
Dzisiaj gardło całkiem dobrze, ale wieczorem idę znowu śpiewać
Po powrocie lekko się podleczę, żeby jutro było ok
Ta nalewka bożonarodzeniowa wygląda super - od razu czuć święta
Ewa777 16:14, 18 lis 2015

Kasya napisał(a)
Ewa, ty robisz tylko nalewki czy wina tez ?

Kasiu, ja "niewinna" jestem Tylko naleweczki
Kasya 16:19, 18 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Kasiu, ja "niewinna" jestem Tylko naleweczki

szkoda... bo ja bardzo lubie takie domowe winko, nigdy nie robilam ale mam chec sie do tego przymierzyc
Anda 17:00, 18 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Niestety dostałam ją w prezencie i nie znam nazwy. Ma czerwone jabłuszka wielkości śliwki węgierki.
Znalazłam takie zdjęcie z wiosny (maj)

Tak kwitnie

A tak w czerwcu

Dziekuje bardzo za zdjecia Sliczne Twoje drzewko i rzeczywiscie nie zajmuje duzo miejsca. Ile ma lat?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies