Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Kasik 21:35, 17 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Kasiu, chętnie podzielę się przepisami
A jakie Ty masz kwiaty w domu?

U mnie mogą żyć tylko storczyki, bo są mało wymagające.

W salonie same miniaturki, w kuchni same białe, u córki odcienie fioletów i jeszcze chyba ze dwa inne. Mam ich dużo.
Ewa777 21:48, 17 lis 2015

Kasik napisał(a)

U mnie mogą żyć tylko storczyki, bo są mało wymagające.

W salonie same miniaturki, w kuchni same białe, u córki odcienie fioletów i jeszcze chyba ze dwa inne. Mam ich dużo.

To u Ciebie cudnie - storczykowo i jak fajnie podzielone kolorystycznie na pokoje U mnie salon miał przewagę storczyków na 3 oknach W pozostałych pokojach stały po 2 storczyki. W łazience ze 4
Bea 22:57, 17 lis 2015

Melduję, że bożonarodzeniowa nastawiona.
Zobaczymy co z tego mi wyjdzie.
Iwk4 23:31, 17 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Leczę gardło już od wczoraj Niestety cały dzień gadania nie sprzyja leczeniu. Teraz też trochę więcej śpiewam. Przygotowujemy się do koncertu i konkursu.

Storczyki przycina się pod kwiatkami, gdy przekwitną, czyli nad pierwszym oczkiem od góry, żeby gałązka była jak najdłuższa i żeby jak najwięcej oczek zostało (chyba teraz wszystko jasne).

Rozmnażam skrętniki Będę pamiętała o Tobie Jak się spotkamy, przypomnij się

Czyli nieświadomie przycinam storczyki dobrze
Ewuniu, przypomnę się
Ewa777 06:22, 18 lis 2015

Bea napisał(a)
Melduję, że bożonarodzeniowa nastawiona.
Zobaczymy co z tego mi wyjdzie.

Też wczoraj nastawiłam Super wygląda
Ewa777 06:24, 18 lis 2015

Iwk4 napisał(a)

Czyli nieświadomie przycinam storczyki dobrze
Ewuniu, przypomnę się

Iwonko, podejrzewam, że u Ciebie zadziałało logiczne myślenie
Margo 10:16, 18 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Masz rację Gosiu Trzeba też odpocząć i wziąć oddech na planowanie Pod koniec lata miałam już mętlik w głowie, gdy chciałam coś dosadzić na rabatce.
Poza tym mam teraz tak dużo pracy, że nie miałabym czasu na ogród

Tak dziś mi też przyszło na myśl, że może powinnam swoje róże poprzesadzać na różne rabaty z bylinami, skoro mi nie pasują razem na jednej rabacie? Co o tym myślisz?

Proszę też o radę wszystkich zaglądających

Ja jesienią już od końca sierpnia mam lenia ogrodowego i ograniczam się do niezbędnych prac pielęgnacyjnych. I cieszy mnie ten czas wytchnienia od ogrodu, można przemysleć wszystko, podsumować, poplanować zmiany i cieszyć sie jak wszystko urosło przeglądając starsze fotki. W sezonie nie ma na to czasu...
Co do róż, to nie doradzę. Sama zakupiłam w tym roku kilka odmian i pewna obsadzenia jestem tylko dla tych, które wokół tarasu posadziłam. Marzy mi sie taras otoczony pachnącymi różami. Czy dokonałam dobrego wyboru gatunków czas pokaże. Ja w temacie róż raczkuję, dopiero w tym roku późnym latem dopadła mnie różyczka
Resztę posadziłam tymczasowo, i zimą muszę wymyślić dla nich dobre miejscówki. Wstępnie myślę, że właśnie na rabatach do traw i bylin je wcisnę. Na szczęście czasu na przemyślenia sporo do wiosny zostało , i O. jest cennym zródłem inspiracji
Malgosik 10:23, 18 lis 2015

storczyki cudniaste
ale że wszystkie na raz Ci kwitną????
jazzy 11:47, 18 lis 2015

Ewa777 napisał(a)

Storczyki przycina się pod kwiatkami, gdy przekwitną, czyli nad pierwszym oczkiem od góry, żeby gałązka była jak najdłuższa i żeby jak najwięcej oczek zostało (chyba teraz wszystko jasne).

A potem z tej gałązki wyrastają na boki nowe? Ja zawsze upierdutam przy samej ziemi, a nowy pęd wyrasta od dołu
Kapibara 13:33, 18 lis 2015

Ewuniu pozdrowienia pozostawia,. Nie było mnie więc zupełnie nie w temacie jestem, ale naleweczki wywęszyłam i przepisy zapisałam w kajeciku Niech no tylko moja rajska zacznie jabłuszkować jak należy

Nalewka Różana, dasz przepis???