Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

jazzy 10:16, 14 mar 2015

Ewkakonewka napisał(a)
I nawet tego jedynego nam nie pokazujesz!!!! Kobieto

Zimno jest, deszcz pada, ledwo go widać
jazzy 10:16, 14 mar 2015

jalos napisał(a)
ładnie, cały dzien czuwam i sprawdzam czy chór z próby powrócił (i w jakim stanie ), ledwiem jednak wyszła z domu na 4 godziny a tu ni stąd ni z owąd z galopu 5 stron przybyło pod mą nieobecność.

Marta, Ty pokaz lepiej zaręczynowy pieścień

Yyyyy...
jazzy 15:23, 14 mar 2015

Mam pytanie ogrodowe! tym razem
Czy jak wymuruje sobie donicę (wąską) ewentualnie murek, powiedzmy wysoki na 60cm, a za nim posadzę rząd bambusów fargesia, to czy im nie będzie to przeszkadzać, że rosną za takim czymś? Postawienie tej donicy/murka ma m.in. służyć zasłonięciu jakiś tam rur co wystają ze ściany
Tak to ma mniej więcej wyglądać:

To wysokie za donicą to bamoboo
babka 15:48, 14 mar 2015

Moim skromnym zdaniem nic im nie będzie. A jak szeroka będzie przerwa między murem a murkiem ?
ren133 15:49, 14 mar 2015

jazzy napisał(a)
Mam pytanie ogrodowe! tym razem
Czy jak wymuruje sobie donicę (wąską) ewentualnie murek, powiedzmy wysoki na 60cm, a za nim posadzę rząd bambusów fargesia, to czy im nie będzie to przeszkadzać, że rosną za takim czymś? Postawienie tej donicy/murka ma m.in. służyć zasłonięciu jakiś tam rur co wystają ze ściany
Tak to ma mniej więcej wyglądać:

To wysokie za donicą to bamoboo

Nie za wiele się znam, ale ... może w szerszej donicy posadzić i bambusy i docelowe rośliny?
ewakatowice 15:53, 14 mar 2015

Jazzy Ty jak już przywalisz pytaniem, to jakby człowiek łopatą dostał i to na dodatek nie wiadomo z jakiej strony…
Tak na logikę to będą łysieć od dołu, chyba bo nie wiem...

no ale chciałam coś napisać

pawel_snopek 18:43, 14 mar 2015

Już odpowiadam nie powinno im przeszkadzać tylko najważniejsze jest przygotowanie podłoża. Absolutnie nie można fargesi przelewać ani przesuszać zbytnio, podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne o odczynie lekko kwaśnym. Taki murek będzie dodatkową osłoną w zimowe dni.Teraz musisz wybrać odpowiednią odmianę fargesi która będzie spełniała twoje wymaganie
http://www.bamboogarden.com/Hardy%20clumping.htm tutaj masz stronkę z odmianami fargesi

Miałem jeszcze spytać w jakiej odległości od muru będzie rósł bambus?? i ile w ciągu dnia jest w tym miejscu słońca.
jazzy 20:18, 14 mar 2015

babka napisał(a)
Moim skromnym zdaniem nic im nie będzie. A jak szeroka będzie przerwa między murem a murkiem ?

Jakieś 60cm
jazzy 20:19, 14 mar 2015

ren133 napisał(a)

Nie za wiele się znam, ale ... może w szerszej donicy posadzić i bambusy i docelowe rośliny?

Chyba wolę żeby bambusy rosły w gruncie. W donicy mogłyby marznąć
jazzy 20:22, 14 mar 2015

ewakatowice napisał(a)
Jazzy Ty jak już przywalisz pytaniem, to jakby człowiek łopatą dostał i to na dodatek nie wiadomo z jakiej strony…
...
no ale chciałam coś napisać

Toś napisała że mi w pięty poszło