Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

EdytaB 09:16, 09 wrz 2014

http://www.pinterest.com/pin/539657967822376378/

a może zamiast begonii
jazzy 10:31, 09 wrz 2014

kurcze, może najlepiej będzie jak zostawie same śliwy i buxy na białym żwirze, a te biało kwitnące dam tam dalej przed te kolumnowe cisy, czy cokolwiek tam będzie rosło Co myslicie?

jazzy 10:32, 09 wrz 2014

EdytaB napisał(a)
http://www.pinterest.com/pin/539657967822376378/

a może zamiast begonii

Piękne to!
jazzy 10:34, 09 wrz 2014

Magda_ napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=335

a ten ogród znasz ?

Madzia, znam Kasienka mnie tam zaciągnęła
ewakatowice 10:38, 09 wrz 2014

Jestem za tym aby same wiśnie z buksami posadzić.
Zauważyłaś, że pokazujesz/planujesz wszystkie rabaty wzdłuż???
Chcesz „wyciągnąć” działkę na dłuższą a na dokładkę sadzisz dużo wysokich i smukłych roślin
ewakatowice 10:52, 09 wrz 2014

"Magnoliowa" u Gabrysi :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2648-geometrycznymarzenie-pieknego-ogrodu?page=422

Kostka w trawie :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2648-geometrycznymarzenie-pieknego-ogrodu?page=432
ewakatowice 10:55, 09 wrz 2014

Nigra,
wybierałam z komyków owoce, oczywiście w rękawiczkach bo osy tną po łapach
jazzy 11:03, 09 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)
Jestem za tym aby same wiśnie z buksami posadzić.

Ja teraz już też

Zauważyłaś, że pokazujesz/planujesz wszystkie rabaty wzdłuż???
Chcesz „wyciągnąć” działkę na dłuższą a na dokładkę sadzisz dużo wysokich i smukłych roślin

Ja inaczej tego nie widzę. Mam mało miejsca, a zależy mi na tym żeby tego trawnika było na tyle dużo, żebyśmy po nim mogli latac z dziecmi, grac w badmintona, albo w berka
Poza tym to fajnie jak się będzie wydawac dłuższa niż jest
Toszka 11:26, 09 wrz 2014

jazzy napisał(a)
kurcze, może najlepiej będzie jak zostawie same śliwy i buxy na białym żwirze, a te biało kwitnące dam tam dalej przed te kolumnowe cisy, czy cokolwiek tam będzie rosło Co myslicie?

Wprawdzie zupełnie nie powinnam TERAZ siedzieć przy kompie, ale muszę napisać to co chcę powiedzieć (wczoraj Katiax przygoniła mnie do ciebie) - po tej wizualizacji wreszcie wiem o co chodzi - i kilka bardzo praktycznych uwag chcę dać...

Zamiast buksów (które to, po ostatniej lekturze forum, a także własnych empirycznych doświadczeniach, chorują ostatnimi czasy i przysparzają nielada smutków i kosztów na chemiczne opryski) proponuję kule z cisów, ew. rozplenice zwłaszcza na wiosnę (styczeń-marzec) cięte... w kule...
Z białym żwirkiem w takim komunikacyjnym ciągu (zamiatanie liści, odśnieżanie) załamiesz się już w drugim roku, bo będzie brudny i przemieszany ze śmieciami typu ziemia, pył, liście i resztki z liści... buksy od środka systematycznie się sypią
I albo powinien być to taki biały, okrągły, większy kamień (nazwy jego nie znam niestety), albo szary większy łupek...
Teoretycznie można by tę rabatę utopić w runiance, ale w praktyce będzie tam w towarzystwie drzew mieć zbyt sucho... a ona rośnie świetnie jak ma stale wilgotno... dlatego tez proponuje w wersji drzewa- buksy (choć przemyśl na poważnie kule z cisa) w parter carex silver sceptre tworzący niemal srebrne gęste kępy, a w regularnym obsadzeniu to efektowny monolit.

Powstała także "aleja" (równoległe linie) wzdłuż ogrodzenia, rabaty i domu... mnie się to "podobuje" ale jest jeden myk - jeśli w tym ciągu wieją ci zimą-wiosną (zimne) wiatry to koniecznie trzeba tę prostą przełamać czymś prostopadłym, bo w przeciwnym razie będą ci rośliny wymarzać.
katiaxx 12:10, 09 wrz 2014

aleś ładnie to naniosła
Toszka ciekawie pisze jak dobrze móc wysłuchać różnych opinii
Ja mam takie odczucia :

opcja wiśnia + bukszpan(cis) + białe kamyczki = klasyka (elegancko ale bez elementu zaskoczenia, to nie znaczy nudno, rzekłabym - zachowawczo

Wiśnia + rozplenica = nowocześnie, latem moim zdaniem łaaaaaaaał ale zimą ? - na przedogródki poleca się jednak coś zimozielonego - nie wiem jak rozplenica wygląda zimą (jeszcze nie przeżyłyśmy razem zimy ; ja i moja rozplenica) jeśli jest to trawa pokryta szronem/śniegiem to tez pięknie

wiśnia + kule (buksy lub cis) +carex = mix i trochę klasyki i trochę nowocześnie

Moim zdaniem runianka (tez o niej myślałam) odpada bo kamyki fajnie rozświetlają rabatę - runiankę uwielbiam i wykorzystałbym w innym miejscu.

Kwestia wyboru - jeśli chodzi o mnie każda z tych opcji będzie ładna i w mój osobisty gust (lub jego brak ) bardzo trafia. Masz nad czym mysleć - a to dopiero jedna rabata !

Poza tym uważam że cis to fantastyczny pomysł ale chyba sporo droższy (?) - do sprawdzenia... Jak kupowałam kulę z bukszpanu to cisowa, przynajmniej w tej szkółce) tej wielkości kosztowała dwa razy tyle ale na pewno warto.

Dalsza rabata z cisem kolumnowym i białym (może ten barwinek - dyskretnie by się wyczołgiwał na kostkę )bardzo mi się podoba