Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

Toszka 12:39, 09 wrz 2014

rozplenica zimą wygląda tak samo... z jedna małą różnicą - jest sucha, słomkowa, prawie złota... czasami jak jest dużo śniegu to pod nim się kładzie - wystarczy otrząsnąć. Oszroniona jest bossska. Z czasem sypią się kłosy i wtedy ścinam ją w kulę (mam jedno fatalne zdjęcie, ale trzeba ten fragment wyciąć, by pokazać publicznie, a to musi zrobić moje dziecko, które zmieniło program graficzny, a dla mnie to...kosmos )

Ja swoje, niemałe, kule cisowe kupiłam po 30zł... trzeba wiedzieć gdzie szukać i czasami pojechać 200km... Bukszpana non stop trzeba pilotować, kontrolować i pryskać... rok w rok... cis, jeśli kupi się bez misecznika, prócz strzyżenia jest bezobsługowy... i nie wymarza jak bukszpan w duże mrozy. i tyle... albo aż tyle
jazzy 13:01, 09 wrz 2014

Toszka napisał(a)
rozplenica zimą wygląda tak samo... z jedna małą różnicą - jest sucha, słomkowa, prawie złota... czasami jak jest dużo śniegu to pod nim się kładzie - wystarczy otrząsnąć. Oszroniona jest bossska. Z czasem sypią się kłosy i wtedy ścinam ją w kulę (mam jedno fatalne zdjęcie, ale trzeba ten fragment wyciąć, by pokazać publicznie, a to musi zrobić moje dziecko, które zmieniło program graficzny, a dla mnie to...kosmos )

Ja swoje, niemałe, kule cisowe kupiłam po 30zł... trzeba wiedzieć gdzie szukać i czasami pojechać 200km... Bukszpana non stop trzeba pilotować, kontrolować i pryskać... rok w rok... cis, jeśli kupi się bez misecznika, prócz strzyżenia jest bezobsługowy... i nie wymarza jak bukszpan w duże mrozy. i tyle... albo aż tyle

Toszka, jestem Ci wdzięczna za każde słowo, które u mnie piszesz . Powiem Ci, że czytalam jak Danusia odradza buxy, dlatego dalam tam tez opcje z trzmielina, ale jeśli cis jest tak rewelacyjny w uprawie, to na pewno mocno wezme go pod uwagę.
Denerwuje mnie trochę moja niewiedza w kwestii roślin, no ale może za rok, dwa będę juz bardziej kumata
Rozplenice uwielbiam! Ale jak one miałyby być tam umieszczone?
Proszę, pokaż koniecznie to zdjęcie Twojej trawy! Przyznał się że nigdy nie slyszalam o formowaniu trawy w kule... Ale ja w ogóle malo slyszalam
katiaxx 13:11, 09 wrz 2014

nie no poza tym cis ma tak miękkie igły i ciemna zieleń jest piękny - nie ma o czym mówić - ma zdecydowanie więcej zalet
jazzy 13:12, 09 wrz 2014

katiaxx napisał(a)
aleś ładnie to naniosła

Hihi, prawda?

Kwestia wyboru - ... Masz nad czym mysleć - a to dopiero jedna rabata !

Też zaczynam się bać A tak na serio, czasu jest sporo, poza tym nie wiem jak będzie z funduszami, czy wystarczy na wszystko co planuje, czy tylko na trawnik

Dalsza rabata z cisem kolumnowym i białym (może ten barwinek - dyskretnie by się wyczołgiwał na kostkę )bardzo mi się podoba

Mi też to rozwiązanie bardziej leży Nie ma to jak zobaczyć cos na dobrym rysunku
katiaxx 13:12, 09 wrz 2014

lfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=a-AOVOGtKYWEO5ChgJgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1344&bih=705" target="_blank" rel="nofollow">https://www.google.pl/search?q=rozplenica+zim%C4%85&client=firefox-a&hs=88K&rls=org.mozillalfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=a-AOVOGtKYWEO5ChgJgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1344&bih=705

czy cięta wygląda jak jeż ?

http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/01/rozplenica-japonska/

bdan 13:16, 09 wrz 2014

jazzy napisał(a)
kurcze, może najlepiej będzie jak zostawie same śliwy i buxy na białym żwirze, a te biało kwitnące dam tam dalej przed te kolumnowe cisy, czy cokolwiek tam będzie rosło Co myslicie?

A Marikeny w skarpetach bukszpanowych, nie są za duże tyle, że to nie jest bordowy kolor
katiaxx 13:20, 09 wrz 2014

marikeny sa super yle że korona chyba mniej symetryczna ?
Jazzy chcesz wiśnię umbraculifera - nie śliwę która jest bordowa (czy ja głupia jestem już ?)
jazzy 13:20, 09 wrz 2014

bdan napisał(a)

A Marikeny w skarpetach bukszpanowych, nie są za duże tyle, że to nie jest bordowy kolor

To nie ma być bordo Śliwa umbra nie jest bordowa, z tego co wiem
katiaxx 13:23, 09 wrz 2014

przepraszam, to ja pomyliłam śliwę z wiśnią a to dlatego że drzewka sa podobne
katiaxx 13:25, 09 wrz 2014

a może to jedno i to samo - no już serio zgłupiłam, w końcu śliwa to śliwa a wiśnia to wiśnia