Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

waldek727 18:04, 19 paź 2015

Po pierwsze Marti to fajnie jest czytać, że kolejne osoby poświęcają swój czas na ogrodnictwo, a nie tylko na kolekcjonowanie roślin w ogrodzie często z opłakanym skutkiem. Twój obornik, przynajmniej to co wnioskuję ze zdjęcia jest bardzo bogaty w masę organiczną i nie jest do końca zmineralizowany. Zdając się na Twoją relację, że nie jest to obornik świeży, mógłbym się podpisać pod tym co napisała Iwonka. Krzywdy roślinom nie zrobisz ponieważ obornik po tak długim leżakowaniu pozbawiony już jest związków amoniaku które są szkodliwe dla roślin. Obornik który ja pokazuję w swoim wątku jest już w pełni rozłożony po dwuletnim jego kompostowaniu i dlatego różni się w strukturze. Jeżeli możesz, to przywieź sobie od rodziców jak najwięcej kompostu aby zrobić jak najbogatszą mieszankę ziemi którą otoczysz system korzeniowy sadzonych roślin.
jazzy 19:56, 19 paź 2015

Waldi, dzięki za uznanie Rzeczywiście bardzo bym chciała tworzyć swój ogród bez chemii i sztucznych nawozów. Dzięki cennym informacjom, które znajduję na forum, wierzę, że mi się uda.
A co z roślinami, które są już posadzone bez porządnie zaprawionych dołków?
Czy mogę np. cisom teraz ten obornik rozłożyć i zmieszać z wierzchnią warstwą ziemi?
Zielona 20:53, 19 paź 2015

Hmm... moich dołków nie zaprawiałam. Trochę dlatego, że nie miałam czym, trochę dlatego, że za dużo tych dołków miałam Rośliny jakoś rosną, ale może kiedyś odmówią współpracy. Twoje na pewno będą miały papu na długie lata.
PS Z Mężusiowych wstrętów się uśmiałam.
lojalna_ 21:00, 19 paź 2015

co Ty mniĘ tutaj do tablicy wywołujesz hę ? jeszcze nie skonczyłam to nieprawda, ze w rok zrobiłam )))

ale pikna kupa ))))
Gardener27 21:13, 19 paź 2015

Hmm ... coś tu śmierdzi
Obornik w ogrodzie to wspaniała sprawa Rośliny będą się czuć jak w raju
eda 21:21, 19 paź 2015

jazzy napisał(a)
Kasia-Siak, Ty to masz nosa Dzięki za info o kupie Też szukałam zdjęć w guglu obornika przekompostowanego, no i ten mój jeszcze odbiega, tylko sie zastanawiałam czy taki już można Skoro można to git
Edzia, wyobraź sobie, że mój M się brzydzi hahahaha
Iwona-ivo, witam Cię w moim prawie-ogrodzie

to masz wesoło hi hi ja w tamtym roku miałam trochę po kakach kwakach na warzywniak
jazzy 23:12, 19 paź 2015

Zielona napisał(a)
Hmm... moich dołków nie zaprawiałam. Trochę dlatego, że nie miałam czym, trochę dlatego, że za dużo tych dołków miałam Rośliny jakoś rosną, ale może kiedyś odmówią współpracy. Twoje na pewno będą miały papu na długie lata.
PS Z Mężusiowych wstrętów się uśmiałam.

Ja też się uśmiałam, bo widział w życiu gorsze rzeczy
Martucha, jak będziesz przesadzić albo dzielić to będzie okazja na zaprawienie dołków
jalos 23:13, 19 paź 2015

przywitam się po nieobecności długiej.

Daleko Pani na wstecznym trzeba jechać, żeby an zdjęcia jakies natrafić? na razie to trafiłam tylko na krowią kupę a cofnęlam się z 20 kilka stron.
jazzy 23:14, 19 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
co Ty mniĘ tutaj do tablicy wywołujesz hę ? jeszcze nie skonczyłam to nieprawda, ze w rok zrobiłam )))

ale pikna kupa ))))

Oczywiście, że Cię wywołuję, bo jesteś miszczyni ogrodowa
jazzy 23:21, 19 paź 2015

jalos napisał(a)
przywitam się po nieobecności długiej.

Daleko Pani na wstecznym trzeba jechać, żeby an zdjęcia jakies natrafić? na razie to trafiłam tylko na krowią kupę a cofnęlam się z 20 kilka stron.

Tu ło
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4867-w-moim-ogrodzie-gdzie-czas-leniwy?page=570
I tu ło
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4867-w-moim-ogrodzie-gdzie-czas-leniwy?page=580

edit: a tu nawet pokusiłam się o porównania
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4867-w-moim-ogrodzie-gdzie-czas-leniwy?page=568