Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Ewkakonewka 14:27, 28 wrz 2014

Witam, bardzo mi miło
Całe lato był spokój teraz widzę rosną
waldek727 15:16, 28 wrz 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Czy trawnik od wielolistnych można jeszcze pryskać?

Ewo.
Przez zimę część chwastów zginie, część pozostanie. Wczesną wiosną zrób wertykulację trawnika i pokryj go cienką warstwą kompostu. Po tym zabiegu ocenisz jak dużo masz jescze dwuliściennych chwastów w trawniku. Jeżeli ręczne ich pozbycie się nie będzie możliwe, to dopiero w ostateczności zastosuj oprysk chemiczny, w porze wypuszczenia przez większość chwastów trzeciego właściwego liścia. u mnie odpowiednia gęstość i systematyczne koszenie trawnika znacznie zmniejsza ich ilość.
Witając się z Tobą w Twoim wątku, jednocześnie pozdrawiam.
Iwk4 15:47, 28 wrz 2014

waldek727 napisał(a)

Ewo.
Przez zimę część chwastów zginie, część pozostanie. Wczesną wiosną zrób wertykulację trawnika i pokryj go cienką warstwą kompostu. Po tym zabiegu ocenisz jak dużo masz jescze dwuliściennych chwastów w trawniku. Jeżeli ręczne ich pozbycie się nie będzie możliwe, to dopiero w ostateczności zastosuj oprysk chemiczny, w porze wypuszczenia przez większość chwastów trzeciego właściwego liścia. u mnie odpowiednia gęstość i systematyczne koszenie trawnika znacznie zmniejsza ich ilość.
Witając się z Tobą w Twoim wątku, jednocześnie pozdrawiam.

Dobra rada. Muszę zapamiętać. Czyli najpierw wertykulacja wiosną, potem kompost - przesiany ?
waldek727 16:17, 28 wrz 2014

Tak.
Jedynie w przypadku mulczowania przesiewam kompost. Łącząc go z glebą daję taki jaki wybieram z kompostownika. Efekty takiej pielęgnacji mojego trawnika można zobaczyć w wątkach które dotyczą trawników.
Ewkakonewka 16:21, 28 wrz 2014

Witaj Waldek, miło Cię gościć
Trawa gęsta i wyjątkowo zielona w tym roku Wiosenne zabiegi widać skuteczne były i od wiosny faktycznie nie było problemu. Generalnie kosimy raz na tydzień, teraz było 2 tygodnie przerwy i się pojawiły chwasty ,aż trudno uwierzyć w ich tempo. Ręcznie nie dam rady plewić i czasu brak w dzień,a po południu niewiele już się da robić, a to ok. 9 arów trawnika jest. Kompostu też mi nie wystarczy na cały. Ale jakby nie patrzeć czekać do wiosny trzeba. Teraz koszenie tez już rzadziej pewnie będzie.

edit. 3 tygodnie nie była koszona jednak po głębszym namyśle eh
jazzy 16:30, 28 wrz 2014

A ja wykorzystuje ostatnie grzanie słońca i dusze chwasty pod czarną folią tylko nie wiem ile mam je tak dusić żeby zdechly na amen
eda 18:44, 28 wrz 2014

zdolna bestja

Ewkakonewka 19:38, 28 wrz 2014

jazzy napisał(a)
A ja wykorzystuje ostatnie grzanie słońca i dusze chwasty pod czarną folią tylko nie wiem ile mam je tak dusić żeby zdechly na amen

Nie wiem i ja, ale chyba lepiej dłużej niż za krótko jak Ci folia w niczym nie przeszkadza to trzymaj, ma być ciepło teraz trochę
monteverde 19:40, 28 wrz 2014

Ewkakonewka napisał(a)

Nie wiem i ja, ale chyba lepiej dłużej niż za krótko jak Ci folia w niczym nie przeszkadza to trzymaj, ma być ciepło teraz trochę

Do wiosny zimą zdejmiesz folię
Ewkakonewka 19:45, 28 wrz 2014

eda napisał(a)
zdolna bestja

hehehe znaczy podoba Ci się
Ale przecież wiem, że sadzenie cebul i robienie wianków to nie jest jakaś moc nadprzyrodzona , a jak jest to ją tu każdy posiada
Ale jak mi miło