Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Aneta1309 08:56, 15 cze 2016

Ewka teraz to lawendy raczej nie ukorzenisz. Ja swoją wiosną normalnie bez niczego do ziemi wsadziłam bo potrzebowałam dwóch dodatkowych sadzonek i teraz widzę ze się przyjęła nawet paczki ma. emuś wiedział że potrzebna to mi vivę w 6ciopaku kupił i ta kupna nic nie przyrasta.
Po przekwitnięciu to ja bym się pokusiła o ukorzenienie i tak trzeba obciąć to materiał będzie. Gdzieś czytałam żeby trochę piasku do ziemi dodać a potem to już chyba tylko pamiętać o podlewaniu ale to już przecie oczywista oczywistość

Pozdrówka
Juzia 09:52, 15 cze 2016

Kostrzewa z szałwią fajnie wygląda!
I róże śliczne!

szemusia 16:47, 15 cze 2016

Ewkakonewka napisał(a)

Biała dzisiaj ma się tak

No, no tą lawendą to mnie rozłożyłaś - w życiu białej nie widziałam. Chyba nazwę by musiała zmienić, bo ona już nie lawendowa

Faktycznie warto ją ukorzenić. Podam Ci swój sposób na rozmnażanie lawendy.
Po raz pierwszy próbowałam w zeszłym roku - wiosną dokładnie przygotowłam sadzonki, posadziłam w odpowiednią ziemię z piaskiem, chuchałam na nie, dmuchałam, doglądałam codziennie i ... uschły...
W tym roku po przycięciu wiosną szkoda mi było wyrzucić tych wszystkich ścinek, więc hurtem zamoczyłam ukorzeniaczu i wsadziłam do ziemi na rabatce, w cieniu za krzaczkami. NIe zajrzałam do nich ani razu, jedynie podczas podlewania ogrodu, jak mi się przypomniało, skierowałam tam strumień wody. Kilka dni temu do niej zajrzałam i z radością stwierdziłam, ze ukorzeniły się wszystkie patyczki Więc warto spróbować
Ewkakonewka 23:24, 15 cze 2016

jazzy napisał(a)
Pięknie Różowa Pani!

Dziękuję i kłaniam się
Ewkakonewka 23:30, 15 cze 2016

Aneta1309 napisał(a)
Ewka teraz to lawendy raczej nie ukorzenisz. Ja swoją wiosną normalnie bez niczego do ziemi wsadziłam bo potrzebowałam dwóch dodatkowych sadzonek i teraz widzę ze się przyjęła nawet paczki ma. emuś wiedział że potrzebna to mi vivę w 6ciopaku kupił i ta kupna nic nie przyrasta.
Po przekwitnięciu to ja bym się pokusiła o ukorzenienie i tak trzeba obciąć to materiał będzie. Gdzieś czytałam żeby trochę piasku do ziemi dodać a potem to już chyba tylko pamiętać o podlewaniu ale to już przecie oczywista oczywistość

Pozdrówka

Noo to próby będą, kto nie próbuje ten nic nie ma czy jakoś tak
A z piaskownicy jeszcze nie wyrosłam to łatwo będzie
Ewkakonewka 23:34, 15 cze 2016

Juzia napisał(a)
Kostrzewa z szałwią fajnie wygląda!
I róże śliczne!

Też mi się podoba tylko musi być tam więcej sztuk i jednego i drugiego wtedy jeszcze lepszy efekt będzie....mam nadzieję
Różowe róże kocham mocno
Ewkakonewka 23:38, 15 cze 2016

szemusia napisał(a)

No, no tą lawendą to mnie rozłożyłaś - w życiu białej nie widziałam. Chyba nazwę by musiała zmienić, bo ona już nie lawendowa

Faktycznie warto ją ukorzenić. Podam Ci swój sposób na rozmnażanie lawendy.
Po raz pierwszy próbowałam w zeszłym roku - wiosną dokładnie przygotowłam sadzonki, posadziłam w odpowiednią ziemię z piaskiem, chuchałam na nie, dmuchałam, doglądałam codziennie i ... uschły...
W tym roku po przycięciu wiosną szkoda mi było wyrzucić tych wszystkich ścinek, więc hurtem zamoczyłam ukorzeniaczu i wsadziłam do ziemi na rabatce, w cieniu za krzaczkami. NIe zajrzałam do nich ani razu, jedynie podczas podlewania ogrodu, jak mi się przypomniało, skierowałam tam strumień wody. Kilka dni temu do niej zajrzałam i z radością stwierdziłam, ze ukorzeniły się wszystkie patyczki Więc warto spróbować

Słuszne spostrzeżenie hahahaha
Bo i zagłaskałaś je pewnie , a drugie oddech miały i żyją
Kątów u mnie dużo, gdzieś tam upchne patyczki i poczekamy....
Gocha 11:26, 16 cze 2016

Ewuś lawenda biała piękna. Ja przy swoich ciemnoniebieskich lawendach mam mnóstwo siewek i część już pousuwałam bo tak dużo ich było i nie mogłam usunąć chwastów. I cisy już Ci ładnie urosły
ZieloneWrota 10:42, 17 cze 2016

O rany jakie cudoo, wielkość powala i na dodatek biała , pozdrawiam
siakowa 11:05, 17 cze 2016

Ewkakonewka napisał(a)
Aaaaa i takie coś nabyłam
nie znałam takiej odmiany