Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały zakątek :D

Mój mały zakątek :D

mateuszmichn 21:23, 09 paź 2015

JulkAd napisał(a)
Z tą głębokością to prawda, lubią być płytko sadzone. Ostatnio koleżanką z pracy mi mówiła, że zawsze w sierpniu - wrześniu przycina sporo liście piwoniom, a wiosną jak już zaczynają wybijać, przecina karpę. Po prostu ją rani i ponoć lepiej wtedy kwitną. Czy ktoś słyszał takie mądrości? , bo ciekawa jestem czy to zda egzamin?....piszę u Mateusza, bo tu temat piwonii wypłynął.

Pozdrówka Mateusz

Aa również pozdrawiam i dzięki za odwiedziny. O czymś takim nie słyszałem.
Może ktoś też tak robi, więc z chęcią poczytam co i jak
07_Rene 21:23, 09 paź 2015

JulkAd napisał(a)
Z tą głębokością to prawda, lubią być płytko sadzone. Ostatnio koleżanką z pracy mi mówiła, że zawsze w sierpniu - wrześniu przycina sporo liście piwoniom, a wiosną jak już zaczynają wybijać, przecina karpę. Po prostu ją rani i ponoć lepiej wtedy kwitną. Czy ktoś słyszał takie mądrości? , bo ciekawa jestem czy to zda egzamin?....piszę u Mateusza, bo tu temat piwonii wypłynął.

Pozdrówka Mateusz

O nacinaniu karpy niegdy nie słyszałam.
Ktoś spróbuje?
mateuszmichn 21:26, 09 paź 2015

iwka napisał(a)

Mateusz, mam ten sam problem, nie wiem gdzie i jak kolorystycznie, a tak miałam kupić tylko to co zaplanowane i jak zwykle przegięłam Znając siebie, wsadzę byle gdzie i w przyszłym roku będę znowu przesadzać

No ja wiem napewno, że wsadzać będę kępami kolorystycznie. Pójdą białe i fioletowe i do tego czosnki ale chyba tak na zmianę te zwykle wczesne i główkowe, późniejsze
JulkAd 21:26, 09 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Ktoś spróbuje?

O ja spróbuję, tylko wolałabym się upewnić u jeszcze kogoś....najwyżej pozostaną liście jako tło.... w tym roku i tak były tylko dwa kwiaty....
mateuszmichn 21:28, 09 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Ktoś spróbuje?

Może spróbuję ale na waszą odpowiedzialność
JulkAd 21:32, 09 paź 2015

mateuszmichn napisał(a)

Dopytam dokładnie o termin i głębokość nacięcia i dam znać, ale nadal będę szukała potwierdzenia takiej decyzji u innych
mateuszmichn 21:36, 09 paź 2015

JulkAd napisał(a)

Dopytam dokładnie o termin i głębokość nacięcia i dam znać, ale nadal będę szukała potwierdzenia takiej decyzji u innych

Ok dowiedz się wszystkiego dokładnie
07_Rene 21:43, 09 paź 2015

JulkAd napisał(a)

O ja spróbuję, tylko wolałabym się upewnić u jeszcze kogoś....najwyżej pozostaną liście jako tło.... w tym roku i tak były tylko dwa kwiaty....

mateuszmichn napisał(a)

To jesteście w dwójkę
Chętnie poznam szczegóły, może sie też zdecyduje
mateuszmichn 21:45, 09 paź 2015

07_Rene napisał(a)

To jesteście w dwójkę
Chętnie poznam szczegóły, może sie też zdecyduje

Ok to w trójkę próbujemy, żeby nie było że jednemu tylko nic nie wyrośnie. Sprawiedliwość musi być
Luki 23:45, 09 paź 2015

Koniec sierpnia początek września jest najlepszym terminem na przesadzanie i dzielenie piwonii. Jeżeli chcesz tylko przesadzić to nie powiem jest troszkę późno, ale jeżeli zrobisz to z odpowiednio dużą bryłą korzeniową nie powinno się nic stać. Oczko piwonii powinno być 3-4cm pod ziemią by piwonie dobrze kwitły u małych roślin łatwiej jest to wypatrzeć u starszych ja nie byłbym w stanie bo takich nie mam
O nacinaniu tylko coś mi się obiło, ale nawt nie wiem czy wtedy nie chodziło o dzielenie jesienne, więc w tym temacie się nie wypowiem