Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały zakątek :D

Mój mały zakątek :D

mateuszmichn 21:12, 09 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Moim zdaniem nic im się nie stanie. Kiełki z których wyrastają liście mają być tak na granicy ziemi, lekko wystawać - to ważne, bo jak piwonia zbyt głęboko rośnie, to własnie nie rośnie , i nie kwitnie.

Może to od odmiany zależy, ale u mnie piwonie też w mega słońcu, a nawet dosyć kwitły i oko cieszyły, mimo że to ich pierwszy sezon u mnie był. tylko, że po przekwitnięciu liście się robią brzydkie (u mnie)

U mnie podobnie robi się z tą w słońcu, liście robią się brzydkie szybko i właśnie ona nawet nie kwitnie.
Druga rośnie w takim półcieniu, do południa jest słonko, i ona kwitnie i liście ma piękne. Dopiero teraz liście trochę ścieło przez przymrozki
mateuszmichn 21:14, 09 paź 2015

iwona Dominika
Nie martwcie się też mam ten problem. Dopiero niedawno przeczytałem że muszą być płytko posadzone
babka 21:15, 09 paź 2015

Dokładnie jest tak jak Renia pisze
07_Rene 21:16, 09 paź 2015

Mateusz, o liściach Ci nic więcej nie powiem. Są różne opinie na ten temat. U mojej teściowej liście piwonie są ładne na pełnym słońcu, a odmianę mamy tą samą. Nie wiem....
Wiem natomiast, że piwonie są żarłoczne i lubią wiosną nawożenie kompostem. Ponoć (Pszczólka kiedyś pisała), że nie lubią obornika. Tyle wiem
mateuszmichn 21:17, 09 paź 2015

babka napisał(a)
Dokładnie jest tak jak Renia pisze

No to chyba jutro będzie przesadzanie ale najpierw cebule pójdą w ruch, chociaż nawet nie wiem jak je posadzić
mateuszmichn 21:18, 09 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Mateusz, o liściach Ci nic więcej nie powiem. Są różne opinie na ten temat. U mojej teściowej liście piwonie są ładne na pełnym słońcu, a odmianę mamy tą samą. Nie wiem....
Wiem natomiast, że piwonie są żarłoczne i lubią wiosną nawożenie kompostem. Ponoć (Pszczólka kiedyś pisała), że nie lubią obornika. Tyle wiem

Jak zacząłem czytać to pomyślałem sobie, a wrzucę trochę g.... ale skoro nie lubią obornika to lipa
JulkAd 21:19, 09 paź 2015

Z tą głębokością to prawda, lubią być płytko sadzone. Ostatnio koleżanką z pracy mi mówiła, że zawsze w sierpniu - wrześniu przycina sporo liście piwoniom, a wiosną jak już zaczynają wybijać, przecina karpę. Po prostu ją rani i ponoć lepiej wtedy kwitną. Czy ktoś słyszał takie mądrości? , bo ciekawa jestem czy to zda egzamin?....piszę u Mateusza, bo tu temat piwonii wypłynął.

Pozdrówka Mateusz
iwka 21:20, 09 paź 2015

mateuszmichn napisał(a)

No to chyba jutro będzie przesadzanie ale najpierw cebule pójdą w ruch, chociaż nawet nie wiem jak je posadzić

Mateusz, mam ten sam problem, nie wiem gdzie i jak kolorystycznie, a tak miałam kupić tylko to co zaplanowane i jak zwykle przegięłam Znając siebie, wsadzę byle gdzie i w przyszłym roku będę znowu przesadzać
Dominika11 21:21, 09 paź 2015

ale metoda
07_Rene 21:21, 09 paź 2015

mateuszmichn napisał(a)

Jak zacząłem czytać to pomyślałem sobie, a wrzucę trochę g.... ale skoro nie lubią obornika to lipa

Może dopytaj jeszcze kogoś...
Ja się nie uważam za fachowca od piwoni, ale u mnie kwitły w pierwszym roku po posadzeniu bez obornika