Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

gobasia 12:24, 22 lip 2018

Aniu co to za roslinka żółta z czarnym oczkiem?
marba 12:41, 22 lip 2018

Aniu, piękną masz tę kolekcję host. U mnie mało cienia, ale zamówiłam kilka z tych co znoszą więcej słońca. Mam nadzieję, że będą rosły pięknie, jak u Ciebie.
violaskom 12:42, 22 lip 2018

Aniu śliczna ta tunbergia. Siałaś ją czy kupna? Ja w tym roku siałam żółtą i różową i nic mi z tego nie wyszło. Nasiona wzeszły ale po wyniesieniu na zewnątrz i posadzeniu przy pergoli stały w miejscu. W tej chwili ma jeden słaby kwiat leżący na ziemi. Jest za mała by zaczepić się o pergolę. Wilce i tunbergia to moje tegoroczne porażki.
anpi 15:52, 22 lip 2018

violaskom napisał(a)
Aniu śliczna ta tunbergia. Siałaś ją czy kupna? Ja w tym roku siałam żółtą i różową i nic mi z tego nie wyszło. Nasiona wzeszły ale po wyniesieniu na zewnątrz i posadzeniu przy pergoli stały w miejscu. W tej chwili ma jeden słaby kwiat leżący na ziemi. Jest za mała by zaczepić się o pergolę. Wilce i tunbergia to moje tegoroczne porażki.

Viola, a kiedy siałaś tą tunbergię?Ja sieję na początku marca po jednym ziarenku w multipalecie (tylko z takimi trochę większymi pojemniczkami ) i trzymam w domu na parapecie,potem wkładam im patyczki ,bo szybko pną się w górę,nawet lepiej potem rozsadzić do osobnych doniczek,bo potem ciężko je rozplątać Jak nie ma już zagrożenia przymrozkami,to wynoszę na taras .Potem przesadzam do większych doniczek po np. 3 szt. W maju już miałam kwitnące o wys.powyżej metra.Myślę, że do gruntu to mogą iść dopiero po 15 maja ,ja swoje trzymam w doniczkach lub skrzyni z pergolą .Podlewam tak co jakiś czas(co drugie - trzecie podlewanie) nawozem do balkonowych kwitnących lub pnących jak podlewam clematisy.Kwitną do późnej jesieni,nie lubią przesuszania
anabuko1 21:18, 22 lip 2018

gobasia napisał(a)
Aniu co to za roslinka żółta z czarnym oczkiem?

Basiu to właśnie jest tunbergia.
Róża Chippendale

Milin

anabuko1 21:29, 22 lip 2018

marba napisał(a)
Aniu, piękną masz tę kolekcję host. U mnie mało cienia, ale zamówiłam kilka z tych co znoszą więcej słońca. Mam nadzieję, że będą rosły pięknie, jak u Ciebie.

Basiu, dziękuje .
U mnie też jest mało cienia.Ale hosty jakoś rosną.
będą ci rosły dobrze, to piękne bezproblemowe rośliny
Ciekawa jestem , jakie odmiany sobie zamówiłaś ?

Tojeść orzęsiona Firecracker

violaskom 21:50, 22 lip 2018

anpi napisał(a)

Viola, a kiedy siałaś tą tunbergię?Ja sieję na początku marca po jednym ziarenku w multipalecie (tylko z takimi trochę większymi pojemniczkami ) i trzymam w domu na parapecie,potem wkładam im patyczki ,bo szybko pną się w górę,nawet lepiej potem rozsadzić do osobnych doniczek,bo potem ciężko je rozplątać Jak nie ma już zagrożenia przymrozkami,to wynoszę na taras .Potem przesadzam do większych doniczek po np. 3 szt. W maju już miałam kwitnące o wys.powyżej metra.Myślę, że do gruntu to mogą iść dopiero po 15 maja ,ja swoje trzymam w doniczkach lub skrzyni z pergolą .Podlewam tak co jakiś czas(co drugie - trzecie podlewanie) nawozem do balkonowych kwitnących lub pnących jak podlewam clematisy.Kwitną do późnej jesieni,nie lubią przesuszania

Robię tak samo, ale posadziłam do gruntu, nawozu nie dałam i było sucho.
Widzę, że masz Firecrackera. Ja długo miałam go na liście chciejstw. Lubisz go, polecasz? Masz zdjęcie całego krzaka?
anabuko1 21:55, 22 lip 2018

violaskom napisał(a)

Wiolu, tą tunbergię dostałam właśnie od Ani-anpi
całkiem sporą już w doniczce jakiś czas temu .Posadziłam do gruntu ładnie rośnie i kwitnie .
Ja przyznam,e nigdy jej nie wysiewałam .
Mi w tym roku siewy pomidorów i różnych doniczkowych te nie wyszły.Nic a nic
anabuko1 22:04, 22 lip 2018

anpi napisał(a)

Viola, a kiedy siałaś tą tunbergię?Ja sieję na początku marca po jednym ziarenku w multipalecie (tylko z takimi trochę większymi pojemniczkami ) i trzymam w domu na parapecie,potem wkładam im patyczki ,bo szybko pną się w górę,nawet lepiej potem rozsadzić do osobnych doniczek,bo potem ciężko je rozplątać Jak nie ma już zagrożenia przymrozkami,to wynoszę na taras .Potem przesadzam do większych doniczek po np. 3 szt. W maju już miałam kwitnące o wys.powyżej metra.Myślę, że do gruntu to mogą iść dopiero po 15 maja ,ja swoje trzymam w d,e ją maoniczkach lub skrzyni z pergolą .Podlewam tak co jakiś czas(co drugie - trzecie podlewanie) nawozem do balkonowych kwitnących lub pnących jak podlewam clematisy.Kwitną do późnej jesieni,nie lubią przesuszania

Aniu.O i mamy cały instruktaż wysiewu i pikowania i dbania o tunbergię mamy.
Dzięki.I kiedy popatrzę na nią, to wiem komu ją zawdzięczam.
Dziękuję
A jak myślisz, czy da radę niej zebrać nasionka ??

gogo 22:14, 22 lip 2018

Witaj Aniu, dzięki za informację, okazuje się, że florovit dobry dla wszystkich roślin, więc i ja zacznę stosować
Ja uprawiałam thunbergie na balkonie, a przed siewem moczyłam nasiona przez dobę i ładnie kiełkowały. Teraz też mogłabym ją uprawiać, całkiem o niej zapomniałam, trzeba to naprawić
Zaczynają mi się podobać wszystkie liliowce