Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

anabuko1 07:17, 25 cze 2015

Dorota123 napisał(a)
Dziękuję.

ależ proszę

Róża Chippendale z Louise Odier i szałwią Ostfriesland

LO

NN

Tej róży ( rozkwitnięcia) jestem bardzo ciekawa.Z jesiennych nasadzeń.Kwitnie pierwszy raz u mnie
Rosomane Janon

anabuko1 07:28, 25 cze 2015

Napia napisał(a)
Szkodników nie lubię, a też walczę z nimi od początku sezonu. Życzę powodzenia.
Widziałam u Ciebie różę Reine de Violettes. Jak się sprawuje?

Mam nadzieję,że i mi sie uda z tym szkodnikiem na jałowcach.Bo żal byłoby stracić tak duże tuje
Reine de Violettes jest śliczna. Posadziłam ja na jesieni.Także jeszcze jest młoda w moim ogrodzie

RHAPSODY IN BLUE

]
anabuko1 07:35, 25 cze 2015

Ewa777 napisał(a)
Aniu, nie znam się na szkodnikach. Wrzuć zdjęcie na wątek o szkodnikach, to może ktoś rozpozna i pomoże

Za twoją radą tak zrobiłam już .

GosiaJoanna napisał(a)
Też nie wiem co to wygląda jak czarna biedronka może to ta ninja co zagraża naszej dwukropce :/

To raczej jakaś larwa szkodnika.Tylko jeszcze nie wiem czego
Opryskamy jeszczeprzeciw grzybom i szkodnikom.aż do skutku.Może ich nie stracimy
Nawóz do iglaków tez już dany.I Podlane.

Flammentanz

Sympathie

anabuko1 07:48, 25 cze 2015

Agatek napisał(a)
Aniu przędziorek to chyba jakieś takie pajęczynki zostawia, kurczę też nie wiem co to, podpytaj może też Danusię.

Ja też tak sądzę ,że to nie przędziorek.
Czytam już sporo różnych rzeczy.
Hmm, może jakoś zdefiniuję tego szkodnika.Nawozu tez posypaliśmy do iglaków . Jeszcze za parę dni powtórzymy oprysk i to na dobrze dobranego szkodnika.. Mam nadzieję,że do tego dnia będę wiedziała co zżera moje jałowce. ;:161
Poczytam zaraz i zobaczę o tej miodownicy, co to jest.
Emilien Guillot (Masemgui)

[
ELMSHORN

Clematis - powojnik Etoile Violette

Agatek 08:57, 25 cze 2015

anabuko1 napisał(a)

Ogródek śliczny, ale domek też mi się baaardzo podoba
anabuko1 13:45, 25 cze 2015

Agatek napisał(a)

Ogródek śliczny, ale domek też mi się baaardzo podoba

Dzięki.Ja też lubię swój domek
Projektu i nadzoru mojego M.budowały 3 ekipy z różnymi przygodami.
Ale jakoś w końcu się udało.
Wykończenia sam M już robił
Dorota123 21:58, 25 cze 2015

Masz piękną i solidną pergolę przed domkiem, też bym była chętna na taką, tylko miejsca brak.
Bogdzia 22:04, 25 cze 2015

anabuko1 napisał(a)
Mam wielki problem!!Jakiegoś szkodnika na moich jałowcach Blue Arrow
Czym to zwalczyć. ???
.
O takie coś znalazłam.Jakieś larwy ok,o, 5 cm mają na pewno.

Tak zaczynają wyglądać już 2 tuje- jałowce

Szpaler jest duży.Pierwsze na dzaiłace posadziliśmy od drogi tuje.Mają już 8 lat.ładnie rosły do tej pory.A teraz o!!

Ta jest najgorsza.Roczapiża się jakoś dziwnie.Mąż już jeden oprysk,Zastosował już od przedziorka w sklepie ogrodniczym mu poradzili.Ale to chyba nie przędziorek ?!!!

Ten owad to chyba gnilik czteroplamny i myśle ze nie ma nic wspólnego z chorobami jałowców no moze tylko poluje na szkodniki. Jałowce niestety często choruja i z tego powodu Danusia ich nie poleca. Twoje wydaja sie byc w dobrej formie. Moim zdaniem ,,rozcapieżyły "sie z powodu deszczu. Jałowce w czasie deszczu rozluźniaja koronę i daja szanse swoim gałazkom by się napiły i umyły a im większa jest susza tym bardziej zaciesniaja korone by tracic jak najmniej wody. Przez to rozluźnienie zobaczyłas trochę brzydkich gałązek ze srodka rośliny ale zawsze tam gdzie nie dociera słońce gałęzie źle wyglądaja a nawet zamieraja. Moim zdaniem nie ma powodu do paniki co najwyżej mozna związac galęzie jałowcom by szybko wróciły do pierwotnego stanu.Niestety mnóstwo jałowców rzeczywiscie choruje i na to też trzeba byc przygotowanym ale chyba nie tym razem.Pozdrówka.
anabuko1 22:29, 25 cze 2015

Bogdzia napisał(a)

Ten owad to chyba gnilik czteroplamny i myśle ze nie ma nic wspólnego z chorobami jałowców no moze tylko poluje na szkodniki. Jałowce niestety często choruja i z tego powodu Danusia ich nie poleca. Twoje wydaja sie byc w dobrej formie. Moim zdaniem ,,rozcapieżyły "sie z powodu deszczu. Jałowce w czasie deszczu rozluźniaja koronę i daja szanse swoim gałazkom by się napiły i umyły a im większa jest susza tym bardziej zaciesniaja korone by tracic jak najmniej wody. Przez to rozluźnienie zobaczyłas trochę brzydkich gałązek ze srodka rośliny ale zawsze tam gdzie nie dociera słońce gałęzie źle wyglądaja a nawet zamieraja. Moim zdaniem nie ma powodu do paniki co najwyżej mozna związac galęzie jałowcom by szybko wróciły do pierwotnego stanu.Niestety mnóstwo jałowców rzeczywiscie choruje i na to też trzeba byc przygotowanym ale chyba nie tym razem. Pozdrówka.

Bogdziu.Może jak teraz miałabym wybierać to może nie kupowałabym tych jałowców.ale juzsa tyle lat.Do tej pory nie było z nimi kłopotu.I to chyba nie od deszczu.Bo deszcz mam średnio raz na tydzień lub mniej.
a gałązki sa i na innych powykręcane.Aż żal patrzeć
Coś takiego znalazłam na moich jałowcach (
.może to jest cały winowajec - szkodnik.Tylko co to ???

Tak się robi (

anabuko1 22:38, 25 cze 2015

Dorota123 napisał(a)
Masz piękną i solidną pergolę przed domkiem, też bym była chętna na taką, tylko miejsca brak.

Tą pergolę zrobił własnoręcznie mój M.Jak już była.To róże musiały się znaleźć

I przyjemniejsze - ogrodowe