Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Kasya 09:46, 29 lut 2016

pieknie po tym kulkowaniu wygladaja
ale chyba tylko cienkie pędy, prawda ? jak wypuszcza grube to nic z tego...
Margo 09:47, 29 lut 2016

Rench napisał(a)

Margo - właśnie te młode, wiosenne,jak i z jesieni trzeba trzymać jak najdłużej pod kopczykiem,aż wypuszczą ok 10cm pędki.
Kopczyk zabezpiecza je przed przymrozkami,a także zapobiega szybkiemu parowaniu wody. Młode różyczki muszą mieć wilgoć,żeby się przyjęły,a nasze ostatnie wiosny są bardzo upalne.

Czyli jak zakwitną forsycje to ciąć starsze róże i rozgarnąć im już kopce, żeby ciąć nad 3 oczkiem ? Bo mam 3 szt Ascot sadzone w donicach latem i kwitły juz u mnie.
A jesiennych i wiosennych róż ciąć nie trzeba i tylko kopce rozgarnąć po przymrozkach ?

mirkaka 10:42, 29 lut 2016

Każdy ma trochę inne doświadczenia.Z usuwaniem kopczyków nie czekam do maja, raczej trochę wcześniej , zanim pędy zaczną wychodzić bo nieraz mi się zdarzyło że jak młode pędy były pod kopczykiem to w trakcie rozgarniania złamałam go.
Zagajanka 10:58, 29 lut 2016

Rench napisał(a)

Zagajanka - W tamtym sezonie pierwszy raz kulkowałam. Te które miały najdłuższe pędy,ale tylko Tuscany i Maigold świetnie się spisały.

Przypięłam też Crokus rose,ale szybko odpięłam,bo kwiaty za bardzo zwisały do dołu.

Tutaj trochę widać wygiętej gałązki i jak się ułozyły kwiaty.

To są dwuletnie róże dopiero.

Boska ta Tuscany
Ja eksperymentuje w tym roku z Giardina, Cinderella, Mme Hardy i Geoff Hamilton.
Zobaczymy latem co wyjdzie.
Pszczelarnia 11:37, 29 lut 2016

Mają ogrodnicy różne przyzwyczajenia.... .
Maigold - piękna!
Gabriela 11:51, 29 lut 2016

Kasya napisał(a)

Pozwolę sobie odpowiedzieć - otóż grube pędy też można i trzeba przyginać, przy czym nie chodzi o przyginanie do ziemi, tylko prowadzenie ich poziomo, albo owijanie wokół podpory. Taką różą o bardzo grubych pędach jest Sympathy i gdybym tych długich, trzymetrowych pędów nie wiązała poziomo, to kwiaty byłyby wyłącznie na ich końcach.
Kasya 11:54, 29 lut 2016

Gabriela napisał(a)

Pozwolę sobie odpowiedzieć - otóż grube pędy też można i trzeba przyginać, przy czym nie chodzi o przyginanie do ziemi, tylko prowadzenie ich poziomo, albo owijanie wokół podpory. Taką różą o bardzo grubych pędach jest Sympathy i gdybym tych długich, trzymetrowych pędów nie wiązała poziomo, to kwiaty byłyby wyłącznie na ich końcach.

stawiasz jakies niskie podpory i przywiazujesz ?
novalis tez widzialam ze takie grube wypuszcza tylko balabym sie zlamac...
Rench 12:28, 29 lut 2016

Kasya napisał(a)

Te które dadzą się kulkować,mają lekko przewieszone pędy. Wtedy delikatnie się nagina z wyczuciem. Bo ja jeden pęd Maigol zbyt szybko pociągnęłam aż się złamał. Myślałam,ze się rozpłaczę z żalu
Jesli są za grube,to raczej nie.
Rench 12:40, 29 lut 2016

Margo napisał(a)

Czyli jak zakwitną forsycje to ciąć starsze róże i rozgarnąć im już kopce, żeby ciąć nad 3 oczkiem ? Bo mam 3 szt Ascot sadzone w donicach latem i kwitły już u mnie.
A jesiennych i wiosennych róż ciąć nie trzeba i tylko kopce rozgarnąć po przymrozkach ?

Tak,jak zakwitną forsycje to ciachnij. Te w donicach w każdej chwili możesz czymś okryć,jeśli będa zapowiadali przymrozki.
Jesienne i wiosenne tylko rozgarnąć,kiedy minie zagrożenie przymrozkami.

Miałaś Ascot w donicach,jak wysoko Ci urosły,możesz wkleić zdjęcie na moim wątku,jak masz
Rench 12:42, 29 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Każdy ma trochę inne doświadczenia.Z usuwaniem kopczyków nie czekam do maja, raczej trochę wcześniej , zanim pędy zaczną wychodzić bo nieraz mi się zdarzyło że jak młode pędy były pod kopczykiem to w trakcie rozgarniania złamałam go.

Ja aż tak wysoko nie kopczykuję,ale raz się pośpieszyłam,a później rwałam włosy,że na własne życzenie zmarnowałam,bo nie odbiły.

Myślę,że z czasem każdy wypracowuje sobie własną metodę.
Podobnie jak jest z miejscem szczepienia. Jedni nad ziemią inni pod