Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

agata19762 22:50, 15 mar 2016

Renia ładniutkie te krokusiki Twoje
u mnie zima
Sebek 22:52, 15 mar 2016

Zapisałem przepis na sódkę Moze to będzie moje pierwsze popisowe danie?
ana_art 23:00, 15 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Mam info od Rosarium, ze zaczynaja wysyłaś zgodnie z kolejnością zamówień. Ale ktore w kolejnosci było moje zamowienie??? Tego nie wiem
tak mi powojniki napisały wczoraj
Rench 01:18, 16 mar 2016

Ewik -moje tez dzisiaj zamknięte,posypało śniegiem. "W marcu,jak w garncu"
Bogdzia - moich najnowszych też nie widać,chyba że je coś pożarło

mira - aż sprawdziłam ten przepis na sódkę i faktycznie na innej stronie podają ćwierć łyżeczki na litr.
I oczywiście masz rację ta druga mikstura,to na uwiąd powojników
I cholewka,nie da się edytować postu.

Ale Ci zazdroszczę tej wyprawy do Rosarium w Forst, wybierasz się gdzieś jeszcze... ?
Jutro poczytam sobie jeszcze raz dokładnie.

Madzenka -ja mam tylko we Floribundzie i jeszcze nic nie napisali,jak mi ustawią kolejkę od momentu dodania ostatniej róży,to będę na końcu
W sumie dobrze,bo u mnie od 20marca do świąt ma lać.

agata19762 - u nas też posypało troszkę,na szczęście długoterminowa norweska mrozów nie pokazuje,najwyżej -1

Sebek
- A Ty w ogóle róże masz? Bo jak pamiętam,skutecznie się opierałeś różyczce

ana_art - mi też e-clematisy zapowiedzieli wysyłkę,ale tam mam tylko jednego Rooguchi i jakieś pierdołki bylinowe,to szybko posadzę
Madzenka 06:42, 16 mar 2016

Floribunda jeszcze sie ni odzywała

Żebyś wiedziała ile sią w pracy głowiliśmy dlaczego rynek nadmanganianu potasu tak rośnie.... Nie znajdowaliśmy uzasadnienia terapeutycznego i mysle , myśle i zonk.... Przeciez w ubiegłym roku był szał na tę mieszanke na uwiąd powojników.... Moi ludzie z niedowierzaniem sie na mnie patrzyli....
ana_art 07:44, 16 mar 2016

Reniu ja tam dostałam tylko 3 powojniki ale podpędzone z liśćmi i teraz muszę kombinowac co tu zrobić by im nie zaszkodzić
Kasya 08:09, 16 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Floribunda jeszcze sie ni odzywała

Żebyś wiedziała ile sią w pracy głowiliśmy dlaczego rynek nadmanganianu potasu tak rośnie.... Nie znajdowaliśmy uzasadnienia terapeutycznego i mysle , myśle i zonk.... Przeciez w ubiegłym roku był szał na tę mieszanke na uwiąd powojników.... Moi ludzie z niedowierzaniem sie na mnie patrzyli....

Gabriela 10:52, 16 mar 2016

W zeszłym roku próbowałam mikstury na uwiąd powojników, podlałam i gucio - wszystkie wielkokiatowe uwiędły jak zwykle, jednemu nawet udało się to dwa razy. Niby zawsze odrastają, ale wkurzające to jest. Jedyny z tej grupy, którego się nie ima ta przypadłość to u mnie President, wobec czego posadziłam drugiego.

Z różami nie próbowałam nigdy ani ekologicznie, ani chemicznie. A że od paru lat moje Szekspiry miały czarną plamistość, a i inne róże zaczęło to dotykać, rok temu zdecydowałam się na chemię i kupiłam Domark 100 EC firmy Sumin - preparat na mączniaka prawdziwego i czarną plamistość róży. Popryskałam dwa razy i plamistości nie było, no a mączniaka nigdy nie miałam, więc nie wiem jak tu jest ze skutecznością.

Widziałam, że zachwycałaś się różami we Frost, jedź koniecznie w czerwcu, przecież to "prawie w Polsce".

Banany, mączki rogowe i inne cuda na pewno pomagają różom rosnąć, ale grunt do podłoże. W zeszłym roku widziałam cudownej jakości róże u jednej koleżanki nieogrodowiskowej i tajemnicą sukcesu była ziemia, wymieszana z dużą ilością kompostu popieczarkowego, czyli przerobionym obornikiem końskim.

Rench 11:14, 16 mar 2016

Madzenka -jeśli ludzie kupują jak ja...
Poszłam do apteki,poprosiłam o tabletki nadmanganianu,ale że był tylko w saszetkach,na pałę kupiłam 5szt.
Dopiero w domu przeliczyłam,że potrzeba mi zaledwie 1/5 saszetki

ana_art - w tamtym roku też dostałam podpędzone, już z pączkami przyszły,musiałam się nagimnastykować,żeby nie połamać podczas sadzenia

Nie wiem jak z pogodą u Ciebie,ale na czas przymrozków,a bym im zakładała pudełka.Jeśli wysadzisz do ogrodu.

Kasya - ty się nie śmiej, czytałam że na giełdach kwiatowych,też nagle wzrósł popyt na ciemierniki
Rench 11:43, 16 mar 2016

Gabriela
Ja dotychczas też nie miałam mączniaka na różach,tylko na pysznogłówce.
Ale teraz zrobiłam taki gąszcz,że pryskam profilaktycznie.
Banany ,kawa też w tamtym sezonie próbowałam pod kilka,ale różnicy nie zauważyłam

Z wyjazdami mam problem,bo mój eM jest antywyjazdowy.
Tylko w nasze góry i ewentualnie nad morze mogę go wyciagnąć i to sposobem

Do tego doszło,że jak go chcę gdzieś wydrzeć,a on nie chce ,to go drażnię
"no to lecimy na Korfu w takim razie" Córka się dusi ze śmiechu,on nie powiem co....