Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pasja posiadania ogródka

Pasja posiadania ogródka

jona 17:47, 16 mar 2015

Ja też po nocy. Na świeżym powietrzu po nocnym dyżurze mogę robić . Ruszam się tylko wolniej. Gorzej, że muszę teraz siąść do pisania . Zwlekam z tym zaglądając na Ogrodowisko.
karolina_nowak 19:17, 16 mar 2015

Agnieszko, masz fajne warunki do wysiewów. Ja oprócz wysiewów zaczęłam robić sadzonki. Fajnie ukorzeniły się bukszpany, trzmieliny, rozchodniki, forsycja. Gorzej było z hortensją, z dużej ilości patyków ukorzeniły się 4 sztuki. W tym roku będę próbowała z sadzonek zielonych. Takie małe sukcesy cieszą. Pozdrawiam
jona 21:19, 16 mar 2015

Coś mi się zdaje, że ja też pasjami będę rozmnażać . Udało mi się podobnie jak Tobie, Karolino, z bukszpanem i trzmieliną, a poza tym bodziszek, pięciornik, tawuła, santolina, lawenda . Mam jeszcze róże, ale one niesprawdzone dopóki się nie rozwiną wiosną.
wiewiora 21:55, 16 mar 2015

Popracowałam dziś po południu troszkę ale to wszystko mało -dojazdy do pracy 50 km i różne zmiany mnie powoli wykańczają .Jutro rano chyba w truskawkach zrobie porządek,a i najważniejsza żecz ,którą zaobserwowałam -selera naciowego na zimę nie wykopałam został w gruncie ,wszystki listki mu podgniły a tu nagle z ziemi wyrastają NOWE?
jona 22:25, 16 mar 2015

Ja od dwóch lat zostawiam trochę pietruszki. Przy ciepłej pogodzie listki zbieram też w zimie.
Karol99 22:26, 16 mar 2015

Pozdrowienia zostawiam.
Zuzula 09:52, 17 mar 2015

Masz fajną oranżerię i ogromny zapał. Wczoraj tak sie napatrzyłam na Twoje siewki, że przepikowałam połowę dalii do małych pudełeczek, żeby móc znowu coś wysiać w skrzyneczce. Dzisiaj zajmę się pozostałymi.
Z przyjemnością będę zaglądać do Ciebie i podglądać postępy.

Pozdrawiam wiosennie.
wiewiora 10:01, 17 mar 2015

Zuzula napisał(a)
Masz fajną oranżerię i ogromny zapał. Wczoraj tak sie napatrzyłam na Twoje siewki, że przepikowałam połowę dalii do małych pudełeczek, żeby móc znowu coś wysiać w skrzyneczce. Dzisiaj zajmę się pozostałymi.
Z przyjemnością będę zaglądać do Ciebie i podglądać postępy.

Pozdrawiam wiosennie.

Załóż wątek to i ja bym popatrzyła ,ja przepikuję teraz petunię i do pacy na 2 zmianę muszę lecieć ,ale wstąpie do ogrodniczego popatrzeć czy mają jakieś ciekawości.....
Zuzula 14:34, 17 mar 2015

Pierwszy raz siałaś petunię, czy masz jakieś doświadczenia? Kiedy Ty to wszystko ogarniasz dziewczyno? Praca na zmiany, rodzina.

Mój ogródek, to póki co, jedno wielkie pobojowisko jeszcze. To, co udało mi się zrobić w ubiegłym roku, zniszczył przygarnięty w listopadzie pies. Opuściły mnie chęci do dalszych prac, bo jeszcze kilka miesięcy potrwa jego dorastanie. Zamknięcie w kojcu i łańcuch odpadają, za bardzo został okaleczony psychicznie przez poprzedniego właściciela, żeby mu to robić.

Do wątku dojrzewam. Póki co, błąkam się po ogrodowisku i podglądam.
Kindzia 19:34, 17 mar 2015

Już takie dalie duże? Dopiero pytałam Mariolki (dostałam od Niej nasiona) kiedy i gdzie wysiać. Napisała mi, że z bulwami, prosto do gruntu. Teraz już sama nie wiem, nigdy ich nie siałam...

O psa się nie trzeba martwić, tylko cierpliwie uczyć gdzie mu wolno. Mam 9-miesięcznego posokowca...na jesieni latał jak oparzony, najbardziej mu się rabata z trawami i hortensjami podobały...też mu mówiłam, że go wiosną na łańcuch i przypoluję na trawie, jak krowę...a teraz już dużo lepiej. Jeszcze mu się zdarzy zapomnieć, ale przybiega na wołanie i mam nadzieję, że się całkiem nauczy. Tylko ta cierpliwość...