Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kindzia 14:50, 28 lut 2016

olga80 napisał(a)
Oj u Ciebie to wiosna już na całego Krokusy cudne

Krokusy tylko w jednym miejscu kwitną. To chyba to botaniczne są. Reszta koloru nie pokazała jeszcze. Przebiśniegi mi się zgubiły, a miałam w zeszłym roku ładne, pełne. Teraz wcięło...
Irysy cebulowe też mikruski, a dziewczynom już zaczęły kwitnąć. Moje w lesie jeszcze.
Kindzia 14:51, 28 lut 2016

eee_taam napisał(a)

Jola po kwitnięciu je przesadzaj.......u mnie są tez już duże ja nawet czytałam ze sasanki nie lubią dzielenia ...ale jak już podzieliłam u siebie ...i wszystkie przeżyły

U mnie też przeżyły ruszanie, to wydaje się, że dają radę.
Kindzia 14:54, 28 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Kawał roboty odwaliłaś Ja tylko parę gałęzi ścięłam i dwie tawułki przycięłam. Boję się sprzątać suchociny z bylin bo w nocy są u nas przymrozki i jednak te suche chronią wychodzące młode pędy.

Pewnie chronią te resztki jesienne, ale jak nie zacznę wcześnie, to mnie lato zastanie. Tylko sobotnia wiosenna robota może być u mnie. Skoro lilie dają radę u mnie (a wzeszłym tygodniu nawet -5 u nas było), to mam nadzieję, że reszta też sobie poradzi.
Nawet na żurawki nie patrzę, bardzo paskudne u mnie, myślę, że czas zacząć się z nimi żegnać.
Kasik 14:56, 28 lut 2016

Kindzia napisał(a)

U mnie większość czosnków w ziemi siedzi, te jakieś terminatory...

Specjalnie poleciałam zdjęcie swojemu cyknąć. Nie ma mowy żeby był na nóżce, nie jest od początku tak prowadzony...nie mam odwagi wyciąć wszystkich gałązek oprócz jednej...

Proszę bardzo, oto moja marnocinka

Kasia- dwa lata, daj mu dwa lata. Zobaczysz jaki będzie piękny.
Kindzia 15:02, 28 lut 2016

Bogdzia napisał(a)
Piękna masz juz wiosne i tak duzo w ogrodzie zrobiłas.U mnie wiosny mniej ale tez ja widac.Buziaki.

Tak, dużo. Jeszcze dzisiaj czuję
W większości tej mojej roboty nie widać, widać za to pracę M. Przed ujarzmieniem bluszczu i po...

Kindzia 15:03, 28 lut 2016

Kasik napisał(a)

Kasia- dwa lata, daj mu dwa lata. Zobaczysz jaki będzie piękny.

Kule na mole...idę Twojego reinkarnację zobaczyć
boguslawa_ma... 15:26, 28 lut 2016

Kasiu pierwiosnki masz u mnie zaklepane,a już nawet miałam o nie zapytać,ale kawał roboty odwaliłaś .
To hortensje można już ciąć?
Kindzia 15:45, 28 lut 2016

boguslawa_madejska napisał(a)
Kasiu pierwiosnki masz u mnie zaklepane,a już nawet miałam o nie zapytać,ale kawał roboty odwaliłaś .
To hortensje można już ciąć?

Pierwiosnki od Ciebie dostanę? Już tyle mam od Ciebie zamówione, że się gubię (cynie, werbenę na przykład).
A ja wiem czy można? Dziewczyny już ciąć zaczęły, to wykorzystałam dobrą pogodę i srrruuu...
gobasia 16:20, 28 lut 2016

Kindzia napisał(a)

Właśnie trawnik w nie najlepszej kondycji...sporo mchu wylazło. Właśnie się rozglądam za jakimś preparatem.

Pęchcin do najtańszych nie należy, ale można perełki spotkać. Jak atramentowo granatowe ostróżki. Ciekawe czy wylezą takie same w tym roku. I właśnie do tych granatowych kupiłam intensywnie żółtego krwawnika.
do Pęchcina mam tylko 20 km,kupił ,nie kupił-zobaczyć można.Trawnik,byc może ma mało potasu i dla tego jest mech
Kindzia 17:27, 28 lut 2016

gobasia napisał(a)
do Pęchcina mam tylko 20 km,kupił ,nie kupił-zobaczyć można.Trawnik,byc może ma mało potasu i dla tego jest mech

Faktycznie niedaleko Tam sobie wypatrzyłam jedną piękną roślinkę na skarpę, ale tam wołali 3 stówy po upuście...u nas mi Małgosia kupiła za niewiele ponad stówę...ale jak to cudo się nazywa...zupełnie nie pamiętam. Musiała bym się wracać do jesieni u siebie. Nie mam czasu teraz, zaraz się pakować trzeba, do Zabrza wracać, do pracy

Dzisiaj usłyszałam, że mech w trawniku może świadczyć o zbytnim zakwaszeniu gleby. A to miejsce, w którym mech się pokazał jest obok hortensji i o tej porze roku mało słonka tam dociera. Spróbuję zwapnować, ale jakiś siarczan żelaza rozsypać...o potasie poczytam. Dziękuję za radę