Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skąpana w słońcu

Skąpana w słońcu

Bogdzia 19:34, 08 lut 2015

Ewo ja bym połączyła ten liliowy z Calsapem, myślę ze to najlepsze połączenie kolorystyczne. Ten liliowy ( Alfred lub Catawbiense Grandiflorum) może byc wyższy. Nie wiem jaką długosc grządki masz tam do dyspozycji czyli ile to jest w metrach te pół obwodu jeziorka.Na jeden dorosły krzak trzeba przeznaczyc minimum 1,5 m.
Na wiosnę tego czerwonego opryskaj dolistnie nawozem bo jest już mocno odbarwiony albo przesadz do nowego podłoża z nowym kwasnym torfem.
AgnieszkaW 19:48, 08 lut 2015

Mnie też najbardziej urzekłoby połączenie liliowego z Calsapem, tak pomyślałam, ale nie znałam wcześniej wysokości. Z tyłu liliowe dwa, z przodu Calsapy po bokach, a w środek ten limonkowy - tak sobie myślę, żeby było dobrze. Ale ten czerwony to już nie bardzo, może posadzić je w grupie z innej strony? Bogdziu, ratuj Ewę, bo ty wiesz, jakie te rododendrony rosną w realu
dorciabe 20:28, 08 lut 2015

ewsyg napisał(a)

Dasz rade, a potem będziesz się zachwycała ich wyglądem i zapachem. Ja kiedyś ich nie lubiłam, a teraz nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu

Bogdzia napisał(a)

Ewelina na szerokośc rozrasta się podobnie jak inne piwonie te najbardziej popularne ale jest od nich wyższa.

No właśnie muszę to dobrze przemyśleć, żeby potem za ciasno nie było.
Ewa będę u Ciebie podziwiała jak zakwitną
barbara_kraj... 21:05, 08 lut 2015

Ewo, ja posadziłabym fioletowe rosnące wysoko z tyłu, nieco z przodu w szachownicę z Calsapami, odstęp i biały Cunningham's White, a w oddzielnej grupie czerwone. Myślę, że lepsza swobdna grupa niż rządek.
Napia 21:11, 08 lut 2015

Przyszłam się przywitać w nowym wątku Niesamowite zmiany i piękne kwiaty
ewsyg 21:21, 08 lut 2015

Bogdzia napisał(a)
Ewo ja bym połączyła ten liliowy z Calsapem, myślę ze to najlepsze połączenie kolorystyczne. Ten liliowy ( Alfred lub Catawbiense Grandiflorum) może byc wyższy. Nie wiem jaką długosc grządki masz tam do dyspozycji czyli ile to jest w metrach te pół obwodu jeziorka.Na jeden dorosły krzak trzeba przeznaczyc minimum 1,5 m.
Na wiosnę tego czerwonego opryskaj dolistnie nawozem bo jest już mocno odbarwiony albo przesadz do nowego podłoża z nowym kwasnym torfem.

Bogdziu, wiem, zaniedbałam je. Chcę je w tym roku przesadzić na nową działkę. Będzie im tutaj dobrze. Mogę na nie przeznaczyć 15m i więcej. Mogą rosnąć w jednym rzędzie lub w posadzić w zygzak. Niestety muszą tutaj rosnąć wszystkie razem. Mogę jeszcze dokupić jakiegoś.
Myślałam sadzić co 2 m. Lepiej co 1,5m ?

Muszę u Ciebie pobuszować, może mnie coś natchnie.

Chcę je nad oczkiem bo one nie tracą liści to nie będą śmiecić. Dodatkowo to chyba lubią wilgotne powietrze.
ewsyg 21:23, 08 lut 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Mnie też najbardziej urzekłoby połączenie liliowego z Calsapem, tak pomyślałam, ale nie znałam wcześniej wysokości. Z tyłu liliowe dwa, z przodu Calsapy po bokach, a w środek ten limonkowy - tak sobie myślę, żeby było dobrze. Ale ten czerwony to już nie bardzo, może posadzić je w grupie z innej strony? Bogdziu, ratuj Ewę, bo ty wiesz, jakie te rododendrony rosną w realu

Agnieszko, dziękuje, że zajrzałaś. Ja tez mam z nimi ogromne problemy.Za nic nie mogę zrobić z nich kompozycji. Szkoda mi je zostawić na piaskowni a tutaj kupować nowe.
ewsyg 21:24, 08 lut 2015

dorciabe napisał(a)

No właśnie muszę to dobrze przemyśleć, żeby potem za ciasno nie było.
Ewa będę u Ciebie podziwiała jak zakwitną

Zapraszam, tylko kiedy to będzie
ewsyg 21:26, 08 lut 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, ja posadziłabym fioletowe rosnące wysoko z tyłu, nieco z przodu w szachownicę z Calsapami, odstęp i biały Cunningham's White, a w oddzielnej grupie czerwone. Myślę, że lepsza swobdna grupa niż rządek.

Hmm, wszystkie macie ta sama wizje. Coś w tym musi być
ewsyg 21:27, 08 lut 2015

Napia napisał(a)
Przyszłam się przywitać w nowym wątku Niesamowite zmiany i piękne kwiaty

Witam Agnieszko, miło mi, że wpadłaś do mnie. Może Ty mi coś podpowiesz w kwestii rodków