Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skąpana w słońcu

Skąpana w słońcu

lilia 21:26, 20 lut 2016

Ewo, lista róż ogromna! Masz może już jakiś plan nasadzeń? Bardzo jestem ciekawa
ewsyg 10:39, 21 lut 2016

Agatko, Agnieszko, Bożenko, dziękuję za pamięć i miłe słowa.

Edytko, róże zakupiłam na konkretne miejsca i w konkretnej kolorystyce. Nie będą rosły razem .

Bremer stadtmusikanten i Chantal Merieux będą rosły koło siebie na rabacie burgundowo- różowo- kremowej koło pęcherznicy o bordowych liściach.

Na rabatę fioletowo - biało- różową gdzie rośnie juz róża rhapsody in blue i white queen idą róże: Chartreuse de Parme, Charles De Gaulle, Claude Brasseur, Minerva, Lavender Ice, Honeymilk.

Do hortensjowego przesmyku idą róże: Balerinna, Miss Fine. Tutaj będzie miejsce jeszcze na inne róże

Na nowo tworzoną rabatę przy oczku wodnym, która będzie w tonacji czerwieni, bieli i dużej ilości lawendy idą róże: Paganini, Nostalgie i Artemis ( jeszcze go nie mam )

Na całkiem nową rabatę, która powstanie w tonacji róż - żółć i fiolet idą róże : Giardina, James Galway ( to róże pnące) w nogach będą rosły: Concerto '94, Charles de Nervaux, ) Amandine Chane. Z żółci to będzie tylko jeżówka Aloha i Secret joy. Obok będzie widoczny szpaler żółto kwitnących liliowców. Róż ma złagodzić żółć za którą nie przepadam.

Tak będą rozdysponowane moje róże i co Ty na to ?
iwonadm 11:16, 21 lut 2016

Widzę to piękno oczyma wyobraźni pozdrawiam słonecznie
lilia 11:36, 21 lut 2016

ewsyg napisał(a)
Agatko, Agnieszko, Bożenko, dziękuję za pamięć i miłe słowa.

Edytko, róże zakupiłam na konkretne miejsca i w konkretnej kolorystyce. Nie będą rosły razem .

Bremer stadtmusikanten i Chantal Merieux będą rosły koło siebie na rabacie burgundowo- różowo- kremowej koło pęcherznicy o bordowych liściach.

Na rabatę fioletowo - biało- różową gdzie rośnie juz róża rhapsody in blue i white queen idą róże: Chartreuse de Parme, Charles De Gaulle, Claude Brasseur, Minerva, Lavender Ice, Honeymilk.

Do hortensjowego przesmyku idą róże: Balerinna, Miss Fine. Tutaj będzie miejsce jeszcze na inne róże

Na nowo tworzoną rabatę przy oczku wodnym, która będzie w tonacji czerwieni, bieli i dużej ilości lawendy idą róże: Paganini, Nostalgie i Artemis ( jeszcze go nie mam )

Na całkiem nową rabatę, która powstanie w tonacji róż - żółć i fiolet idą róże : Giardina, James Galway ( to róże pnące) w nogach będą rosły: Concerto '94, Charles de Nervaux, ) Amandine Chane. Z żółci to będzie tylko jeżówka Aloha i Secret joy. Obok będzie widoczny szpaler żółto kwitnących liliowców. Róż ma złagodzić żółć za którą nie przepadam.

Tak będą rozdysponowane moje róże i co Ty na to ?

Jestem pod wrażeniem Będę bardzo ciekawa, jak to będzie u Ciebie wyglądać. Pokazuj jak najwięcej. No i ta nowa rabata... będzie śliczna.
A jak wspomożesz róże pnące na tej rabacie?
Ja też jeszcze nie zakończyłam kupowania róż. Bardzo bym chciała między innymi Minervę i Rapsody in Blue.
ewsyg 12:10, 21 lut 2016

Iwonko, również pozdrawiam

Edytko, róże pnące mam zamiar puścić po podporach, które kiedyś wyspawa mi mój mąż. Już z nim rozmawiałam. Na szczęście to złota rączka więc spawać też umie Jak będziemy w tym roku kupować stal do budowy to sobie więcej zamówię. Te róże będą młode więc chyba w tym roku nic nie będą potrzebowały. Wzmocniła już się moja Pirouette i ta będzie wymagała podpory. Póki co dostanie wigwam z patyczków. Edenke mam jeszcze zadołowaną w doniczce więc się nie rozszalała. W tym roku pójdzie do gruntu. Mam jeszcze veilchenblau w doniczce. Jak ją kupowałam to nie zwróciłam uwagi, że to jest rambler no i teraz mam kłopot gdzie ją posadzić, ale już chyba wymyśliłam.
Będę pokazywać tylko, że u mnie budowa i możliwości ograniczone do działania a wokoło bałagan. Nikt nie lubi oglądać dziadostwa budowlanego.
mirkaka 11:49, 24 lut 2016

Świetne plany, zestawy kolorystyczne. Masz niezłą wyobraźnie Veilchienblau po pierwszym roku wyrosła o mnie na ponad dwa metry. ładnie też się zagęściła. W tym roku mam nadzieję że nie przemarzła i zakwitnie pierwszy raz, obym się nią nie zawiodła. Będziemy czekać aż budowa się zakończy i podziwiać Twój ogród. Za parę lat będzie cudownie a może nawet prędzej
ewsyg 21:02, 26 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Świetne plany, zestawy kolorystyczne. Masz niezłą wyobraźnie Veilchienblau po pierwszym roku wyrosła o mnie na ponad dwa metry. ładnie też się zagęściła. W tym roku mam nadzieję że nie przemarzła i zakwitnie pierwszy raz, obym się nią nie zawiodła. Będziemy czekać aż budowa się zakończy i podziwiać Twój ogród. Za parę lat będzie cudownie a może nawet prędzej

Mirusia, bardzo dziękuję za miłe słowa. U mnie róża Veilchienblau będzie prowadzona wysoko, zastąpi drzewo , tylko z czego jej zrobić podporę. Widać po niej, że ma wigor w tym roku też nie poszaleję bo za niedługo przywiozą mi drzewo na dach i będzie musiało poczekać zapewne do października. Dach spory to i dużo miejsca zajmie.

Wychodzą już cebulowe i widać, że bardzo chcą na światło dzienne. U nas niestety słońce i deszcz i śnieg, zimno. Pogoda nie sprzyja pracy na działce. Czasu tez mi brakuje bo u nas teraz inni chorzy. Trzeba dłużej w pracy siedzieć.
Napia 21:42, 26 lut 2016

Czekam, aż to wszystko zakwitnie. Będzie jak w różanym raju
iwonadm 22:16, 26 lut 2016

Ewa wracam do tematu Twojwj Queen Elizabeth ta Twoja jest ok
to moja nie jest prawdziwą Queen na 99% moja to Flamingo
Życzę zdrówka
lilia 22:25, 26 lut 2016

Ewa, a jaki planujesz kształt tych rabat różanych? Masz może jakieś zdjęcie tego miejsca na działce, żebym mogła sobie to lepiej wyobrazić?