Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 12:27, 23 sty 2016

Juzia napisał(a)
A jak ktoś nie ma pieniędzy na nowe ogrzewanie to ma zamarznąć???

Dadza ci dofinansowanie. Ale pomyśl o zmianie całej instalacji u mnie w domu? Zrobienie przy'acza gazowego, wstawienie pieca, zrycie połowy ogrodu i domu? Przecież do remontu nie dadza mi pieniedzy . A kto mi zwróci za cała instalacje kominka z płaszczem wodnym, ktory dodatkow podgrzewa wode do kąpieli? Ciąże ze tak promowano nowoczene źródła energi z dofinansowaniem 25% do zakupu sprzętu.... Rok po zakończeniu budowy u mnie..
ren133 12:30, 23 sty 2016

Też jestem zdania, że tak szybko ta reforma u nas się nie odbędzie niestety No bo kto zmusi tych, których nie stać na zmianę ogrzewania ... Myślę, że jest to kwestia kilku...nastu lat ... dlatego Marzenko myślę, że jeszcze przez jakiś czas będziesz cieszyć się kominkiem
A swoją droga takie drogie inwestycje jak zmiana ogrzewania powinny być dofinansowywane i może będą
Madzenka 12:31, 23 sty 2016

polinka napisał(a)

Otóż to! Trzy lata temu wymieniałam piec, który nie kosztował mało i co teraz niby będę musiała wymienić na gazowy na przykład??

Na wsiach to nie przejdzie. Dużo osób ma jeszcze piece kaflowe i jestem wręcz pewna, że nie stać ich na nowe inwestycje. Chyba, że za zakazem pójdzie duże dofinansowanie.

Niech wprowadzą kontrolę chociażby odbioru śmieci segregowanych. Już po tym widać kto co robi z plastikami.

Otóż to, ludzie nie sortują smieci, palą plastikiem na wsiach. Nikt nie kontroluje kominów, instalacji. Najłatwiej wprowadzic zakaz.

I pomyslec ze rozważałam zamontowanie pieca na pelety z automatycznym podajnikiem wkopanym w ogrodzie......

Luki 12:41, 23 sty 2016

Marzenko ja myślę, że taki zakaz szybko nie przejdzie, nadal w kraju mamy dużą przewagę ogrzewania węglem i drewnem, ale prawdą jest to, że cierpieć będziemy za tych co palą wszystkim co popadnie, u mnie we wsi jak się wyjdzie wieczorem to czasem oddychać się nie da, a w dniu wywozu śmieci widać jak niektórzy mają po ćwierć woreczka z plastikiem, a papieru w ogóle, przy czym z sąsiadem z naprzeciwka bijemy rekordy ilości w workach
U mnie jest węgiel i drewno bo inaczej się nie da, dom stary, piwnice nie spełniają żadnych przepisów. Teraz mamy 90% dofinansowanie na panele fotowoltaiczne i solarne, ale nie kwalifikujemy się na to bo piwnica jest za niska (totalny absurd), a to chyba chodzi o to by w starych domach ograniczyć zużycie węgla. No i niestety nic nie możemy sobie zamontować.
Pomijam fakt, że jeden we wsi niedaleko pali otwarcie płytami meblowymi, które składuje sobie na podwórku, ale i tak ucierpi ten, który się stara.
Chociaż przyznaję, że grzeszę, karton na rozpałkę jest używany
ren133 12:45, 23 sty 2016

Madzenka napisał(a)

Otóż to, ludzie nie sortują smieci, palą plastikiem na wsiach. Nikt nie kontroluje kominów, instalacji. Najłatwiej wprowadzic zakaz.

I pomyslec ze rozważałam zamontowanie pieca na pelety z automatycznym podajnikiem wkopanym w ogrodzie......

No i to dopiero jest głupota z tym paleniem plastikiem ... bo przecież ilość przygotowanych odpadów nie wpływa na cenę ... nie ma różnicy czy przygotujesz 1 worek plastików czy może 5 ... i czy ktoś rozumie mentalność tych, którzy palą plastikiem?!
Tutaj potrzeba chyba ogromnej kampanii reklamowej żeby uświadomić część społeczeństwa!
frezja 12:49, 23 sty 2016

Madzenka napisał(a)

Dlaczego nikt nie kontroluje spalania smieci w domach tylko podejmuje takie idiotyczne decyzje? Wystraczy przejsć sie po wsi aby zobaczyc gdzie z kominów wydobywa sie czarny dym i cudnie w całej okolicy!

Zgadzam się Marzenko z tym, co napisałaś.Nie ma bata na takich ludzi...palenie plastików,wszelkiej maści śmieci..na to jest przyzwolenie(??)..bo co? bo taniej??

Do teraz walczę z niektórymi, którzy palą mi ogrodowe pozostałości pod moim oknem (min. z panem radnym!!!!!).
Sebek 13:06, 23 sty 2016

Zdałem prawo ochrony środowiska na pięć Takze mógłbym dłuuuugo mówić o sprawie ogrzewania, śmieci, itd. Jednak problem leży tylko i wyłącznie w mentalności... Ludzie nadal są nieświadomi, że szkodzą tylko i wyłącznie sobie... A władza zamiast wydać pieniądze na uświadamianie społeczeństwa to... wyda zakaz I love Poland
lindsay80 13:22, 23 sty 2016

Sebek napisał(a)
Zdałem prawo ochrony środowiska na pięć Takze mógłbym dłuuuugo mówić o sprawie ogrzewania, śmieci, itd. Jednak problem leży tylko i wyłącznie w mentalności... Ludzie nadal są nieświadomi, że szkodzą tylko i wyłącznie sobie... A władza zamiast wydać pieniądze na uświadamianie społeczeństwa to... wyda zakaz I love Poland

no właśnie do ludzi jakoś nie dociera, że wdychanie tego dziadostwa ma wpływ na ich zdrowie i zatruwają siebie i innych wokół.
Madzenka 14:09, 23 sty 2016

Sebek napisał(a)

Sebek czy palnie suchym drewnem bukowym lub dębowym jest szkoelnie dla środowiska? Plizz daj mi argumenty. Polecisz jakies opracowanie naukowe?
Wiecie co strasznie mi szkoda tego mojego komika,... Uwielbiam siedziec jesienia przy nim....patrzec na ogień i czuć zapach drewna...

Madzenka 14:10, 23 sty 2016

Pytamy sie dlaczego ludzie pala plastikiem? Powiem tak bo im sie wydaje ze taniej. Nie będe komentować, ze niektorzy sąsiedzi sortują smieci a plastiku nie maja zima.... Ja jestem rekordzistka na mojej ulicy z plastikiem i papierem....