Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Juzia 17:44, 23 sty 2016

hanka_andrus napisał(a)
Nabraliśmy tego światowego plastykowego szajsu i teraz mamy problem. Kiedyś nie było tyle śmieci co teraz, piece opalane drenem. Opakowania naturalne: lniana ściereczka na ser i masło, szkło na płyny.
A teraz, do każdego zakupu folia. I jak tu ma być zdrowo w powietrzu i organizmie? Bezsens.

Zachłysnęliśmy się. A teraz udusimy się.

Sama prawda.
frezja 18:06, 23 sty 2016

hanka_andrus napisał(a)
Nabraliśmy tego światowego plastykowego szajsu i teraz mamy problem. Kiedyś nie było tyle śmieci co teraz, piece opalane drenem. Opakowania naturalne: lniana ściereczka na ser i masło, szkło na płyny.
A teraz, do każdego zakupu folia. I jak tu ma być zdrowo w powietrzu i organizmie? Bezsens.

Zachłysnęliśmy się. A teraz udusimy się.

i jeszcze śniadanie dla dziecka zapakowane w folię aluminiową ;(
hanka_andrus 18:16, 23 sty 2016

Tego w sklepach nie zmienimy. Ale możemy wy bierać w domu, co nam odpowiada. Po zakupy chodzę, że szmacianką, albo i dwiema. Wody ani soków nie kupuje robię własne, Zwykła kranówka jest zdrowsza od tej wody z plastykowej butelki, trzymanej pół roku w magazynach. Czemu ją tak promują? Bo jej nikt nie chce na zachodzie pić. A Polak wszystko łyknie, co na zachodnie wygląda.
Czytajcie etykietki.

Przyprawy, proszki do prania, wszystko sama chemia. A potem się dziwimy, że mamy kłopoty ze skórą albo gastryczne, o ostatecznych nawet nie mówię.
Przemeblujmy swoje żywienie.
Mamy ogrody, możemy wyeliminowac pewne zakupy z marketów. A jaka frajda!

Przepraszam, za bardzo mnie poniosło. Ale swoim dzieciom staram się tez to uświadamiać. Jedne łykają, inne patrzą na mnie jak na pomyleńca przed ostatnim zejściem.

Zdrowia wszystkim życzę.
Kasia73 19:30, 23 sty 2016

Madzenka napisał
.... Ja jestem rekordzistka na mojej ulicy z plastikiem i papierem....

Uff... to dobrze bo myślałam że u mnie zawsze najwięcej
A poważnie są takie domy że ledwo pół woreczka plastiku reszta poszła przez komin mam ochotę takich ludzi dusić.... Zanim oni uduszą mnie

Ewik 20:59, 23 sty 2016

hanka_andrus napisał(a)
Tego w sklepach nie zmienimy. Ale możemy wy bierać w domu, co nam odpowiada. Po zakupy chodzę, że szmacianką, albo i dwiema. Wody ani soków nie kupuje robię własne, Zwykła kranówka jest zdrowsza od tej wody z plastykowej butelki, trzymanej pół roku w magazynach. Czemu ją tak promują? Bo jej nikt nie chce na zachodzie pić. A Polak wszystko łyknie, co na zachodnie wygląda.
Czytajcie etykietki.

Przyprawy, proszki do prania, wszystko sama chemia. A potem się dziwimy, że mamy kłopoty ze skórą albo gastryczne, o ostatecznych nawet nie mówię.
Przemeblujmy swoje żywienie.
Mamy ogrody, możemy wyeliminowac pewne zakupy z marketów. A jaka frajda!

Przepraszam, za bardzo mnie poniosło. Ale swoim dzieciom staram się tez to uświadamiać. Jedne łykają, inne patrzą na mnie jak na pomyleńca przed ostatnim zejściem.

Zdrowia wszystkim życzę.

Oby jak najwiecej osób tak robiło ,lub choć trochę zmieniło swój tok myślenia .
Madzenka 22:21, 23 sty 2016

Iloś plastiku wkoło nas jest przerażajaca...
Asisko_2005 23:56, 23 sty 2016

Madzenka napisał(a)
Mam nerwa. Własnie przeczytaliśmy ze Prezydent Dutkiewicz wnioskuje o zakaz palenia węglem i drewnem. Ciekawe co zrobie , pompa potwierzna ekologiczna w takich temperaturach nie daje rady, dogrzewamy kominkiem.

Czy zatem ma ciagnąć gaz, ktorego nie chciałam miec w domu! Czy lobbuje Kogeneracja w miescie z ciepłem systemowym?

Dlaczego nikt nie kontroluje spalania smieci w domach tylko podejmuje takie idiotyczne decyzje? Wystraczy przejsć sie po wsi aby zobaczyc gdzie z kominów wydobywa sie czarny dym i cudnie w całej okolicy!

Madzenko a ile macie metrów dom? macie kolektor pionowy czy poziomy? jaka moc pompy.U nas pompa ogrzewa dom i wodę przez cały rok, kominek tylko rekreacyjnie używamy......W domu mamy 23 stopnie, dom 150 metrów. Może macie źle ustawioną?
Asisko_2005 23:58, 23 sty 2016

U mnie w gminie nie dawali i nie dają dofinansowania na ekologiczne ogrzewanie, nawet na kolektory słoneczne. Ale za to we wsi ludzie dostają dofinansowanie na zmianę eternitu na blachę......
Sąsiedzi wokoło mnie palą jakimś syfem, bo dym czarny, sadza leci taka, ze prania w słoneczny dom na taras nie wywiesisz. Każdy sołtys o tym wie i nic nie robi.
polinka 00:12, 24 sty 2016

Braku kominka też sobie nie wyobrażam.
Madżen nie wydaje mi się, że tak z dnia na dzień będą mogli wprowadzić zakaz palenia węglem/drzewem.
U nas w gminie jest obecnie akcja dofinansowania usuwania eternitu/azbestu i cała operacja ma być przeprowadzona do 2030 r. Myślę, że i z tym opałem muszą być długoterminowe zmiany.

Dzisiaj to chyba i u Ciebie sypie? U nas już gruuuba warstwa śniegu. Jutro z rana kulig a od poniedziałku odwilż
07:03, 24 sty 2016
tu też troszkę polityki

ciekawi mnie co zrobią z elektrowniami węglowymi??? ....bo raczej od nich rząd powinien zacząć ... potem rząd pozamyka kopalnie ...no gdzie one będą ten węgiel dostarczać? itd.....

można mnożyć łańcuch konsekwencji ....od polityka ....szkoda czasu na analizę

4 lata dla ogrodu to ładny kawałek historii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies