Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Basilikum 19:38, 03 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Kasiu i Basikullum
Chociaz nasze wyrazy wsparcia dla Danusi są szczere to jednak bywa to męczące. Zatem poczekajmy ciepliwie i mniejmy nadzieje ze Babcia Jasia wroci do zdrowia....

i dlatego mysle, ze zamkniecie watku na ten trudny czas to wcale nie taki zly pomysl.
Madzenka 19:41, 03 lut 2016

wodzyn napisał(a)
Co do magnolii, to ja też od zeszłego roku posiadam Genie. Rok temu kwitła trzema kwiatkami a co będzie w tym to zobaczymy, bo mroziło u nas mocno a na dodatek u mnie mocne wiatry. Magnolie tego nie lubią.

No i muszę ją przesunąć o jakiś 1m może 1,5m stąd moja prośba o informację kiedy najlepiej to zrobić: czy zaraz wczesną wiosną czy jednak po kwitnieniu?

Jeśli przesadzisz znów moze nie kwitnąć. Zrob to ostrożnie najwczesniej po 15 .10 z duża bryłą korzeniową
Madzenka 19:42, 03 lut 2016

makkasia napisał(a)

Cieszą mnie wieści o Mamie
Baardzo Ci dziękuję ...mój Charles Austin jest z tych, które trzeba ciąć oszczędnie w tym roku zastosuję Obejrzałam moje róże i o dziwo zmiany mrozowe widzę tylko na okrywowych NN, mają czarne pędy. Reszta na oko ma się dobrze
A Twojej wiosny w donicach zazdraszczam. O srebrze przeczytałam baardzo ciekawe.

Moja Genie raczej nie zakwitnie tej wiosny nie widzę innych pąków tylko liściowe ...ale magnolie zmienne som wiec może

W tym roku daj jej nawozu
Dorotka 19:51, 03 lut 2016

Madzenka masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę bo hortki chcę kupić a wolałabym od kogos kogo znacie - Allego lub inne sklepy internetowe.
ren133 20:14, 03 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Długo myslałm czy kupic te owalne czy kwadratowe. Kupuj bo dla mnie one sa najbardziej niezawodne. Ani mroz, ani upadki i bardzo dobrze sie prezentują. Ten model ktory pokazujesz jest jednak z tworzywa a pozostałe jakby ceramiczne pomieszane z jakimś kompozytem! ale wg mnie z przewaga ceramiki.

Czyli tej zwykłej z Ecolite byś nie polecała?
http://sklep.polnix.com.pl/88006-donica-cygaro-p-31.html
A tą już tak?
http://sklep.polnix.com.pl/donica-ddh-06-p-30.html
A gdybyś miała wybierać między Ecolite a Fiberglass to co byś wybrała?
I jakie wysokie są Twoje na tarasie?
Luki 20:48, 03 lut 2016

Kurcze u mnie we wsi strasznie mało forsycji, chociaż zapewne jak zacznę bardziej zwracać uwagę to nagle dużo się ich znajdzie. Do takich donic jeszcze sobie troszkę powzdycham, ale przyjdzie taki czas, że przestanę
blyxa 20:52, 03 lut 2016

Przywitam się Madzenko i w Twoim wątku

Madzenka napisał(a)

Słabo sobie radzę..... Te wysokie grafitowe na tarasie ( mimo ze sa obciążone wodą na dnie) leżały już wielokrotnie.

Ja obciążam żwirem, ale jak pójdzie 50km/h to i tak wszystko leży. U nas niestety tak się nieszczęśliwie złożyło, iż domy w okolicy tak zbudowane, że jest korytarz powietrzny od początku osiedla do końca Każdy chiał mieć taras w najlepszym miejscu od południa - ciężko się dziwić, ze tak słabo wyszło. A prawie nikt ogrodu nie robi, więc wiatr hula. Żadna wyższa donica na tarasie mi się nie uchowała.

Teraz będę testować te co polecacie, ale niskie. Właśnie szukałam sobie czegoś na nawy sezon, więc te linki w wątku spały mi jak z nieba
aga_podlasie 21:00, 03 lut 2016

Witaj Marzenko,
Po latach podglądania mam impuls, żeby się w końcu przywitać w Twoim wątku. Ogród Twój znam prawie na pamięć, niektóre zdjęcia "stoją mi przed oczami". Chciałam się upewnić najpierw, czy ta róża z pierwszego postu w tym wątku to ta słynna NN?
Madzenka 21:35, 03 lut 2016

Dorotka napisał(a)
Madzenka masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę bo hortki chcę kupić a wolałabym od kogos kogo znacie - Allego lub inne sklepy internetowe.

Kupowałam incrediball w futuregardens ale tanio nie było. Chyba lepiej hortensje w centrach ogrodniczych kupowac. Iwonka Iwk i Ola Leon chyba przez net kupowaly
Madzenka 21:40, 03 lut 2016

ren133 napisał(a)

Czyli tej zwykłej z Ecolite byś nie polecała?
http://sklep.polnix.com.pl/88006-donica-cygaro-p-31.html
A tą już tak?
http://sklep.polnix.com.pl/donica-ddh-06-p-30.html
A gdybyś miała wybierać między Ecolite a Fiberglass to co byś wybrała?
I jakie wysokie są Twoje na tarasie?

Mam z jednego i drugiego tworzywa. To zalezy jaki efekt chcesz uzyskać. Ja lubie te ecolite bo wygladaja jak beton pomalowany na grafitowo i wygladaja naturalnie. Ale u mnie wiatrów by nie wytrzymały, dlatego stoja pod samym wjesciem do domu, pod wiata. Zasze tez jest ryzyko ze którejś zimy nie wytrzymaja i zachodzą białym nalotem od podlewania
Te drugie sa niezawodne aczkowliek bardziej "plastikowe" ale dzieki temu upadki ich nie niszczą. Jedne i drugie wizualnie bardzo dobrze wygladaja.

Decyzje musisz podjąć sama, wiem ze nie ułatwiam. Aha drugie są lżejsze do przenoszenia