Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 21:42, 03 lut 2016

Luki napisał(a)
Kurcze u mnie we wsi strasznie mało forsycji, chociaż zapewne jak zacznę bardziej zwracać uwagę to nagle dużo się ich znajdzie. Do takich donic jeszcze sobie troszkę powzdycham, ale przyjdzie taki czas, że przestanę

Luki a w mieście u Was nie ma? Ja je wszędzie wiosną widzę na kilometr, nawet w fazie pąka
Donice sobie zrób z rur jak Malkul
Madzenka 21:51, 03 lut 2016

blyxa napisał(a)
Przywitam się Madzenko i w Twoim wątku

Ja obciążam żwirem, ale jak pójdzie 50km/h to i tak wszystko leży. U nas niestety tak się nieszczęśliwie złożyło, iż domy w okolicy tak zbudowane, że jest korytarz powietrzny od początku osiedla do końca Każdy chiał mieć taras w najlepszym miejscu od południa - ciężko się dziwić, ze tak słabo wyszło. A prawie nikt ogrodu nie robi, więc wiatr hula. Żadna wyższa donica na tarasie mi się nie uchowała.

Teraz będę testować te co polecacie, ale niskie. Właśnie szukałam sobie czegoś na nawy sezon, więc te linki w wątku spały mi jak z nieba

Witaj
Nie wypełniam żwirem bo gdy mi wiatr wywala donice to nie dość ze wybieram z kamyczków ziemie, zwirek z wierzchniej warstwy donicy to i musiałabym żwir. .. A to robota jak Kopciuszka przed bałem.
Donice wypełniam kostka granitowa, ale najlepiej woda. Gdy sie donica wywróci woda sie wylewa, gdy chce ja przestawic wylewam wode i jest lżejsza. Ale robie tak tylko z donicami z tworzywa. I odnosze wrazenie donice z woda lepiej amortyzują podmuchy wiatru. Wystracza dwa dni podlewania i dwie konewki wody sa w donicach
Ale juz nic sie nie sprawdza przy laurach szczepionych na nozkach. Działają jak żagle i leżą nawet przy lżejszych podmuchach. Dlatego musze zainwestować w wielkie doncie , chyba najlepiej betonowe ale na tarasie południowym najbardziej pasuja mi te grafitowe lechuza ...wiec pewnie znow bede latac i je przestawiać. Ale te duze na szczęscie sa na kółkach.
Madzenka 21:58, 03 lut 2016

aga_podlasie napisał(a)
Witaj Marzenko,
Po latach podglądania mam impuls, żeby się w końcu przywitać w Twoim wątku. Ogród Twój znam prawie na pamięć, niektóre zdjęcia "stoją mi przed oczami". Chciałam się upewnić najpierw, czy ta róża z pierwszego postu w tym wątku to ta słynna NN?

Witaj Aga
Bardzo mi miło ze mnie podczytujesz
Tak to ta słynna NN niezidentyfikowana do tej pory
ren133 22:01, 03 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Mam z jednego i drugiego tworzywa. To zalezy jaki efekt chcesz uzyskać. Ja lubie te ecolite bo wygladaja jak beton pomalowany na grafitowo i wygladaja naturalnie. Ale u mnie wiatrów by nie wytrzymały, dlatego stoja pod samym wjesciem do domu, pod wiata. Zasze tez jest ryzyko ze którejś zimy nie wytrzymaja i zachodzą białym nalotem od podlewania
Te drugie sa niezawodne aczkowliek bardziej "plastikowe" ale dzieki temu upadki ich nie niszczą. Jedne i drugie wizualnie bardzo dobrze wygladaja.

Decyzje musisz podjąć sama, wiem ze nie ułatwiam. Aha drugie są lżejsze do przenoszenia

A powiem Ci,że pomogłaśDziękuję
aga_podlasie 22:05, 03 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Witaj Aga
Bardzo mi miło ze mnie podczytujesz
Tak to ta słynna NN niezidentyfikowana do tej pory

To mi jest miło, zapewniam
Na 99%, bo trudno być pewnym na 100, ale wpadło mi w oko jedno zdjęcie i tak mi się skojarzyło. Sprawdź, to rzadka odmiana. Maid of Kent.
Zagajanka 23:36, 03 lut 2016

aga_podlasie napisał(a)

To mi jest miło, zapewniam
Na 99%, bo trudno być pewnym na 100, ale wpadło mi w oko jedno zdjęcie i tak mi się skojarzyło. Sprawdź, to rzadka odmiana. Maid of Kent.

Maid of Kent to roza pnaca. U Marzenki floribunda. Poza tym NN chyba nie ma takiego czarnego srodka jak MoK.
Madzenka 06:51, 04 lut 2016

Czyli nadal pozostaje niezidentyfikowana. Najblizej ej do Baillando ale moja ma ładniejsze kwiaty, oczywiscie to subiektywna ocena
Kuba 07:30, 04 lut 2016

Chciałabym się upewnić- klony i brzozy już ciąć?
I odnośnie donic które pisałaś że obciążasz wodą- czy zamarznięta woda nie rozsadza ich od środka- niestety nie przypilnowałam moich betonowych i mam teraz pajęczynę
Ewik 07:34, 04 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Czyli nadal pozostaje niezidentyfikowana. Najblizej ej do Baillando ale moja ma ładniejsze kwiaty, oczywiscie to subiektywna ocena

A może podesłać fotkę do naszych szkolkarzy z zapytaniem? Ona jest śliczna, gdyby znać nazwę to zapewne byłby to hicior sezonu
Dorotka 09:37, 04 lut 2016

Marzenka to jeszcze o werbenę zapytam. Jaką masz odmianę lub jaką polecasz bo chyba i ja w tym roku wysieję. Tylko jaką? Bo chyba są odmiany tak?