Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 23:38, 02 lut 2016

ren133 napisał(a)

Marzenko
A u Ciebie często wiatr wyrządzał szkody ... bo przecież nawet żaluzje niedawno wymieniałaś ... więc donic chyba nie oszczędził? ... dzisiaj na przykład u mnie tak mocno wieje i zacina deszcz, że nie wiem czy nie przewróciłby tych donic ... jak Ty sobie z tym radzisz?

Słabo sobie radzę..... Te wysokie grafitowe na tarasie ( mimo ze sa obciążone wodą na dnie) leżały już wielokrotnie. Ale są z tworzywa i nic sie z nimi nie dzieje. A kulki w nich nadal są kulkami.
Laury latem stale leża ... Musze im wymienić donice na większe adekwatne do korony
W czasie wiatrów zestawiam donice z tarasu na ziemie ale nieraz zapomnę, nie zdążę....
A betonowe i ceramiczne stoją osłonięte na wschodniej ścianie domu. A u mnie 99% wiatrów wieje z zachodu.
Mam przetestowane, ze przy porywach wiatru powyżej 80 km/h wywraca donice... Teraz już żywopłot lepiej sobie radzi a przy zapowiedzi tak silnych porywów je ewakuuję.
Żaluzje naderwał mi dwa lata temu Ksawery a kolejne listopady i grudnie 2014-2015 poprawiły zniszczenie...
Basilikum 06:19, 03 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Znamy się nie tylko z widzenia,mwidze Cie czesto i czasami podczytuje.
Ale najbardziej podobał mi sie Twoj avatarek Mikołajkowy, teraz trudno mi cie zidentyfikować

a to prawda te zmiany awatarkow wywoluja zamieszanie. Teraz zostane przy moje owcy
Madzenka 06:28, 03 lut 2016

Ha ha wiem, ze owce to Twój znak rozpoznawczy ale moze zdjęcie na większym zbliżeniu pyszczka nam pokażesz? Ciekawe czy barany napsociły mówisz, ze w czerwcu się przekonamy?
Dorotka 06:30, 03 lut 2016

Macham porannie ☺
Basilikum 06:45, 03 lut 2016

Dorotka napisał(a)
Macham porannie ☺
odmachuje
Z owcami to sami nie wiemy czy nie skonczy sie na zastrzyku poronnym. To sa owce z rodowodem i my potrzebujemy malenstw, i musimy wiedziec kto jest mama i tata takiego jagniatka, by moc je sprzedac a nie przerobic na kielbase (bardzo pszna zreszta). Mozemy z miesiac odczekac i puscic te rodowodowe na pastwisko z wlasciwym baranem, wtedy albo beda male w czerwcu albo uff miesiac pozniej. Jak Maja dzieci z niewiadomo kim to mamy sezon do kitu.
ach die pracowac
a fotka bedzie jutro -karnawalowa
teraz nie mam porzadnej bez okularow a okularow juz nie nosze wiec to by bylo falszowanie rzeczywistosci
wodzyn 08:23, 03 lut 2016

Co do magnolii, to ja też od zeszłego roku posiadam Genie. Rok temu kwitła trzema kwiatkami a co będzie w tym to zobaczymy, bo mroziło u nas mocno a na dodatek u mnie mocne wiatry. Magnolie tego nie lubią.

No i muszę ją przesunąć o jakiś 1m może 1,5m stąd moja prośba o informację kiedy najlepiej to zrobić: czy zaraz wczesną wiosną czy jednak po kwitnieniu?
Kasia73 10:54, 03 lut 2016

Marzenko kiedy najwcześniej można zasilić bukszpany? bardzo mnie już kusi bo takie brzydkie są po zimie ale nie chce przedobrzyć
Gardenarium 11:08, 03 lut 2016

Oj Kasia, Kasia, bo będę lać

Wtedy kiedy zaczną rosnąć, takim nieodpowiednim postępowaniem co cię kusi - możesz jedynie zaszkodzić i zniszczyć rośliny, a więc niech nie kusi. U każdego są brzydkie po zimie, przytniesz, zazielenią się i szybko odzyskają ładny wygląd.
Jak kobieta po wyjściu od fryzjera i stylistki

Instagram Ogrodowiska
makkasia 11:24, 03 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Kasiu te które dorastają do 1-1,2 tez tak tnę - ostro i pięknie kwitną. Lecz dla tych, które wypuszczają długie baty, takie cięcie i się nie sprawdza, wypuszczaja jeszcze dłuższe pędy i słabo kwitly tylko na końcach . Wysokie Austinki przycinam o ok 1/3 a te najdłuższe baty skracam do ok 1-1,2 m.
na razie z nimi eksperymentuje
ale ja ciągle się ich uczę

Cieszą mnie wieści o Mamie
Baardzo Ci dziękuję ...mój Charles Austin jest z tych, które trzeba ciąć oszczędnie w tym roku zastosuję Obejrzałam moje róże i o dziwo zmiany mrozowe widzę tylko na okrywowych NN, mają czarne pędy. Reszta na oko ma się dobrze
A Twojej wiosny w donicach zazdraszczam. O srebrze przeczytałam baardzo ciekawe.

Moja Genie raczej nie zakwitnie tej wiosny nie widzę innych pąków tylko liściowe ...ale magnolie zmienne som wiec może
makkasia 15:08, 03 lut 2016

Danusia wątek zamknęła będzie nowy? co się dzieje ?