Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 17:15, 15 maj 2016

Loosiuu napisał(a)

U mnie Miskanty wszystkie tragiczne Zaledwie kilka pędów słabych wypuściły z dużych kęp. Nawet Carex morrowi 'Variegata' słabo. Rozplenice bez uszczerbku.

Co do oprysków to ja w tym roku ryzykuję i nie pryskam nic niczym. Rośliny mają się same wybronić, a jak nie dadzą rady będę zmieniał. W zeszłym roku zatrułem się opryskiem i kilka dni cierpiałem. Powiedziałem, że nie będę się narażał więcej dla roślin...

U mnie tez miskanty tragicznie, niby wszystkie ruszyły , no moze poza jednym ale płakać nie będę , ale tak wolno jeszcze sie nie zbierały.
Zimno ciagle jest, u mnie mało opadów to jakos trawy nie ruszaj. Gdyby było cieplutko i popadało to by ruszyło ruszyły. Wazne ze dają oznaki zycia
Madzenka 17:16, 15 maj 2016

inag napisał(a)

To wszystko jasne - rosną w gęstych irysach syberyjskich. Nie wiedziałlam o tym. Dzięki

Masz odpowiedź

U mnie rok temu rosły w stipie, a stipa zdominowała jezowki, dlatgeo przerzeziłam tę rabatę i czosnki idą do gory bez konkurencji.
Kosaćce syberyjskie mam w takim miejscu , ze moga zagrozić tylko miskantom, a to żadna grożba
Madzenka 17:17, 15 maj 2016

nicol21 napisał(a)
Marzena - piękny ogród, szkoda, że go choróbska mękają

Nie przesadzajmy nie jest tak żle. Z roku na rok coraz lepiej. A intruzi w ogrodzie zawsze będa , przymrozki, nadmiar lub brak wody taki los ogrodnika
frezja 18:05, 15 maj 2016

anna_t napisał(a)
dziekuję Marzenko
.mam herbatkę tymiankową ale czy to wystarczy?

Herbatka nie jest do kwaśnolubnych..;
tutaj masz odpowiedni przepis :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy?page=28
jolanka 18:32, 15 maj 2016

Marzenko, ja po prośbie, wysłała mnie do Ciebie Renata
Robię rabatę różaną, jutro, pojutrze maja przyjść z R. róże. Jeśli mogłabyś zerknąć i coś podpowiedzieć, byłabym wdzięczna. Spis róż dałam u mnie na str. 57, a plan rabaty jest na str. 17. Oczywiście nie muszą być tam - działka duża . To tak z początkującymi
Konstancja30 19:41, 15 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Za tydzień to sie nie zmieścicie, bo bedzie u mnie ok 20 znajomych. Zapraszam w sieprniu Muszę zacząć urabiać M

serio można w sierpniu ... ?
Madzenka 19:54, 15 maj 2016

jolanka napisał(a)
Marzenko, ja po prośbie, wysłała mnie do Ciebie Renata
Robię rabatę różaną, jutro, pojutrze maja przyjść z R. róże. Jeśli mogłabyś zerknąć i coś podpowiedzieć, byłabym wdzięczna. Spis róż dałam u mnie na str. 57, a plan rabaty jest na str. 17. Oczywiście nie muszą być tam - działka duża . To tak z początkującymi

Widziałam Twoja liste ale wiekszości tych roz nie znam, dlatego nie wpisałam komentarza , ale zerknę jeszcze raz
MirellaB 19:55, 15 maj 2016

Madżenko zajrzyj do mnie fotkę Annabell wstawiłam. Doradz co robić.
anna_t 21:23, 15 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Nt rh napisałam u Ciebie.
Roundap uzywam tylko na kostce granitowej bo nie moge sobie poradzić z zielskiem, robie to bardzo rzadko gdy ręczne czyszczenie i wypalanie nie pomaga
Roundap na tarwnik? Spalisz go. Na tarwnik Chwastox , ktory działa tylko na dwuliścienne, roundap załatwia wszystko.
Pod żadnym pozorem chwastów na rabatch roundapem tez nie pryskaj, tylko ręczne wyrywanie i kora. Spalisz sobie rosliny.

Raz pędzelkiem pomalowałam roundapem chwasty przy tarsie, , korzeniami doszedł do macierzanki, ktora obok rosła i ja wypalił., miałam łysy placek. To niebezpieczny środek, można uzywac na nieużytkach, ja np za płotem uzywałam gdzie chwasty rosły na potęgę, a i tak trzeba uważac aby nie było wiatru.....

I pomysleć, ze kiedyś roztaczano wokół tego środka aurę bezpieczeństwa i jeszcze ta informacja " biodegradowalny". Z czasem nakazano im ten zapis usunąć ale to było chyba w 2010 roku gdy ja całą działkę wielokrotnie roundapem opryskałam. Pomyslec ile ja się tego nawdychalam .

my też poza działką nim psikaliśmy bo też dzikie pole..wiem ze on pali wszystko
wlałam sobie miksture do starego spriskiwacza do szyb i wyciełam w butelce dziurę (ona jest jako osłona zeby nie psikało na boki)i myslałam psikac tylko na dany chwast...? ale jak lepiej nie to kupię chwastox jak radzisz
ja mam już więcej chwastów niz trawnika..dramat a sialiśmy w tamtym roku
Sebek 21:32, 15 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Za tydzień to sie nie zmieścicie, bo bedzie u mnie ok 20 znajomych. Zapraszam w sieprniu Muszę zacząć urabiać M

Kusisz i to mocno