Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Rench 00:30, 17 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Melduje ze pierwsz bitwa ze zwojką wygrana. Poszłam dzisiaj poobrywać posklejane liście.... I znalazłam dwa... Poszły sobie...... jednak srodek systemiczny dziala, czyli dziala nie tylko kontaktowo ale tez krązy w sokach rosliny.... Młode jędrne listki roz widocznie juz zwojce nie smakują

Ja nie wiem,ty tak wszystko robisz z zegarkiem w ręku,dbasz,a zawsze jakieś cholerstwo się przypałęta ?

Śliczniasty masz widok z tarasu,tylko siedzieć i podziwiać
Ale tak cały czas się głowię,gdzie ta różanka ,z tarasu ją widać ?
Madzenka 06:46, 17 maj 2016

Reniu rózanka po lewej stronie tarasu frontowego, orzynpodjezdzie. Zrobię zdjęcia z góry to będzie widac
Madzenka 06:47, 17 maj 2016

Siaka może być zainteresowana - kostki drzewa wielodniowe w trawach

Dla Nawigatorki za kolorowo

Lecę ogladać kolejne
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2016/gardens/god%E2%80%99s-own-country-a-garden-for-yorkshire
Iwk4 07:23, 17 maj 2016

Madżen, nie lubię tych dziadostw na różach. Ciągle trzeba pilnować, co się przypałęta... Działaj, jak musisz.
Jak przestanie padać, zrobię obchód u mnie.
Na razie były tylko mszyce na nielicznych. Ale wielkie, wypasione.
Zana 07:35, 17 maj 2016

Przeczytałam wszystkie zaległości przy porannej kawie w łóżku. Przykro, że u Ciebie też pogrom w trawach, ale zima była podobna jak w 11/12 - do grudnia ciepło, w styczniu mróz bez śniegu, a potem jeszcze mokra wiosna. Ambrowiec Twój mnie zmartwił, kurcze faktycznie jakieś pechowe masz to miejsce. Te slender mam zamiar zakupić 3 lub 4 sztuki i posadzić coś a la żywopłot - muszę zasłonić dom po drugiej stronie drogi. Cały czas się waham czy to dobry pomysł, ale nie chcę po całej długości płotu tuj jako zielonej ściany i tak szukam alternatywy.
Zdobniczka na buku u mnie też się pojawiła, ale mój malutki to na razie ręcznie usunęłam. Ale pewnie w sobotę będzie cały biały.

Dobrze, że na różach walkę wygrałaś, bo to byłaby rozpacz, gdyby nas kwitnienie ominęło przez takie dziadostwo.

Jak wy tniecie te Pissardi - na drabinach? Moje nowe Nigry jeszcze nie obciachane, bo ciągle zapowiadają opady, może teraz się uda.
Pozdrawiam i buziam.
nawigatorka 07:38, 17 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Lecę ogladać kolejne
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2016/gardens/god%E2%80%99s-own-country-a-garden-for-yorkshire
haha ape kolory zawsze mozna graniczyc a tak na prawde fajnie wyglada tylko te wiezyczki...
kasja83 07:42, 17 maj 2016

Madzenka jak zwykle piknie!
Jak tak piszesz o tej zimie z 2011-to mam nadzieję, że nadchodząca-czyli moja pierwsza kiedy rozważnie grzebię w ogródku -nie będzie taka okrutna.
AgataP 08:59, 17 maj 2016

Czytając Twój wątek wiem kiedy co ciachać, kiedy walczyć ze szkodnikami, normalnie kompedium wiedzy wszelakiej. I na dodatek zdjęcia ogrodu które powodują szybsze bicie serca
siakowa 10:06, 17 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Lecę ogladać kolejne

Hihi zainteresowana ale na takim obrazku to nie wiele widać. trzeba sie uzbroic w cierpliwosc...tylko czemu nikt nie robi ogordow z trawnikiem byly by gotowce
uziemiona 12:46, 17 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Nt rh napisałam u Ciebie.
Roundap uzywam tylko na kostce granitowej bo nie moge sobie poradzić z zielskiem, robie to bardzo rzadko gdy ręczne czyszczenie i wypalanie nie pomaga
Roundap na tarwnik? Spalisz go. Na tarwnik Chwastox , ktory działa tylko na dwuliścienne, roundap załatwia wszystko.
Pod żadnym pozorem chwastów na rabatch roundapem tez nie pryskaj, tylko ręczne wyrywanie i kora. Spalisz sobie rosliny.

Raz pędzelkiem pomalowałam roundapem chwasty przy tarsie, , korzeniami doszedł do macierzanki, ktora obok rosła i ja wypalił., miałam łysy placek. To niebezpieczny środek, można uzywac na nieużytkach, ja np za płotem uzywałam gdzie chwasty rosły na potęgę, a i tak trzeba uważac aby nie było wiatru.....

I pomysleć, ze kiedyś roztaczano wokół tego środka aurę bezpieczeństwa i jeszcze ta informacja " biodegradowalny". Z czasem nakazano im ten zapis usunąć ale to było chyba w 2010 roku gdy ja całą działkę wielokrotnie roundapem opryskałam. Pomyslec ile ja się tego nawdychalam .

Ja w tym roku z bólem serca użyłam go na kostce i na skarpie, ale nie wiem czy macie swiadomość, że rolnicy spryskują tym cholerstwem przed zbiorem grykę i rzepak, by ziarno równo wyschło, czy dojrzało. A my z synkiem tak lubimy kaszę gryczaną, zaś olej rzepakowy podobno lepszy niż oliwa...