Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Mala_Mi 21:11, 21 lut 2015

Idę spać..wszystko doczytałam.
Madzenka 21:14, 21 lut 2015

lilia napisał(a)
Witam, podczytuję Twoj wątek Marzenko, bo jest w nim sporo cennych rad.
Może moje pytanie jest głupie, (dopiero wszystkiego sie uczę) ale dlaczego walcujesz trawnik? I czy na wiosnę zawsze trzeba go napowietrzać?

Zimą mrozy wypiętrzaja korzenie traw co powoduje że trawnik robi się nierówny. Z czasem tych nierównosci jest. dużo, dlatego na poczatku wiosny, gdy trawnik jest jeszcze grzazki, ale ziemia juz rozmarżnie, warto walcować trawnik aby wyrównać podłoże
Areacja czyli nakłuwanie i wyczesywania trawnika wykonuje się gdy ziemia juz przeschnie.

Dlatego polecam co roku przejechać walcem po trawniku. Ja sobie mogę na takie zabiegi pozowlić bo mam maluteńki trawnik
Madzenka 21:16, 21 lut 2015

nawigatorka napisał(a)

Ja wyrywam liść u podstawy bo jeśli urwie sie go "wcześniej" to z moich doświadczeń i tak to uschnie.poza tym nie wyglada taki odcięty liść dobrze.

Dobrze, ze to piszesz , bo tak wynikalo z moich obserwacji. Przycinanie kawalka liścia powodowalo że czynność trzeba wielokrotnie powtórzyć, liście były stale brzydkie a i tak kończylo sie na wyrwaniu calego liścia. Zatem teraz wyskubię w całości najbrzydsze liście Wielkie dzięki!
Madzenka 21:18, 21 lut 2015

Sebek napisał(a)

Ja juz w blokach startowych, tylko ruszyć nie mogę Promanalem ogród potraktowałem chyba na początku stycznia... Za tydzień może Miedzian uda mi się zastosować, bo ten u mnie jest potrzebny... Układam grafik

A widzisz rok temu zastosowałam najpierw Promanal i juz nie mialam jak zadzialać Miedzianem. W tym roku posluchalam Waldka - teraz Miedzian a za kilka dni mozna już zastosować Promanal. Ja jednak najwczesniej za tydzień go użyję.
Madzenka 21:19, 21 lut 2015

Urszulla napisał(a)
wiosna u Ciebie jest nadzieją dla naszych rejonów na wiosenny czas poczytałam o opryskach i cięciu traw, zawsze coś w głowie zostaje...a na fotki z Gardeni poczekam

Ula górskie rejony jeszcze opóznione z wiosna. Przekonałam się o tym dzisiaj naocznie.... W tym tygodniu w JG w nicy bylo nawet -10.

Zdjęcia z Gardeni mam nadzieję , ze będa
Madzenka 21:20, 21 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Idę spać..wszystko doczytałam.

Co tak wcześnie? Musze sprawdzić czym sie tak dzisiaj zmęczyłaś
Mala_Mi 21:42, 21 lut 2015

W domu mam szpital... i po szpitalu... a sama też jestem chora... ale miedzianem opryskałam 3/4 ogrodu.. zapowiadają bez mrozów ale deszczowo... a pasuje jeszcze promanal, bo mnie szpeciele i przędziorki próbują o roku zjeść. eMuś krzyczał, że za kilka dni sam zrobi.. ale jak będzie ciepło (zakładamy wczesna wiosnę) to będzie za późno. Pies w nocy nie daje spać a rano do roboty... wiec padam. Cienias jestem
baraga1904 21:44, 21 lut 2015

...wpadłam w odwiedziny
...ruch u Ciebie niemożliwy do ogarnięcia, staram się czytać wszystko bo wiele cennych rad i uwag mogę się dowiedzieć zazdraszczam tego wrocławskiego klimatu, u nas jeszcze nie jest tak ciepło Twój ogród jak zawsze zachwyca i inspiruje...
...masz może róże Princess Aleksandra of Kent? Albo Harlow Carr? szukam ładnych zdjęć kwiatów, krzaczkow i opinii
Madzenka 21:58, 21 lut 2015

baraga1904 napisał(a)
...wpadłam w odwiedziny
...ruch u Ciebie niemożliwy do ogarnięcia, staram się czytać wszystko bo wiele cennych rad i uwag mogę się dowiedzieć zazdraszczam tego wrocławskiego klimatu, u nas jeszcze nie jest tak ciepło Twój ogród jak zawsze zachwyca i inspiruje...
...masz może róże Princess Aleksandra of Kent? Albo Harlow Carr? szukam ładnych zdjęć kwiatów, krzaczkow i opinii

Już Ci zdązyłam odpiwiedzieć. Mam princessę i jest zjawiskowa. A Gabisia ma Boscobel i to istne cudo. Pomponella mnie nie zachwyca (mam) a Harlow Carr dla mnie nie wyróznia się spośród innych tego typu, zrezygniwałam zjej zakupu.
Madzenka 22:01, 21 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
W domu mam szpital... i po szpitalu... a sama też jestem chora... ale miedzianem opryskałam 3/4 ogrodu.. zapowiadają bez mrozów ale deszczowo... a pasuje jeszcze promanal, bo mnie szpeciele i przędziorki próbują o roku zjeść. eMuś krzyczał, że za kilka dni sam zrobi.. ale jak będzie ciepło (zakładamy wczesna wiosnę) to będzie za późno. Pies w nocy nie daje spać a rano do roboty... wiec padam. Cienias jestem

To wypoczywaj i kuruj się, już wszystko rozumiem.
Ja jutro wstaję o bladym świcie aby poszusować, takie dwa weekendy ogrodowo-narciarskie pod rząd przewiertrzyły mi świetnie mózg a cialo mysli ze ma 18 lat zwłaszcza, że dwa razy w tym tygodniu jogę zaliczylam, jest po prostu bosko
Ale po wietrzeniu mozgu tez mi się strasznie che spac

Jak ja kocham wiosnę.