Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

olga80 07:52, 03 cze 2017

Piękne poranne widoki ogrodowe.Mi stipa nie przezimowała .
szemusia 12:54, 03 cze 2017

Toszka napisał(a)
Dlaczego chcesz stipę ciąć? Z mojego doświadczenia w drugim roku najpiękniej kwitnie, wysiewa się i zazwyczaj to jej koniec (na następną wiosnę). Siewki przejmą panowanie na drugi rok. Ważne by tych siewek nie wyrwać i nie zdeptać.
Druga opcja to podzielenie kęp.

Toszko, masz rację teraz ta stipa jest najpiękniejsza Ale za moment, gdy kłosy będą ogromne zacznie się przewieszać i kłaść na rabatach. Po każdym deszczu to już masakra. Dlatego gdy już zakwitnie po prostu ją scinam. Bardzo szybko odrasta - testowałam w ubiegłym roku różne wysokości cięcia i właściwie nie ma to różnicy - zawsze w ekspresowym tempie odrastały zieloniutkie źdźbła
Siewki już przesadzam na miejsca docelowe. W tym roku nawet niewiele siałam, bo na rabatach same wschodzą i muszę przyznać, ze są większe niż te moje, parapetowe

Kęp dzielić nie próbowałam. Rozumiem, że to też sposób na odmłodzenie rośliny?
szemusia 13:08, 03 cze 2017

MirellaB napisał(a)
Beatka ja teraz zwracam uwagę na zimozielone i ograniczone kolory. U Ciebie tak jak mi się podoba tzn.bez pstrokacizny.

Temat stipy już dokładnie przerabiałyśmy. Ta z mojego wysiewu sadzona w zeszłym roku nie kwitnąca jesienią teraz wygląda bardzo ładnie. Te kupne kwitnące w zeszłym roku już prawie wszystkie wywaliłam. Mi te łyse miejsca nie odpowiadają. Ciężko się ją wykopuje. Nie wiedziałam, że korzenie tak się rozrastają. Siewek mam dużo, ale wszystko wyrywam. W przedogródku między różami ogrodzonymi płotkiem jak się rozrosną to bym nie dała rady jej wykopać.
Byłam w szkółce tak jak planowałam kupiłam tylko 7 sztuk i traktuję jako jednoroczną.

Mirelka, mój ogród z założenia miał być zielony(stąd bukszpany, iglaki i trawy), a kolor, który chcę by dominował to biały (hortensje, surfinie), dołożyłam trochę fioletu (lawenda, rozchodnik, jeżówki) i staram się tego trzymać. Stąd u mnie nie ma np róż, które podziwiam w Waszych ogrodach Ale przyznaję, ze trudno obejść się bez kupowania oczami

Stipa - temat juz chyba bez tajemnic
Masz rację z tymi korzeniami stipy - masakrycznie wielkie i trudne do wykopania. Ja używam do tego po prostu szpadla, kopię dość głęboko i wyciągam całą roślinę. NA wpół uschniętych też nie zostawiam. Zachowałam tylko te, które odbiły w całości. Ja przycięłam je wiosną bardzo krótko, więc tych suchych praktycznie nie widać.
Dzielna jesteś - takie ograniczone zakupy poczynić

Trzymam kciuki za szybki powrót do sprawności
szemusia 13:10, 03 cze 2017

olga80 napisał(a)
Piękne poranne widoki ogrodowe.Mi stipa nie przezimowała .

Jakaś wielka loteria z tą stipą - u mnie wzeszła niemal w 100%, a przecież zima była ostra.
Teresko, a próbowałaś wiosną wysiać?
Kacha123 13:22, 03 cze 2017

Piękne poranne widoki Stipę masz super!
szemusia 13:25, 03 cze 2017

MirellaB napisał(a)
Beatka jak Twoje trawa gren baron?

Mirelka, ren baron rośnie sobie znów w doniczkach Przezimował w garażu, obciełam, podzieliłam i nawet ładnie się prezentuje. jak nabierze masy, to go zaprezentuję
Dorota123 19:25, 03 cze 2017

Zdjęcia z porannego spaceru bardzo energetyczne, stipę masz wypasioną. U mnie nie przezimowała.
beata_m 12:18, 04 cze 2017

szemusia napisał(a)
Uwielbiam wiosnę za takie poranne widoki

Zurawka lime marmolade bije po oczach. Za chwilkę zakwitnie.

ale kolor!!!!!!! Jest moc Beatko cudnie Ci się ogród rozrasta!
ren133 14:27, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)
Z jednej cebuli wychodzi od 1 do 5 kwiatów

Cudowne rozmnożenie!!!
MirellaB 08:30, 29 cze 2017

Beatka pokaż zdjęcia

Co z rabatą przy płocie? Posadziłaś drzewa?

Czy dobrze pamiętam, że to Ty mi pisałaś o wybarwieniu hortensji na niebiesko tzn., że po podlewaniu nawozem wybarwiają się dopiero w kolejnym roku?