Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 12:12, 30 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
Rozplenice zdominowały Ci rozchodniki, a u mnie odwrotnie

Brzozy będą? Bardzo je lubię. Szkoda, że u siebie nie mam miejsca
Dla mnie najładniejsze na O miejsce z brzozami na Edyta lindsey80 z wątku "Tu ma być ogród". Zajrzyj może coś Cię zainspiruje

Mirelka, tego ogrodu nie znałam, a jest super. Od wczoraj wsiaklamw nowy watek
szemusia 12:12, 08 paź 2017

Pomiędzy opadami deszczu udało mi się znależć parę chwil słońca i wzięłam się za sadzenie czosnków. W zeszłym roku gladiatory sadziłam w doniczkach (zgodnie z zaleceniami Toszki), w tym dokupiłam troche nowych i znów planowałam je dać w doniczki. W między czasie naszło mnie, coby zeszłoroczne wykopać i podzielić (trochę późno, wiem). Myślałam, że będzie to łatwa praca, przyjemna, bo przecież cebule miały się rozmnożyć, a tu - niespodzianka! Nie mogłam znaleźć zakopanych donic... Całe popołudnie jak dzik przeorałam rabatę, by te 10 donic z ziemi wyjąć... Masakra. Znalazłam 7, reszcie dałam juz spokój...
Efekty pozytywne:
- cebule faktycznie się rozmnożyły - z każdej jednej mam dodatkową cebulę
I stwierdzam, ze są większe niż te marketowe teraz zakupione

Biała - cebula z B., żółta - wykopana

Efekty negatywne:
- rozorana cała rabata,
- wykopane cebule tulipanów,
- część cebul podczas operacji szpadlem została uszkodzona

W dodatku zaczął padać deszcz i nic nie wsadziłam do ziemi.
Rządek doniczek czeka sobie na lepsze dni...

szemusia 12:14, 08 paź 2017

Dziewczyny, doradźcie, jak sadzić te czosnki, by jesienią bez problemu odnaleźć doniczki???
Znaczyć jakimiś patykami?
eM mówi, żebym chorągiewki powtykała...
szemusia 17:26, 09 paź 2017

I mam dylemat nadal z tymi brzozami... Bardzo mi się podobają brzozowe zakątki i właściwie zdecydowałam się na takowy u mnie, ale im więcej analizuję, tym bardziej mam wątpliwości.
Nawet sobie rozpiskę zrobiłam.
Na "plus"
- brzozy byłyby widoczne od drogi, byłyby dokładnie na przeciwko wjazdu na posesję, więc stanowiłyby ładny akcent
- zamykałyby przestrzeń optycznie - za nimi już jest część gospodarcza, koniecznie muszę ją odgrodzić czymś wyższym.
Na "minus":
- najbardziej martwi mnie to, ze brzozy wypijają wodę, niby mogę posadzić tylko 3 sztuki (zamiast planowanych 5), ale co pod nimi? Tylko rozchodniki mi zostaną?
Przejrzałam mnóstwo realizacji forumowych i najczęściej z brzozami są trawy (rozplenice, miskanty), ale zazwyczaj jest też nawadnianie. U mnie takowego nie ma i raczej nie będzie...

I jak blisko można posadzić brzozy żywopłotu z iglaków, żeby ten też nie ucierpiał?
Iwk4 18:33, 09 paź 2017

Beatko, Dorenbos będzie idealna

Brzoza pożyteczna `Doorenbos`(Betula utilis `Doorenbos`). Moja ulubiona! Idealna do małych i średnich ogrodów. Można stosować ją jako solitera można w grupach po kilka, a nawet kilkanaście. Ja czytamy w Dendrologii Dolatowskiego i Senety, `Doorenboos, to jedna z najładniejszych białokorych brzóz. Gałęzie tej odmiany wznoszą się sztywno do góry pod dość ostrym kątem. Brzoza pożyteczna `Doorenbos` dorasta do 10 m wysokości i kilku szerokości. Jest tolerancyjna w zakresie wymagań glebowych ale raczej preferuje gleby przepuszczalne i suche.

https://www.fajneogrody.pl/2015/04/wybieramy-brzozy-do-ogrodu.html

Na końcu artykułu jest dobór roślin pasujący do brzóz w ogrodzie. Przeczytaj koniecznie
szemusia 18:45, 09 paź 2017

Iwonko, jesteś jak zawsze niezawodna
Tyle już o tych brzozach czytałam, ale do tej stronki nie dotarłam...
Chyba już sama niepotrzebnie nakręcam się na to "wypijanie wody"...
Dziekuje bardzo
Iwk4 19:32, 09 paź 2017

Tez tak myślę. Proszę bardzo.
21:19, 09 paź 2017
Szukam informacji o brzozach Doorenbos i trafiłam tutaj.Też planuję gaik brzozowy.
Ale martwi mnie,że one jednak będą duże bo czytam teraz z linku Iwk4,że nawet do 10 metrów.Chyba,że je przycinać.Bardzo mi się podobają.
Iwk4 21:48, 09 paź 2017

Kasia, brzozy Dorenbos są mniejszymi brzozami. Przycinane jednak brzydko wyglądają. Mają delikatny pokrój korony, która jak firanka, niby rzysłania, ale jest ażurowa, przez co lekka.
Dobra, już nie piszę, bo przez was dokupię pola i zrobię lasek brzozowy, hi, hi
Albo wytnę śliwy owocowe
... A może wytnę ?
edit:
Fajny byłby widok taki z okna... Prawda?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/122/1225634/original.JPG
szemusia 22:50, 09 paź 2017

Jak Iwonka pisze ze sadziłaby brzozy, to nie ma się co zastanawiać

Kaśka, kupujemy doorenbosy
A z którego końca Polski jesteś?