Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 21:54, 13 paź 2017

Miłorzeby cudne są Lubię je teraz, jak się wybarwiają, ale też wersje zielone, za formę liści.
Choć ostatnio, ktoś będąc u mnie (w realu)stwierdził, patrząc na miłorzeba - forma drzewiasta - że tego krzaka spod furtki to powinnam się pozbyć, bo taki "nieuczesany"...
eVka 21:55, 14 paź 2017

Witam się w Twoim ogrodzie. Piszesz u mnie że mogę sobie odpuścić oglądanie i czytanie Twojego ogrodu. Co ty kobieto piszesz. Jest piękny, taki zadbany, i z roślinami które najbardziej lubię. Rewelacja!!! Mam nadzieję mieć kiedyś taki. Dobra robota.
Na radiestezji obrazki oglądałam ale zaczynam czytać
Pozdrawiam
MirellaB 22:39, 14 paź 2017

O matko ile doniczek. Wiesz co w życiu bym w doniczkach nie sadziła, wykopywała, znowu sadziła. Podziwiam. Ile to roboty, ile kopania dużych dołów. A czemu sadzenie w doniczkach na służyć? Kompletnie tego nie rozumię.

O brzozowym zakątku marzę. Pięknie będziesz miała
MirellaB 22:40, 14 paź 2017

Fajnie wyglądają te brązowe limki. Czy one przez całą zimę takie będą czy kwiaty opadną? Ja dopiero zaczynam z nimi przygodę
szemusia 11:42, 15 paź 2017

Ewcia-to tylko raptem 3 rabatki, które do znudzenia pokazuję. Mój ogród tworzony jest etapami, jeszcze dużo mi zostało do zrobienia...
Obejrzałam Twoje zakupy - fajnie mieć taką szkółkę pod bokiem
szemusia 11:57, 15 paź 2017

Mirelka - sadzę w doniczkach tylko te duże odmiany. Tak radzi Toszka, bo lepiej rosną w komposcie - każda cebula ma swój - i przy wykopywaniu nie niszczy się cebul. Wykopuje się co 3 lata. Więc nie jest tak źle To tylko ja taka narwana chciałam sprawdzić, jak mi się rozmnożyły. I faktycznie podwoiły swoją liczbę W przyszłym roku już nie będę wykopywć.

Za brzozami się rozglądam, ale przyznam szczerze, ze cena 200 i ponad zł. za drzewko trochę mnie stopuje... Zobaczymy, może gdzieś uda mi się namierzyć tańsze...

Limki - stwierdzam, ze najładniejsze hortensje
Dość szybko kwitną, mimo ostatnich ulew nadal stoją na baczność. Kwiaty duże, pięknie białe, późnej nabierają koloru. Całą zimę zdobiły rabatkę. To zdjęcie ze stycznia, rosły wtedy w innym miejscu:

Pszczelarnia 09:19, 16 paź 2017

"Zakupiłam 4 sztuki graba Lucas. Planuję go posadzić co 1,20. Wiem, ze to odmiana kolumnowa, ale niewiele o nim moge znależć informacji. Jak myślisz, jak szybko połączą mi się drzewa? Raczej nie chcę, by był to szczelny żywopłot, bardziej o ażurowej osłonie myślę.
A masz może tego Lucasa? Bo o nim też pisałaś."

Odpowiem u Ciebie:

tak mam 3 graby Lucas posadzone z takim samym zamiarem, jak Twój pomysł. Widziałam je też jako dorosłe drzewa (ponad 15 letnie).
Co 1.20 to za mało. Zrosną się. Swoje sadziłam co 2.40. Myślę, że 1.80 będzie lepiej. Piszą o nich, że szerokie są na 3-4 m i tyle trzeba założyć. Tak, można przycinać ale nie jest to konieczne, gdyż one same rosną kształtnie w "grube jajo"?

szemusia 10:51, 16 paź 2017

Dziękuję Ewa za odpowiedź - czyli musze posadzić szerzej. W tym układzie jedno drzewko mi zostanie...
iwka 11:23, 16 paź 2017

Hej Beata przydreptałam do Ciebie bo gdzieś podczytałam że szukasz brzózek, też jestem na takim etapie i powiem Ci że trudno znaleźć coś sensownego i w rozsądnych pieniądzach Maluchy z cienkim pieńkiem można tanio kupić ale już z ładnym pniem to krzyczą sobie 140-200 właśnie. Drogo!
W jednej szkółce pod Wrocławiem są w miarę ładne, jak chcesz to podeślę Ci namiar

Szukam dalej, jak coś znajdziesz daj znać
szemusia 11:30, 16 paź 2017

Hej, Iwka
Dawaj ten namiar, jak z mojej strony Wrocławia, to podjadę

Własńie drogie te Doorenbosy. Ale już powoli przywykam do ceny, będę potrzebowała tylko 3 sztuk (chyba), wiec może to jakoś przełknę. Ale szukam dalej. Obdzwoniłam dziś okoliczne szkólki i klapa - o Doorenbosach i owszem słyszeli, ale takich rarytasów nie mają...