Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

BASIA8 00:41, 02 kwi 2016

Anusia napisał(a)

Basiu też tak zrobię, piszą jednak w ulotce którą dostałam z Rosarium aby wiosną zrobić derlikatne cięcie.

Co do cięcia to różnie piszą, Ja moczyłam róże w wodzie przed sadzeniem i obcinałam korzenie, części nadziemnej nigdy w pierwszym roku nie obcinałam. Twoje różyczki pięknie wyglądają Buziaki ślę
MirellaB 00:46, 02 kwi 2016

Ania róże wyglądają bardzo ładnie
Korzenie skróć o 1/3, posadź w ziemi do róż, dodaj trochę nawozu i trochę obornika. Będzie pięknie
olga80 09:51, 02 kwi 2016

Dziś ze wzrokiem lepiej to nadrobiłam zaległości
na rabatach czyściutko, ostróżki u Ciebie już wilki u mi dopiero startują
róże już są to bedzie się działo
Anusia 18:12, 02 kwi 2016

Basiu, Mirella zrobiłam tak jak pisałyście. Kupiłam ziemię do róż oraz obornik w granulkach. Skróciłam korzenie, wymoczone i wreszcie zostały posadzone. Pewnie będę się o nie bała przez jeszcze długi czas dopóki nie wypuszczą pierwszych listków.
Anusia 18:17, 02 kwi 2016

olga80 napisał(a)
Dziś ze wzrokiem lepiej to nadrobiłam zaległości
na rabatach czyściutko, ostróżki u Ciebie już wilki u mi dopiero startują
róże już są to bedzie się działo

To dobrze, że już lepiej, jednak oszczędzaj jeszcze je. Ostróżki powiadasz wilki Tak te fioletowe, niebieskie są najmniejsze. Jesienią zebrałam nasiona tylko z niebieskiej. Teraz popikowane czekaja na właściwy moment do wysadzenia ale jeszcze muszą podrosnąć. W zeszłym roku sadziłam po 15-ym maja.
Anusia 18:24, 02 kwi 2016

Posadzone jeszcze tylko maly porządek wokół nich pozostało mi zrobić

Doszły prawie do połowy południowej ściany. Dalsza część będzie wypełniona bukszpanami w iości szt 5 oraz pomiędzy nimi żurawka Berry Smothie. Przy samym tarasie jak już wcześniej pisałam cisy oraz w 'nogach' irga major. Taki mam plan co wy na to?

Anusia 18:29, 02 kwi 2016

Po posadzeniu róż zabrałam się za dokończenie rabaty. Zniknął duży baniak na wodę. Ziele wydarłam na całej długości. Mam teraz dużą, szeroką rabatę. W miejscu gdzie pada cień od sąsiada dachu posadziłam róże Chopin szt 2. Kształt rabaty nie wygląda cudownie ale zależało mi na takim już zarysie.

Anusia 18:30, 02 kwi 2016

Zapomniałam dodać, że dosadziłam trzy bukszpany kuliste Wyszły też tulipany zakupione w Biedrze.

Anusia 18:34, 02 kwi 2016

Ogólnie tak już wygląda 'jęzor'. Trzy nowo dosadzone buksiki poprawiłam w sensie rozciągnęłam je bardziej gdyż były troszkę za blisko siebie posadzone. W lewym górnym rogu widać moje róże Chopin.

Ewa777 18:42, 02 kwi 2016

Róże super wyglądają w tej super donicy kamiennej