Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

lojalna_ 20:10, 04 kwi 2016

hortki ida w siłe u Ciebie widac ze w tym roku beda piekne ) rozyczki masz fajne ))) i tak duzo )))
paulina_ns 20:15, 04 kwi 2016

Ania a ja swoje hortki przy samej ziemi ścielam, mam nadzieję,że nie przesadziłam, ale naczytalam się w hortensjadzie,że tak można ściąć, więc zobaczymy.
Iwk4 20:40, 04 kwi 2016

Bardzo ładna rabatka się stworzyła w kamiennej donicy. Plan na dalsze nasadzenia bardzo mi się podoba.

Ja mam kłopot z sadzeniem na dużej powierzchni, bo mi się ciągle wydaje, ze za daleko do siebie, a potem przesadzam i rozsadzam

Pracowicie u ciebie Aniu

Hortki cięłam nad trzecim oczkiem kaskadowo, z tyłu wyżej, z przodu niżej. Nie odważyłam się ciąć tak nisko
ziele 20:45, 04 kwi 2016

Ja bym przycięła hortki bardziej drastycznie.
Nie przy samej ziemi, bo są już masywne łodygi, ale te długie łodygi, które zostawiłaś będą się pokładały jak kwiaty nabiorą ciężaru.
Anusia 21:09, 04 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)
hortki ida w siłe u Ciebie widac ze w tym roku beda piekne ) rozyczki masz fajne ))) i tak duzo )))

Jak na moje możliwości to sporo, a teraz będę drzała o nie aby dobrze się przyjeły.
Anusia 21:10, 04 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)
Ania a ja swoje hortki przy samej ziemi ścielam, mam nadzieję,że nie przesadziłam, ale naczytalam się w hortensjadzie,że tak można ściąć, więc zobaczymy.

No ja nie chciałam ich ścinać tylko po to by wyprowadzić je wyżej.
Anusia 21:17, 04 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Bardzo ładna rabatka się stworzyła w kamiennej donicy. Plan na dalsze nasadzenia bardzo mi się podoba.

Ja mam kłopot z sadzeniem na dużej powierzchni, bo mi się ciągle wydaje, ze za daleko do siebie, a potem przesadzam i rozsadzam

Pracowicie u ciebie Aniu

Hortki cięłam nad trzecim oczkiem kaskadowo, z tyłu wyżej, z przodu niżej. Nie odważyłam się ciąć tak nisko

W sumie to ja nie wiem jak to jeszcze wyjdzie u mnie. Rabata spora. Zarys jest taki, że dopóki świerki nie urosną ta część będzie przetrwalnikiem a bliżej przodu będę tworzyła już docelowo.
Hortki w zeszłym roku dostały obornik w granulkach, nawoziłam co dwa tygodnie a tak się bałam o nie. Teraz będę się trzęsła o róże. Chyba dlatego, że zapłaciłam za nie 200 zł.
Anusia 21:19, 04 kwi 2016

ziele napisał(a)
Ja bym przycięła hortki bardziej drastycznie.
Nie przy samej ziemi, bo są już masywne łodygi, ale te długie łodygi, które zostawiłaś będą się pokładały jak kwiaty nabiorą ciężaru.

Myślałam też o tym, że pod wpływem ciężaru kwiatów mogą się pokładać. Z drugiej strony chciałabym też zrobić kilka nowych hortek z odkładów. Co w takim razie radzisz?
ziele 22:20, 04 kwi 2016

Anusia napisał(a)

Myślałam też o tym, że pod wpływem ciężaru kwiatów mogą się pokładać. Z drugiej strony chciałabym też zrobić kilka nowych hortek z odkładów. Co w takim razie radzisz?

Ja bym przycięła, przynajmniej te, które są najdłuższe i wycięłabym bardzo cienkie gałązki. Doczytałam że chcesz je wyprowadzić wyżej, OK, ale jak zostawisz te długie wiotkie gałązki, efektu jaki chcesz nie osiągniesz bo łodygi z kwiatami się położą. Chyba, że nastawiasz się na podwiązywanie większości kwiatów ... Tak też można.
MirellaB 23:17, 04 kwi 2016

Aniu potwierdzam hortki niżej obetnij.

Wiesz, czy jeżówki z kłączy zakwitną mi w tym roku?