Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 08:40, 12 sty 2016

Juzia napisał(a)

Ciężko tu z nim będzie
Ja bym chyba w ogóle nie robiła, ale to nie moje królestwo

A może zrobić krótszy? - np różowy mógłby kończyć się na wysokości skrótu RB?
ren133 08:41, 12 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
jeśli głosowanie nadal trwa to ja też za wersją 3.
Propozycja Juzi z żywopłocikiem bukszpanowym na pewno lepsza niż ta z tym ostrym wcięciem, ale jak dla mnie w ogóle mogłoby go nie być.
Jeśli do tej seslerii dodasz berberysy, tak jak to wcześniej miało być, to fajnie kolory będą grać z RB i wtedy ten żywopłocik tylko tam bedzie przeszkadzał

Bez żywopłotu?
lindsay80 09:23, 12 sty 2016

ren133 napisał(a)

Bez żywopłotu?

wg mnie bez. Z czasem RB tak pod niego podejdzie, że właściwie też żywopłot byłby tylko z góry widoczny, a boczne krawędzie nie, jeśli z drugiej strony będzie sesleria, to rozrośnięte kępy będą na niego opadać - jednym słowem już w drugim, trzecim roku zginie w tym zestawieniu.
Bez niego RB będzie kiedyś fajnie przenikał się z seslerią - bo ja jednak ją bym tam widziała, a nie carexy (chyba, że przewidziałaś, jakąś sztywną odmianę nie opadającą, tylko takiego jeża)
ren133 09:39, 12 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

wg mnie bez. Z czasem RB tak pod niego podejdzie, że właściwie też żywopłot byłby tylko z góry widoczny, a boczne krawędzie nie, jeśli z drugiej strony będzie sesleria, to rozrośnięte kępy będą na niego opadać - jednym słowem już w drugim, trzecim roku zginie w tym zestawieniu.
Bez niego RB będzie kiedyś fajnie przenikał się z seslerią - bo ja jednak ją bym tam widziała, a nie carexy (chyba, że przewidziałaś, jakąś sztywną odmianę nie opadającą, tylko takiego jeża)

Edytka
Żywopłocik żywopłocikiem ... zobaczę ... zawsze mogę go zrobić wcześniej czy później Zastanawiam się cały czas czy dobrze mi wyjdzie ta rabata? czy jej kształt będzie trafiony ... Wiem, że chcę ją poszerzyć ... jakoś podkreślić ... bo na razie jest nijaka ... zresztą wiesz jak wyglądały nasze hortensje tego lata ... ta rabata jest po prostu za płaska ... Nie chciałabym tylko napracować się, zabrać część trawnika, zaangażować eMa do poprawiania nawadniania (na szczęście zgodził się na tę zmianę) na próżno ... bo nie będzie efektu wow
Myślisz, że dobrze to wyjdzie?
Przed hortensjami po prawo mam jeszcze rozchodniki ... one ślicznie wyglądają i w tym roku naprawdę mogłyby cieszyć oko i ... nie wiem czy je tam zostawić?
siakowa 10:21, 12 sty 2016

jestem
ren133 10:25, 12 sty 2016

siakowa napisał(a)
jestem

Doradź plissss
siakowa 10:27, 12 sty 2016

czytam co drugi post wiec moge teraz coś palnąć ale głosuję za wecją nr 3 bez zywopłota bukszpanowego
efekt będzie cos jak tu:
http://audersetfischerdesign.com/wp-content/uploads/2013/12/5-Rasen-1500.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/10/d8/aa/10d8aa08ea1c036ba5f0765b5874a86b.jpg

ps- nie przepadam za żywopłtkami bukszpanowymi wiec jestem nieobiektywna
ren133 11:00, 12 sty 2016

Mam sobie wyobrazić, że to zielone to sesleria i pomiędzy rośnie berberys a z tyłu są hortensje Fajnie
Juzia 11:02, 12 sty 2016

Rozchodniki możesz zostawić. A z czasem jak nie będzie miejsca...to przesadzisz

A te hortki to będzie zabierać co drugą i przesadzać na lewą stronę?
siakowa 11:05, 12 sty 2016

ren133 napisał(a)
Mam sobie wyobrazić, że to zielone to sesleria i pomiędzy rośnie berberys a z tyłu są hortensje Fajnie

a no przede wszytkim bez obwódek pomiędzy