Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

wodzyn 21:15, 17 paź 2015

Ciemierniki kupowałam na Gardenii i w Zielonym Centrum we Wrocławiu w drodze powrotnej.
Te z ZC nie ruszyły wcale a te z Gardenii kupione po 15 zł za sadzonkę mają się ok.

Co do róż to mam aż cztery krzki i kolejne pięć w drodze

Kosmosy będę po przymrozkach wykopywać i próbować przchować, bo jak na razie zbyt dużo mam ogrodowych potzreb finansowych żeby jeszcze w kosmosy co roku inwestować A ty jakie masz plany?

Ciemierniki musisz nabyć!
bql3 21:52, 17 paź 2015

Witam,

Marta do Ciebie nie tylko dziewczyny zaglądają a po rabatach gdzie nornice upierdliwe buszują także chłopaki zaglądają - więc wpadam się przywitać choć odmienny charakterze ogród preferujesz to mimo wszystko trzymam kciuki w realizacji planów ogrodowych oraz pozdrawiam gorąco i macham.

pozdrawiam
Jan
Madzenka 21:53, 17 paź 2015

Całą zimę masz na planowanie i rozterki ogrodowe. To dobry czas na rozmyślanie. Teraz się nie spiesz, poukładaj sobie wszystko w głowie.
Lubie zimę za ten czas na myślenie
wodzyn 21:57, 17 paź 2015

bql3 napisał(a)
Witam,

Marta do Ciebie nie tylko dziewczyny zaglądają a po rabatach gdzie nornice upierdliwe buszują także chłopaki zaglądają - więc wpadam się przywitać choć odmienny charakterze ogród preferujesz to mimo wszystko trzymam kciuki w realizacji planów ogrodowych oraz pozdrawiam gorąco i macham.

pozdrawiam
Jan

Witam Janku. Strasznie mi miło, że zaglądasz a teraz ja wybeiram się na odwiedziny do Ciebie
wodzyn 22:14, 17 paź 2015

Madzenka napisał(a)
Całą zimę masz na planowanie i rozterki ogrodowe. To dobry czas na rozmyślanie. Teraz się nie spiesz, poukładaj sobie wszystko w głowie.
Lubie zimę za ten czas na myślenie

Jak Ty to robisz kobieto, że zaglądasz do tylu wątków ku uciesze ich właścicieli - czytaj. teraz Mojej
Twój ogród jest i będzie dla mnie inspiracją więc pewnie będę wpadać, pytać i kopiować ile się da Ubóstwiam go!!!!!!!!
I uważam, że to nieprzyzwoite mieć tak pięknie
Też myślę, że późna jesień i zima to czas na spokojne przemyślenia i plany. I choć mam wielką chęć na zakup miliona róż to się wstrzymuję i czekam....
A nie znoszę czekać
Ewik 20:24, 20 paź 2015

Witam, znajazłam Twój ogród, zapowiada sie super , wiele moich ulubionych roślin , co do nornic to współczuje - znam te paskudy .
frezja 21:15, 04 lut 2016

wodzyn napisał(a)

Widok niesamowity
wodzyn 11:05, 07 lut 2016

Haloo!!! Puk, puk!!! Wiosna nadchodzi, pora się budzić!

Pomysłów i planów mam pełną głowę. Aż za pełną, bo robi mi się bałagan. Muszę to jakoś uporządkować.
A więc tak - plany na ten rok (i tak pewnie zostaną zweryfikowane przez finanse, ale co tam plan być musi a ile zrobię to czas pokaże):
1. Posadzić żywopłoty
2. Znaleźć docelowe miejsce dla róż zasadzonych jesienią "byle gdzie"
3. Zakupić drzewa i krzewy, żeby to co potrzebuje czasu już sobie powoli rosło.
wodzyn 11:17, 07 lut 2016

Przez okres zimowy myślałam, dumałam i postanowiłam jednak, że rabaty będą proste, bo chyba taki styl jest mi bliższy. Więc wiosną zmiana linii rabat.

Co do żywopłotu to pisałam już tu o tym żywopłocie mieszanym, ale teraz znalazłam artykuł Danusi, w którym pisze, że nie łączy się liściastych i iglastymi. A u mnie miały być tuje i graby. Dla przypomnienia napiszę,że tuje, aby wyodrębnić białą korę brzóz, które mają zagościć w tym miejscu.
Pogubiłam się po przeczytaniu tego artykułu troszkę, ale chyba jednak zaryzykuję a łączące żywopłoty miejsca jakoś postaram się innymi roślinami zamaskować.

A jak myślicie, różanka lepiej się będzie prezentowała na tle tui szmaragd czy na tle żywopłotu z choiny kanadyjskiej?
wodzyn 11:26, 07 lut 2016

Na wiosnę muszę koniecznie przesadzić róże. A żeby udało mi się stworzyć "moją różankę", będę potrzebowała Waszej pomocy, co z czym i co do czego pasuje a co kompletnie nie.
Oto lista róż, które już posiadam:
3 x Munstead Wood
1 x Geof Hamilton
1 x Queen of Sweden
1 x The alnwick rose
1 x William Shakespeare
1 x Gertrude Jekyll

Oczywiście nowe propozycje zakupowe mile widziane
Pozdrawiam